PVV: Laat winkeliers zelf beslissen over openstelling op zondag

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

PVV: Laat winkeliers zelf beslissen over openstelling op zondag

De Partij voor de Vrijheid heeft er tijdens een spoeddebat over de gevolgen van een wijziging van de winkeltijdenwet voor gepleit winkeliers zelf te laten beslissen of ze op zondag open willen zijn of niet. Het kabinet wil de Winkeltijdenwet aanscherpen en zo het aantal koopzondagen terugdringen. De PVV is, net als de meeste gemeenten, winkeliers en consumenten, tegenstander van deze plannen.

0

Reacties (21)

#1 Zieke kat

PVV: onvervalst tegenstander van de kleine middenstander.

  • Volgende discussie
#2 Zieke kat

Oh wacht, ik vergat dat de heel veel kleine winkeliers buitenlanders zijn. Nou ja, die geven toch niks om de zondagsrust.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Chris

@1

??

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Zieke kat

“Zelf keizen of je openblijft” betekent in de praktijk natuurlijk “zelf kiezen of je het wint van de Blokker en de Hema en de H&M en de Albert Heijn, want die zijn gegarandeerd wel open”.

Er was een goede reden dat de meeste middenstanders in het Utrechtse referendum posters tegen de zondagsopenstelling hadden.

Ook middenstanders willen hun kinderen graag naar het voetbal brengen en hun schoonfamilie opzoeken en gaan stappen zaterdag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Chris

Als ze zulke grote winkels hebben dat ze concurreren met Blokker, Hema en Albert Heijn hebben ze ook een boel personeel en is hun aanwezigheid niet per definitie vereist.

Als je het hebt over dergelijke middenstanders heb je het meestal over winkels met een heel specifiek aanbod. Die kunnen ook best op maandag dicht, maar laat ze daar zelf maar over beslissen. Waarschijnlijk kiezen ze dan inderdaad niet voor de zondag als sluitingsdag.

En waarom zijn de winkeliers wel een probleem, maar een restauranteigenaars op zondag niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

@5: Of de boekhouder met een eigen bedrijf die die dagen door moet werken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Zieke kat

Een heleboel middenstander-winkeliers verkopen relatieve commodities die de grote zaken ook verkopen, denk aan brood, koffie, theedoeken en gordijnen.

De mens wil op korte termijn gemak: zelfs ik, die smaakverschraling wil tegengaan door naar een bakker en een slager en een visboer en een kleermaker te gaan, sta nog vaak om tien voor tien snel een krop laffe dure sla bij de Appie af te rekenen. De mens die op zondag de stad in kan zal doorgaans niet de discipline hebben om alles op zaterdag te doen. Als het móet kun je je foto’s ook bij de Hema laten afdrukken, ook al is de kwaliteit en de service minder. Luiheid dient de mens.

Maar willen we nog meer van wat we nu hebben? Elke. Focking. Winkelstraat. Van Nederland ziet er hetzelfde uit, met die godvergeten H&M’s en Body Shops. Over verschraling gesproken.

Daarnaast, en dat is een argument van een heel andere orde, wil ik graag op zondag door de stad kunnen lopen zonder dat er drommen leeghoofdige rondkonten-met-vlotte-kapsels-en-krijskinderen om me heen hangen met hun McDonaldsijsjes en grote boodschappentassen. Door al die lui die er voor gaan staan kan ik de stad niet zien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Zieke kat

Oh ja, restaurants zijn wat anders: daar ga je speciaal heen om te zitten en te eten, dat laat je niet afhangen van openingstijden. Oveirgens zijn restaurants vaak in de avonduren open – die kinderen komen wel naar voetbal, de taart wel naar moeders – en de horeca is nu eenmaal anders ingericht.

Om over die boekhouder maar te spreken, die zit niet in de detailhandel. Die vraagt overigens gewoon een weekendtarief.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Chris

“De mens die op zondag de stad in kan zal doorgaans niet de discipline hebben om alles op zaterdag te doen.”

Nee, dus dat is een goed argument om ze op zondag wel open te laten zijn. Zodat je niet op zaterdag om 10 voor 10 bij de Appie sla koopt, maar dat de volgende dag bij je groenteboer nog kan doen. Laat ze dan op maandag dicht gaan, als de rest van Nederland aan het werk is. Waarschijnlijk halen ze met die zondag meer klandizie dan met die maandag. Bovendien kunnen zij dan door een stad lopen zonder krijsende kinderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Chris

@8

“restaurants zijn wat anders: daar ga je speciaal heen om te zitten en te eten, dat laat je niet afhangen van openingstijden”

???? Jij gaat graag naar gesloten restaurants?

“horeca is nu eenmaal anders ingericht.”

Wat is dat voor merkwaardig argument? Ik begrijp em niet eens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Zieke kat

@9: ze zijn meestal op maandag al dicht. Bovendien zijn hun kinderen ook niet ineens pas op maandag en dinsdag vrij.

@10: je negeert mijn andere argumenten. Als ik bij Parkheuvel wil eten, ga ik niet naar de McDonalds, niet naar de bistro op de hoek, niet eens naar het Okura. Restaurants zijn heel specifiek, en de meeste mensen (ik in elk geval wel) leggen hun agenda naast de agenda van hun date en proberen dan een reservering te krijgen. Uit eten is meer een belevingsproduct en een service.

Een winkel is iets anders: daar koop je een paraplu of een handdoek of een krop sla. Die verschillen zijn subtieler.

Daar komt overigens nog bij dat de meeste restaurants personeel hebben en de meeste kleine middenstanders niet. Als je personeel een avondje werkt kun jij vrij nemen.

Voerigens heeft mijn baas me ook wel eens geprobeerd zo gek te krijgen om op zaterdag en zondag te werken in plaats van op maandag en dinsdag, omdat de werkplekken waren overboekt. Zonder weekendtoeslag, natuurlijk: “Wij vinden dat hier normale werkdagen.” Nou, ik niet. Ik werk mijn reet er niet af zodat ik mijn vriend nooit te zien krijg en nooit naar de kroeg kan met vriendinnen – en dan heb ik nog niet eens kinderen.

Noem me een ouderwetse conservatief, maar ik vind gezin, familie en sociale contacten wat waard. Het is niet altijd alleen maar kopen kopen kopen kopen.

Je boodschappen plan je maar, net als iedereen. Dat doe ik ook, en in 95% van de gevallen gaat het goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Martijn

@4: Hier in Rotterdam West, zijn veel buitenlanders met winkels en die houden vaak de ruimere mediterrane-stijl openingstijden aan, terwijl grootwinkelketens vasthouden aan 10-19.
Overigens ben ik er niet voor als winkels volkomen op eigen houtje hun openingstijden mogen bepalen vanwege parkeer- en geluidsoverlast. Ik heb een tijdje vlakbij een markt gewoond en ik was er niet echt gecharmeerd dat ik op zaterdagochtend vroeg gewekt werd door het lawaai van het opbouwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Roy

@11: nu vergelijk je ook wel een paar uitersten in de gastronomie met elkaar hoor. Vergelijk voor de grap eens al die eetcafétjes en andere generieke restaurants? Overigens, koks werken netjes van 10 ’s ochtends tot sluit, dus ik denk dat de kinderen naar voetbal brengen er niet inzit.

Ik begrijp je pleidooi tegen verschraling wel, veel anderen klagen er ook over. Maar wat ik me dan altijd afvraag is waarom niemand er iets tegen doet? Waarom kiest iedereen ervoor om bij de AH boodschappen te doen in plaats van bij de bakker, visboer, slager, groenteboer, drogist?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Zieke kat

@13: luiheid, denk ik. Ik ben een carrièretijgster met ijzeren discipline als het aankomt op de accountant en de actuaris en de belastingen en mijn cliënten, maar als ik om vijf uur (I wish! maak daar maar half acht van) de deur van mijn kantoor achter me dichttrek dan gaat er ook een cognitief deurtje dicht. Terwijl, als ik mijn energie beter zou managen ik in de avonduren en de weekende ook best nog even zou kunnen plannen. Hoe moeilijk is het nou om op zaterdag op de markt voor de rest van de week je biologische eten te halen?

Gemak dient de mens, maar gemak is niet altijd goed voor de mens. Cijfers over overgewicht en roken en motorrijden tonen wel aan dat mensen niet de meest rationele wezens zijn. En je mist die winkel waar je gember kunt kopen of die groenteboer die je uitlegt wat je nou preciesmet postelein moet of die fietsenspeciaalzaak waar ze even extra service verlenen wel gewoon, maar dan is het al te laat. Zit je op je IKEA-bank een koken&stomen-maaltijd weg te werken in je H&M-sweater terwijl je een DVD van Lipstick Jungle zit te kijken. Net als fokking iedereen.

Weet je dat het mij niet is gelukt om in een middelgrote stad in Nederland een cd van Billie Holiday te bemachtigen? Apart, hè?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Zieke kat

@13, ik vergeet nog iets. Uit eten gaan is eigenlijk nooit generiek, tenzij je patat haalt. Maakt het jou niks uit waar je uit eten gaat? Ik heb soms uren door de stad gezworven met een club mensen om een plek te zoeken om uit eten te gaan,tientallen restaurants hebben we bekeken. Heb je zoiets ooit gedaan voor een handdoek of een moot zalm?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Zieke kat

@12 (sorry voor de stortvloed, ik ben dus op de actuaris aan het wachten en met en half oog mijmerend naar de staffel aan het kijken)

Eén dag. Eén dag zonder dagshoppers, Wibramoeders, hippe metrovaders, Carrie Bradshaws, etalagegluurders, hamsteraars, spelcomterjengelaartjes, chocolade-ijssmeerkinderen, huishoudbeurshuisvrouwen, klusmannen, autoladers, electrische rolstoelen en al het andere vreemde tuig dat uit alle hoeken en gaten komt afzakken naar de stad. Er zijn mensen die zich bijna stilstaand een weg door de zwetende menigte moeten persen, en dat “gezellig” noemen.

Voor die mensen is er de zaterdag en de donderdagavond.

Voor ons overige mensen is er de zondag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Koos

Je moest eens weten hoeveel middenstanders al een uitkering ontvangen van hun gemeente. Kost ook allemaal geld!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Kropotkin

@zieke kat:
zelfs ik, die smaakverschraling wil tegengaan door naar een bakker en een …

Alleen voor jezelf of wil je die verplichting ook anderen opleggen?

Als ik bij Parkheuvel wil eten, ga ik niet naar de McDonalds, niet naar de bistro op de hoek, niet eens naar het Okura

??? Begrijp ik dat nou goed? Je gaat ’s zondags nooit bij de McDonalds eten maar eventueel alleen bij Parkheuvel. Die (wijn)obers en koks verdienen toch al genoeg om ze hun vrije zondag te ontzeggen of zo? Da’s nog eens principieel.

tenzij je patat haalt
Ah, we gaan op soort eten discrimineren of selecteren op de verkrijgbaarheid de rest van de week. De Kalfsbil tartaar eet je wel maar de bloemkool laat je staan?

I wish! maak daar maar half acht van
Die kantoorsluitingstijden moeten ook maar eens geregeld worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Chris

@15

“Maakt het jou niks uit waar je uit eten gaat? Ik heb soms uren door de stad gezworven met een club mensen om een plek te zoeken om uit eten te gaan,tientallen restaurants hebben we bekeken. Heb je zoiets ooit gedaan voor een handdoek of een moot zalm?”

Niet voor een handdoek, maar soms wel als je een specifiek ingredient moet hebben. Fiets je voor een dingetje naar de andere kant van de stad.
Tegelijkertijd ben ik vaak genoeg uit eten gegaan bij het eerste de beste eetcafe dat er enigszins appetijtelijk uitzag…
Volgens mij creeer jij een tegenstelling die er niet is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 pedro

@15: “Heb je zoiets ooit gedaan voor een handdoek of een moot zalm?”. Helaas wel. Niet uit eigen vrije keus, overigens, maar ik heb sommige vriendinnen (vooral vrouwen ja), die nogal van shoppen houden en eerst alle winkels gezien moeten hebben, voordat ze een beslissing kunnen nemen ;-)

@18: “wil je die verplichting ook anderen opleggen?”. Waar lees jij uit, dat deze eigen keuze van zieke kat (om vaak naar de kleine winkelier te gaan ipv naar de supermarkt) een verplichting voor anderen zou moeten worden, Piotr? Of had je een verkeerd citaat gepakt en reageerde je daar op de mening van zieke kat, dat de winkels best op zondag gesloten mogen worden (wat met een beetje fantasie als een verplichting om niet op zondag te winkelen geïnterpreteerd kan worden)?

“we gaan op soort eten discrimineren”? Zieke kat constateert dat er een verschil is tussen patat en haute cuisine. Dat is inderdaad het maken van een onderscheid en dat is discriminatie. dat heb je heel goed gezien. Maar dat doe je zelf waarschijnlijk ook. Ik kan me tenminste niet voorstellen, dat je het junkfood van McDonalds even goed vindt als het eten bij Oud Sluis of de Librije.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Chris

Nou, van der Hoeven geeft geen duimbreed toe.

Maar goed, als gemeentes nog steeds vergunningen moeten verstrekken, kunnen ze lekker burgelijk ongehoorzaam zijn.

  • Vorige discussie