Progressief Amerika?

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-02-2022
Serie:

ACHTERGROND - Amerika is een land van uitersten. Aartsconservatief en ultraprogressief bestaan direct naast elkaar. En dat levert spanningen op …vooral als je inmiddels al links wordt ingehaald door je zuiderburen in Mexico.

Hoewel de Amerikaanse verkiezingen inmiddels al meer dan een maand geleden plaatsvonden, zijn de Republikeinen nog steeds bezig de oorzaken van hun verlies te duiden. Bijna de helft van alle Republikeinse kiezers weet precies wie verantwoordelijk is, zo bleek uit een recente opiniepeiling:

49% of GOP voters nationally say they think that ACORN stole the election for President Obama. We found that 52% of Republicans thought that ACORN stole the 2008 election for Obama, so this is a modest decline, but perhaps smaller than might have been expected given that ACORN doesn’t exist anymore.


ACORN, zo herinneren we ons misschien nog wel, was een vereniging van progressieve community organizers die in 2010 ten onder ging dankzij een doelbewuste poging van conservatieve activisten (inclusief suggestief bewerkte video’s) om de organisatie in een kwaad daglicht te stellen.

‘Serieuzere’ conservatieve opiniemakers wijten hun verlies aan het feit dat de Republikeinse Partij te weinig Latino’s en Amerikanen van Aziatische afkomst had weten aan te spreken. Toch wel vreemd, want Latino’s, zo weten conservatieve denkers, luisteren naar de paus, hebben grote gezinnen en moeten dus wel van de family values zijn. Aziaten zijn van nature nijvere werkers die nooit klagen, dus ook die zouden eigenlijk op de Republikeinen moeten stemmen. Maar hoe beide groepen ook daadwerkelijk zo ver te krijgen? Simpel:

[P]ersuade them to think of themselves primarily as Americans.

Want zowel bruine mensen als Democraten (laat staan: bruine Democraten) doen dat natuurlijk niet uit zichzelf. En vanzelfsprekend zijn alleen Republikeinen échte Amerikanen.

De mythe van de sociaal-conservatieve Hispanics is overigens inmiddels wel aan herziening toe. Vorige week besloot het Mexicaanse hooggerechtshof immers dat een lokaal verbod op het homohuwelijk in de deelstaat Oaxaca ongrondwettelijk was. Dankzij dit precedent is het vrijwel onvermijdelijk dat het homohuwelijk op termijn in heel Mexico zal worden gelegaliseerd.

Ook het Amerikaanse hooggerechtshof zal zich binnenkort gaan buigen over het homohuwelijk. Gezien de specifieke kwesties die aan het Supreme Court zijn voorgelegd lijkt het echter vooralsnog onwaarschijnlijk dat dit gerechtshof een eenduidig antwoord zal gaan geven op de vraag of homo’s nu wel of niet met elkaar mogen trouwen. In het licht van de (aarts)conservatieve meerderheid in het Supreme Court is dat misschien maar goed ook. Niettemin weten we over een paar maanden of het homohuwelijk in de VS weer een stapje dichterbij is gekomen of dat landelijke legalisering hiervan nóg langer zal moeten wachten.

Een andere legalisering waarmee Amerika op dit moment worstelt is die van marihuana. In twee staten, Colorado en Washington, is recreatief gebruik en bezit sinds november legaal. Deze nieuwe wetgeving is echter in directe tegenspraak is met bestaande federale drugswetten. Op dit moment bekijkt Obama’s regering dan ook of er ingegrepen dient te gaan worden. Ingrijpen zal niet goed vallen bij zijn kiezers, maar wenst Obama wel weerstand te bieden aan de rabiate anti-drugslobby? Afwachten maar…

Reacties zijn uitgeschakeld