ELDERS - Hoewel het gros van de Argentijnen vakantie viert, is uw correspondent weer aan het werk. Deze week nemen we de prijsafspraken in Argentinië onder de loep, maakt de FIFA zich zorgen om match fixing tijdens het WK in Brazilië, en werd Venezuela opgeschrikt door de dood van een oud-Miss.
De Argentijnse regering heeft een akkoord gesloten met supermarktketens en distributeurs over de prijzen van bijna 200 producten. De regering probeert hiermee de koopkracht van de Argentijn te beschermen. De inflatie (circa dertig procent per jaar) stijgt harder dan de lonen. Hierdoor dreigen de dagelijkse boodschappen voor steeds meer Argentijnen onbetaalbaar te worden.
De overheid heeft een speciale website opgezet zodat consumenten kunnen zien over welke producten prijsafspraken zijn gemaakt. Wat opvalt is dat niet alleen basisproducten zoals zonnebloemolie en brood zijn opgenomen, maar ook luxeproducten zoals Coca-Cola en verschillende bieren en wijnen.
Sinds de economische crisis heeft de Argentijnse regering voor talloze diensten en producten subsidies en maximumprijzen ingesteld. Zo kost een treinrit in Buenos Aires al jaren €0,10 en is de stroom- of gasrekening zelden hoger dan €10 per maand.
Het verschil met eerdere prijsafspraken is dat voor de huidige selectie producten, de prijs iedere drie maanden wordt bijgesteld. Ook is het aantal producten drastisch teruggebracht. Bij eerdere afspraken ging het nog om ruim 400 producten. Voor de Argentijnse consument is te hopen dat de producten ook daadwerkelijk in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Eerder ontstond schaarste doordat producenten steeds minder producten leverden waarover afspraken waren gemaakt.
Dood oud-Miss schokt Venezuela
Vorige week werden op brute wijze de Venezolaanse actrice Mónica Spear en haar man vermoord. De moord zou het gevolg zijn van een roofoverval die plaatsvond op de snelweg richting Valencia, de tweede stad van Venezuela. De dood van de ex-Miss Venezuela 2004 heeft het land diep geschokt, vooral omdat ook het 5-jarige dochtertje van Spear gewond raakte.
In 2013 werden 24.763 Venezolanen vermoord volgens een lokale NGO. Dat zijn bijna 68 moorden per dag. Het land gaat gebukt onder een ware geweldepidemie. Sinds de Chavistas aan de macht kwamen in 1999, steeg het aantal moorden van 5.968 naar het huidige aantal.
Hoewel inmiddels enkele verdachten zijn opgepakt en president Nicolás Maduro een nieuw veiligheidsplan bekendmaakte, blijven de Venezolanen zich zorgen maken om hun veiligheid: de politie is over het algemeen slecht opgeleid en heeft veel last van corruptie. Daders van moorden worden zelden gepakt en de rechtspraak is tergend langzaam. De gevangenissen zijn daarnaast overbevolkt en worden gerund door de gevangenen zelf.
Matchfixing WK
Sinds het WK voetbal is toegewezen aan Brazilië, heeft de organisatie vooral in negatieve zin de pers gehaald. Tot ongenoegen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft de bouw van de stadions aanzienlijke vertraging opgelopen (fotoserie). Ook hebben de bouwwerkzaamheden tot nu toe zes levens geëist. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele straatprotesten van afgelopen jaar. Een deel van de bevolking is het absoluut oneens met de hoeveelheid publieke middelen die worden besteed aan de organisatie van het toernooi. Deze Brazilianen zien liever dat dat geld was gestoken in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur.
Het hoofd veiligheid van de FIFA, de Duitser Ralf Mutshcke, liet in een interview met de Frankfurter Allgemeine weten dat hij ervan uitgaat dat de georganiseerde misdaad wedstrijden zal proberen te vervalsen tijdens het WK in Brazilië. Hij kan het zogenaamde match fixing niet uitsluiten.
Volgens de Duitser is het een globaal probleem. Om het probleem zoveel mogelijk te beperken, zet de FIFA verschillende wapens in tegen de wedstrijdbeïnvloeding: zo worden online weddenschappen gemonitord en staat men in direct contact met de bookmakers. De voetbalbond kan zelfs wedstrijd afgelasten als er duidelijke aanwijzingen voor match fixing zijn, volgens het hoofd veiligheid. Het is echter maar de vraag of het overvolle speelschema van het toernooi dit in werkelijkheid toelaat.
Regelmatig verschijnen artikelen van Remi Lehmann in regionale dagbladen van Wegener (onder andere Brabants Dagblad en De Gelderlander). Voor een dagelijkse portie nieuws uit Zuid-Amerika volg je Remi op Twitter.
Reacties (13)
Ipv dat regeringen de oorzaken van inflatie aan proberen te pakken zijn ze meestal bezig wanhopig de gevolgen ervan te stoppen. Compleet nutteloos. Maarja, vertellen aan je bevolking dat ze de komende jaren een stuk hogere werkloosheid zullen moeten dulden om de inflatie te beperken levert geen stemmen op.
En tja Venezuela… staat toch wel hoog in de verkiezing om het meest achterlijke land ter wereld.
@1 Als leek vraag ik mij af: wat zijn dan exact de oorzaken van inflatie? Waar zou de regering zich beter op kunnen concentreren dan harde maxima aan prijzen te stellen?
@1: Overzicht van het analfabetisme op de wereld:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Literacy_rate_world.PNG
Achterlijk? Dan komt Venezuela, waar nu 93% van de bevolking kan lezen en schrijven sinds Chavez aan het bewind kwam, er toch niet zo slecht van af.
http://www.skolo.org/spip.php?article720&lang=fr
“In 2013 werden 24.763 Venezolanen vermoord volgens een lokale NGO. Dat zijn bijna 68 moorden per dag. Het land gaat gebukt onder een ware geweldepidemie. Sinds de Chavistas aan de macht kwamen in 1999, steeg het aantal moorden van 5.968 naar het huidige aantal.”
Maar als je zegt dat er krachten zijn die dat land proberen te destabiliseren ben je zeker een complotdenker?
@2 Groei van de geldvoorraad.
@3 Onderwijs hebben ze daar dan wel goed geregeld. Enkel gefinancierd met een hele hoge olieprijs, zodra deze daalt valt het allemaal in elkaar wat dus sinds 2008 nogal een probleempje oplevert. Wat ik bedoelde was dat venezuela in potentie fantastisch is. Prachtig voor toerisme, gigantisch veel olie en andere grondstoffen. Maar ze weten het daar economisch grandioos te verknallen.
@4 Tuurlijk joh, en al die moorden in de VS zijn een groot complot van de linkse anti-wapen lobby.
@5: “Maar ze weten het daar economisch grandioos te verknallen.”
“Meanwhile, the poverty rate dropped by 20% in Venezuela last year – almost certainly the largest decline in poverty in the Americas for 2012, and one of the largest – if not the largest – in the world. The numbers are available on the website of the World Bank,”
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/nov/07/venezuela-not-greece-latin-america-oil-poverty
“The total poverty headcount ratio has risen from an estimated 33 per cent in 1975 to 53 per cent in 1988, 64 per cent in 1990 and a peak of 70 per cent in 1995. Later it decreased to 53 per cent in 1997, 41 per cent in 2000 and 39 per cent in 2001. The economic crisis in 2002 pushed rural poverty to more than 55 per cent in 2003, after which it declined to the most recent estimate of 38 per cent in 2005. The incidence of extreme poverty, or indigence, has shown similar trends but has been much more sensitive to inflation.
http://www.ruralpovertyportal.org/country/home/tags/venezuela
Alhoewel de sterke invloed van de internationale economische situatie duidelijk een rol speelt, is ook duidelijk de ommekeer te zien van een neo-conservatieve naar een socialistische politiek onder het bewind van Chavez.
Het enige land ter wereld waar ze zich geen zorgen hoeven te maken over een staatsgreep is de VS, want daar hebben ze geen Amerikaanse ambassade – Evo Morales.
@6 De armoede is in heel zuid-Amerika met zulke cijfers gedaald. Peru, Brazilië en Panama zelfs nog beter gepresteerd. De economische groei van Venezuela lag onder het gemiddelde van het continent. Ze hebben last van gigantische inflatie. Er zijn tekorten in supermarkten omdat de overheid een neppe wisselkoers vaststelt.
Het hele land is compleet afhankelijk gemaakt van de olieprijs. In 98 was olie nog 75% van de export nu is dat 96%.
Alle investeringen in het land zijn gestopt. Er ontstaan geen nieuwe bedrijven, bestaande bedrijven investeren niet/nauwelijks.
Dat de armoede is afgenomen is fantastisch. Maar waar andere landen een houdbare economie hebben geprobeerd te creëren. Is Venezuela bezig met korte termijn politiek, leuke giften aan het volk met gigantische structurele problemen op de lange termijn.
Als Chavez niet de wind mee had gehad dmv een hoge olieprijs dan was er niks van dat hele socialistische ideaal terecht gekomen.
@7: Ik heb mijn reacties onderbouwd met bronnen, maar jij denkt aan de gebruikelijke propaganda prietpraat genoeg te hebben. En dat terwijl je stapje voor stapje je beweringen moet terugnemen.
Feit 1: Venezuela is geen achterlijk land.
Feit 2: Wat je (zonder enige onderbouwing) stelt, is in tegenspraak met het artikel in de Guardian en de cijfers van de wereldbank.
En het is natuurlijk al te belacheljk om de investeringen in onderwijs en gezondheidszorg af te doen als “korte termijn politiek en leuke giften aan het volk”.
Het is juist dat ook in Brazilie de vooruitgang zichtbaar is, alleen vergeet je er bij te vermelden dat ook daar dit het gevolg is van eenzelfde vorm van socialistische politiek. Weliswaar minder flamboyant en een product van de Braziliaanse verhoudingen, maar er zijn meer overeenkomsten dan verschillen.
@8: je hebt gelijk.
Venezuela is een fantastisch land, en helaas is een van mijn vaste en favoriete standplaatsen daar een jaar of -meer dan tien- geleden door een landslide van de kaart verdwenen.
Macuto. ( noordelijk van Caracas)
Maar Ciudad Bolivar, en Merida zijn er nog, ook daar heb ik vele maanden vertoefd.
OOK nog ten tijde van Chávez.
Ja het is er ruig maar mijn hemel wat een prachtig land…….met name de Gran Sabana is een absolute aanrader..
@8 De vooruitgang in Brazilië is groter dan in Venezuela. En dat is niet door dezelfde politiek. Brazilië heeft geen gigantische inflatie, ze vervalst haar wisselkoers niet, de buitenlandse investeringen nemen er toe, er worden meer bedrijven gestart. Brazilië is op weg naar een houdbare gezonde economie. Vanuit de universiteiten komen daar steeds meer startups, en ze hebben zelfs hun eigen ‘silicon valley’. Kortom, gezonde economische ontwikkelingen.
Venezuela is bezig al haar private bedrijvigheid te vernietigen en financiert die verliezen met oliegelden. Op ideologie gebaseerde domheid en compleet onnodig. De uitgaven aan onderwijs, sociale gelijkheid en gezondheidszorg zijn goed. Maar je moet en hoeft daar niet de economie voor kapot te maken. Zoals andere landen in Zuid-Amerika prima laten zien.
Venezuela heeft de beste uitgangspositie met al haar grondstoffen en prachtige toeristische mogelijkheden. Maar doet daar relatief het minst mee. Ipv dat ze gewoon normaal beleid voeren, ‘PvdA-beleid’ om het maar een naam te geven, zijn ze bezig met een ideologische revolutie die het land economisch de vernieling in helpt.
@10: Jawel
En de groei in Duitsland is stukken groter dan in Nederland…
Dus wat wou je zeggen?
(Kut op Dirk.)
Je vergeet één heel klein dingetje, de Venezolaanse bevolking liep weg met het beleid van Chavez en loopt nu weg met het beleid van Maduro.
Op een of andere manier heb ik het gevoel dat wij dat moeten respecteren.
@10: Ik herhaal:
Ik heb mijn reacties onderbouwd met bronnen, maar jij denkt aan de gebruikelijke propaganda prietpraat genoeg te hebben. En dat terwijl je stapje voor stapje je beweringen hebt moet terugnemen.
De Wereldbank informeert:
“Venezuela has achieved high rates of economic growth (5.6% in 2012). Nevertheless, GDP growth declined to just 1.6% in the first half of 2013 with respect to the same period of 2012. Short-term growth forecasts are modest.”
Brazilie in vergelijking:
“The Brazilian economy slowed significantly over 2011 and 2012. The GDP growth of 7.5%, decelerated to 2.7% in 2011 and came to 0.9% in 2012. Industrial output and investment demand were affected disproportionately.
Met betrekking tot Nederland zijn de cijfers nog een stuk negatiever: een teruggang van het bruto nationaal product van -1,2% en een dramatische terugval van de buitenlandse investeringen.
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/03/05/venezuela-de-balans-van-14-jaar-hugo-chavez
@3: Chávez heeft veel geld uitgegeven aan het alfabetiseringsproject, maar het effect is summier geweest volgens dit onderzoek http://frrodriguez.web.wesleyan.edu/docs/working_papers/Freed_from_Illiteracy.pdf
“Controlling for existing trends in literacy rates by age groups
over the period 1975 to 2005, we find at most a small positive effect of Robinson on literacy rates, and in many specifications the program impact is statistically indistinguishable from zero”