Post zonder naam (2697639)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag zag ik Amsterdam Oost er vol mee hangen:
Stem niet Denk Zelf!

Maar veel verder dan wat jaren 70 romantiek en een verzameling spelfouten komt stemnietdenkzelf.nl niet.

Ik claim bij deze:
denkeerstnavoordatjeergensaanbegint
enprobeerhetdanduidelijkteformuleren.nl

0

Reacties (16)

#1 mark

redelijk onzinnig om niet te stemmen, tenzij het je egaal is (of je het zelfs leuk vindt) om weggezet te worden in een brij van ongeïnteresseerde, luie, teleurgestelde en hetmaaktnietsuit-ikvindhetwelbeste burgerts.

Stem dan blanco (wel zouden ze blanco kunnen opsplitsen in -wel democraat maar geen goede partij en -democratie sux).

 • Volgende discussie
#2 Jan des Bouvrie

ik lees op hun site het volgende:
“Er wordt zelfs vaak laatdunkend over niet-stemmers gesproken, alsof zij te lui of te dom zijn om te gaan stemmen.”

Dat is inderdaad niet waar. Ik denk dat veel niet-stemmers ook gewoon ongeinteresseerd zijn. En dat is prima, maar dan verliezen ze wat mij betreft ook elk recht om te zeiken over hoe het land bestuurd wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 dreadloki

Laten we het erop houden dat A’dam O’ voornamelijk bestaat uit een brij van ongeïnteresseerde, luie, teleurgestelde en hetmaaktnietsuit-ikvindhetwelbeste burgerts. Ik ben dan geboren in Oost …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 gifkip

als die gasten met hun niet-stemmen invloed willen hebben, moeten ze gewoon een politieke partij oprichten, en meedoen aan de verkiezingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Grobbo

Even iets waar ik al een tijdje over nadenk: Een vriend van mij vindt dat er geen enkele partij is die zijn mening goed verwoordt, en dus wil hij niet op een partij stemmen.

Hij zou het liefste blanko stemmen, maar met die computers kan dat niet meer. Ik vind dat er een optie bij moet zitten dat dat wel kan.

Democratie sucks? Ach, doe die er ook maar bij, weten we in ieder geval hoeveel % van de bevolking de moeite neemt om dat duidelijk te maken…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mark

Ik heb de oplossing (althans een idee)!
Mensen die niet stemmen maar niet behoren tot ontevredenen/onverschilligen/tevredenen-welbestzo hebben vaak wel een idee welke richting het zeker ‘niet’ op moet gaan. Zij krijgen derhalve een zgn. anti-stem™ die ze kunnen uitdelen om een (halve?) stem bij een bepaalde partij in MINDERING te brengen…….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 dreadloki

Dat klinkt goed, mark!
Los je ook het probleem van de ‘zwevende’ kiezer in één keer mee op ….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Grobbo

En zo kan een partij toch op 0 zetels komen terwijl de hele bevolking op ze heeft gestemd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 mark

nee, want er zullen dan tenminste evenveel anti-stemmen op die partij moeten zijn uitgebracht (en dat geeft ook wat aan).

Daarbij zou je de anti-stem een halve stem aftrek kunnen laten opleveren, zo bevorder je het constructieve (voor-)stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jan des Bouvrie

Ach wat een gelul eigenlijk allemaal. Als je invloed wilt uitoefenen op hoe dit land werkt, moet je gewoon gaan stemmen. Als er niets is dat aan je wensen voldoet, richt je maar je eigen partij op. Met zo’n anti stem maak je het alleen maar verwarrend. Dan krijg je straks allerlei rare situaties. Mensen die dan een anti-stem VVD gaan uitbrengen om een kabinet Pvda-CDA te krijgen, terwijl VVD-ers hetzelfde met de PvdA gaan doen of zo.

Ik kan me niet voorstellen dat er geen enkele partij in Nederland is waar je geen klein beetje affiniteit mee hebt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Grobbo

Daar ben ik het zelf wel mee eens hoor Jan.

By the way: Weten jullie al wat je gaat stemmen of zweven jullie nog? Ikzelf ga stemmen op Harry van Bommel van de SP.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 mark

Nou Jan, dan ben je wel snel in verwarring.
Tis toch mooi als je liever met een (halve) stem een coalitie wil tegenwerken dan een stem voor een partij wilt uitbrengen? Alsikhetgoedbegrijp worden nu dus naast ondoordachtige, ook iets te verwarrende proefballonnetjes direct lekgeprikt, mooisdat!

“Ik kan me niet voorstellen dat er geen enkele partij in Nederland is waar je geen klein beetje affiniteit mee hebt.”
Nee, ik ook niet. Maar dat betekent nog niet dat een klein beetje affiniteit voldoende is om je stem te geven! Ik kan me bijvoorbeeld goed voorstellen dat iemand niet zijn stem wil uitbrengen op een partij die de a.s. oorlog tegen Irak steunt, maar kan me tegelijkertijd (en nog beter;) voorstellen dat die persoon niet bij de SP wil uitkomen. Wat moet die dan?

[melodramatisch muziekje instarten]Wil jij zo’n persoon nu op dwingen te stemmen en anders ‘elk recht om te zeiken’ ontnemen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Jan des Bouvrie

He Mark,

er is nooit een politieke partij die precies bij je past, dus kies je er eentje die het best bij je past. Dat zal dus betekenen dat je het met bepaalde dingen niet eens bent. Als de oorlog in Irak zo verschrikkelijk belangrijk voor iemand is dat hij niet op een partij kan stemmen die verder alles precies doet zoals hij wil, dan moet hij inderdaad maar SP stemmen. Want dan is dat ene punt immers zo belangrijk voor hem dat alle andere punten er toch niet meer toe doen.

Ik vind dat tegen stemmen ook ondemocratisch. Een volksvertegenwoordiging betekent dat wij met zijn allen een paar mensen uitkiezen die ons vertegenwoordigen. Als een groot genoeg deel van de bevolking een bepaalde persoon als vertegenwoordiger wil, moet die persoon dat ook worden. Dan kan het niet zo zijn dat de rest van de bevolking hen hun vertegenwoordiger ontneemt door massaal tegen te stemmen. Dan ontneem je die mensen feitelijk hun stem.

En over verwarrend gesproken: als stemmen anoniem blijft in Nederland en je bent vrij om te kiezen of je voor of tegen stemt, wat gaan we dan doen als iedereen tegen een bepaalde kandidaat gestemd heeft en niemand voor? Gaat dan de kandidaat met de minste tegen stemmen door of zo?

Nee hoor: leuk bedacht, maar onuitvoerbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 mark

ondemocratisch: valt wel mee, let wel: mensen moeten zodanig tegen iemand gekant zijn dat ze daarvoor hun (volle) voorstem opgeven en met twee keer zoveel tegenstemmen iemand buiten de kamer houden.

Ervan uitgaande dat het alleen voor hen is die anders echt niet weten op wie te stemmen (anders benutten ze hun volle stem wel) zal het ook niet de spuigaten uitlopen, anders gooien we er nog een test tegenaan waaruit moet blijken dat iemand werkelijk stembezwaarde (vgl. gewetensbezwaarde) is enne…..

Nuja, laat ook maar. Wordt inderdaad te lastig, zeker in dit land van wetten en praktische bezwaren ;)

Daarbij, ben blij als de verkiezingen voorbij zijn, vallen die politici ons tenminste niet meer de hele tijd lastig…… (alleen even niet allemaal -weer- naar het CDA vluchten en gaarne ook SP lekker klein protestpartijtje houden…..).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Jan des Bouvrie

SP klein protestpartijtje houden, daar ben ik het nou eens helemaal mee eens. Ik weet trouwens wel een goede partij voor jou, Mark: D66. Die hebben politieke hervormingen altijd hoog in het vaandel. Hoewel ik het er misschien niet helemaal mee eens ben is dat tegenstem idee in ieder geval een fris en nieuw idee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 name brt

commentMaar veel verder dan wat jaren 70 romantiek en een verzameling spelfouten komt stemnietdenkzelf.nl niet.

haha en jullie zijn er toch al weer lekker een paar daagjes over aan het nadenken geslagen, laat dat nou net de belangrijkste en mischien wel de enigste reden zijn om deze site de lucht in te knallen. gegroet bart.
(leuk idee dat anti-stemmen, post het ff op onze site)

 • Vorige discussie