Na het luide Nee van de Nederlandse bevolking in het referendum over de EU grondwet reageerde de politiek in eerste instantie nogal voortvarend.
Er zou een soort brede maatschappelijke discussie opgezet worden over de grondwet.
Nu, een maand na het referendum, loopt de zaak echter alweer vast. Het onderwerp is uit de belangstelling verdwenen en de politici hadden kennelijk geen zin om hier nog heel veel mee te doen voor de vakantie.
Maar misschien is het ook niet handig om dit onderwerp weer aan de “oude” politiek over te laten. Ze zitten toch nog teveel in oude patronen.
En wie heeft de politiek nog nodig als je als burger gewoon op Internet kan deelnemen aan het opstellen van een nieuw voorstel voor de EU grondwet via een Wiki. In alle talen tegelijk.
Ambitieus? Ja, maar wel de ondersteuning waard lijkt me. Een mooi democratisch experiment dat eigenlijk gewoon aandacht van Brussel verdient.
Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. Immers, dan geven ze toe dat het huidige voorstel definitief af heeft gedaan.
Reacties (5)
Tja, Brussel heeft juist de EU-grondwet helemaal op de lange baan geschoven (we laten het nu een jaar rusten en hopen dat over een jaar de andere referenda wel ja opleveren en we dan nederland n frankrijk onder druk kunnen zetten). Vandaar dat het ook niet verbazend is dat de nederlandse politiek de grondwet even laat voor wat het is, want een jaar is nog zo lang…
Immers, dan geven ze toe dat het huidige voorstel definitief af heeft gedaan…
M.i. zitten er in de politiek, zeker in de Brusselse, te oude en te wereldvreemde mensen die bij lange na niet in de gaten hebben dat ‘internet’ een wezenlijke uitbreiding van ‘de wereld’ is geworden. Voor hen is het een gadget die ze niet snappen, een soort van lastige telefoon, een ‘ding’ waar je voor op moet passen want terroristen gebruiken het voor communicatie en puistenhoofdjes (denken ze) gebruiken het voor illegale downloads. Het is in hun begripsspectrum zeker geen handig, retesnel extra communicatiemiddel in ieder geval, hooguit een verstorende lastpost.
Helemaal ongelijk hebben ze daarin natuurlijk niet: als je niet de tijd (lees: de zin) hebt om op internet aan de levendige, en vooral snel verlopende, discussies mee te doen verlies je bijvoorbeeld een referendum. En da’s lastig.
Het internet als discussiemedium is bovendien ook nog eens een nagel aan de doodskist van de parlementaire democratie: iedereen blijkt ineens wel dégelijk geïnteresseerd in politieke aangelegenheden, en daar wel dégelijk -meer of minder doordachte- ideeën over te hebben: zolang men maar
geluisterdgelezen wordt blijkt men best wel te willen vertellen over hoe er over zaken gedacht wordt, en het internet is een prima middel om eindelijk eens gehoord te worden. Maar daar zijn de regenteske politici van de huidige generatie helemaal niet van gediend, die wíllen helemaal niet luisteren naar ons maar enkel en alleen voortdenderen met hun eigen wereldvreemde (want: niet geënt op hoe mensen zijn maar op hoe zij vinden dat mensen zouden móeten zijn) ideeën.Het internet integreren in de besluitvorming of in vormen van volksraadpleging zie ik dan ook niet gebeuren vóórdat alle Wiegels, Van Thijns en andere ‘oude gardisten’ eindelijk van het toneel verdwenen zijn; maar goed, dat geldt voor elke politieke vernieuwing geloof ik: de ouden moeten eerst verdwijnen. Er is een stille revolutie aan de gang die men in de Brusselse politiek niet erkent, en die revolutie heet ‘internet’. Nog even en we kunnen roepen: “Le roi est mort, vive le roi!”
Ik ben in alle stilte de revolutie aan het voorbereiden ;-)
Een goed domein heb ik al. Essentieel voor zo’n moderne revolutie.
Maar ik hou het nog even geheim. Eerst een goed startpunt neerzetten.
Steeph le Roi? :-)
bij revoluties horen nieuwe titels ;-)