Overdreven politiegeweld ?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Als je in Amerika door drie politieauto’s wordt klemgereden, doe dan niet net alsof je mobiele telefoon een pistool is, zeker niet als je ook nog eens een neger bent.

Marquise Hudspeth werd op 15 maart jl. vluchtend van de politie in de rug doodgeschoten.

Politiefilmpjes van het incident
Video stills van het incident
Artikel: Law enforcement educators say videotapes indicate no immediate threat (ShreveportTimes)

[wel belachelijk trouwens, zo’n half afgezakte broek…]

0

Reacties (23)

#1 Gorg

Ja is toch belachelijk als je een neger bent om net te doen alsof je mobiel een pistool is ? Logisch dat ze hem 15 kogels in zijn rug knallen.

 • Volgende discussie
#2 mark

Daarom heeft Micheal Moore fel oranje portemonnee’s uitgedeeld aan negors. Vanavond op N3.
“In yet another [episode], he observes that police encountering African Americans with various objects–a hair clip (Arkansas), a remote control (Detroit), a spatula (Chicago), and, of course (in New York City’s Amadou Diallo case), a wallet–are mistaking the objects for guns and shooting the carriers. Moore helpfully arranges an “African-American wallet exchange” to “make the streets safe again,” giving away Day-Glo orange wallets “that no policeman will mistake for a gun” and spray-painting house keys and candy bars, just in case. “
http://www.prospect.org/print/V11/16/gamson-j.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Edwin

Voor zover ik de foto-stills kan beoordelen lijkt het mij een duidelijk geval van het aan populariteit winnende ‘suicide by cop’. Amerikaanse agenten worden veel vaker beschoten dan hun Nederlandse collega’s dus zijn ze ook meer ’trigger-happy’ dan hier. En ik denk dat die neger dat zich heel goed realiseerde. Maar goed, in de rug schieten van een vluchtende verdachte is niet zo slim. Maar daarom hebben ze dus zo’n handige camera in de auto’s gemonteerd. Dan kunnen de cops in kwestie achteraf op het matje worden geroepen. Maar om hier nou een raciaal verhaal van te maken omdat het hier een neger betreft, vind ik een beetje vergezocht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Dat van dat “police-assisted suicide” wordt ook in het artikel gesuggereerd. Het is denk ik allebei lastig te bewijzen, pleegde de man zelfmoord en/of waren de agenten eerder “trigger happy” omdat het een neger betrof ?

Feit is inderdaad wel, zoals mark hierboven aangeeft dat er in de VS veel donkere mensen worden neergeschoten onder vage omstandigheden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Edwin

Hoe begrijpelijk en verklaarbaar ook, er zullen in de VS nou eenmaal meer donker gekleurde mensen (negers en latino’s) in contact komen met de politie. En daartussen zullen er uiteraard raciaal getinte excessen voorkomen, zoals die ook in Nederland en België te vinden zijn. Een lokaal voorbeeld is de kennelijke noodzaak voor het schaduwen van de Belgische politie door de AEL. Juist daarom vind ik het dus goed dat de wagens zijn voorzien van camera’s. Dat zou ik in Nederland ook graag zien, want dan zijn de omstandigheden niet vaag maar juist heel zichtbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Tuurlijk ik vind het ook goed dat er camera’s op die wagens staan. Maar vaak filmen ze ook niet wat er gebeurt.

Feit is dat er donkere mensen in Amerika wonen, feit is ook dat ze boven gemiddeld vertegenwoordigd zijn in de arme klasse. Hierdoor gaan er procentueel meer donkere mensen de criminaliteit in en komen dus in aanraking met de politie.

Toch blijft het ook en feit dat donkere mensen eerder worden neergeknald en vervolgens lastiger hun recht halen (althans de nabestaanden in veel gevallen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Links heeft voorrang

Heerlijk filmpje om te zien. Ze zien duidelijk dat hij geen pistool vast houdt maar dan toch gewoon tien kogels in zijn rug. Het is weer ouderwets negertje jagen daar in The States. Het neger seizoen is zeker weer geopend. Jongens, meisjes, snel naar de winkel voor een jachtgeweer: vanavond eten we neger!

Maar Edwin heeft gelijk: ook blanken worden zomaar neergeschoten of in elkaar geslagen in Amerika. Hij vergeet er alleen bij te zeggen dat het dan meestal om homo’s gaat.

Wat een verziekte, opgefokte kutmaatschappij is het toch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Edwin

Gelukkig maar dat we het hier zo verdomde goed voor mekaar hebben. Zoals ik al zei: maar goed dat het op tape staat. Dat kan ik van de Srebrenica fotorolletjes niet zeggen. Maar ja, dat betrof ook geen negers natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lilith

Nu het toch over negers gaat …. ik heb ooit gehoord dat men heeeeeeeeeel lang geleden een neger heeft opgezet omdat men nooit een neger had gezien & dacht dat dit een dier was. Nu zoek ik mij – bij tijd en wijlen – suf op het internet, maar kan nix vinden. Is er iemand hier (op deze aardkloot) die er ook van gehoord heeft? En zo ja, in welke kelder van welk museum staat deze stakker?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 SalonSocialist

Beste Mensen,

Dat de Amerikaanse gezagsdragers (op welk nivo dan ook) de laatste eeuw weinig is veranderd is duidelijk.
Met het gebruik van excesief politie geweld ontstaat slechts een steeds grotere twee indeling (lees:zwart-wit )in de maatschappij. Wie herrinnerd zich inzake deze kwestie niet de rellen in 1992 in L.A nadat Rodney King eveneens bruut mishandeld werd.

Het feit is dat er vele malen meer schietincidenten zijn in Amerika dan in Nl/ Europa. Onbegrijpelijk dat het gehele idee van wapenbezit en de noodzaak ervan nog steeds leeft. De absurditeit van dit systeem werd toch duidelijk aangestipt in de film van Michael Moore.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Grobbo

Ook leuk dat de Iraki’s hun wapens moeten inleveren. Alhoewel, ik geloof dat ze alles dat kleiner is dan een kalashnikov mogen houden. Amerikaanse soldaten zijn namelijk bestand tegen .22 kalibers.

Las ergens ook dat Saddam weer gesignaleerd is, en geld geeft aan mensen die een amerikaan doden (hij schijnt 1.3 miljard dollar op zak te hebben).

En wat dit onderwerp betreft: Het lijkt me dat iedere europeaan intussen weet hoe het werkt als je door een amerikaanse agent wordt aangesproken: Niets doen, behalve als je wat gevraagd wordt, geen grote bek geven, alles met yes officer, no officer beantwoorden, en gewoon meewerken en een beetje respect tonen. Geef de fuckers geen aanleiding en ze doen niets.

Amerikanen daarentegen – want wat zijn ze daar toch slim – hebben dat helaas maar al te vaak niet door.

Damn, I’m being arrogant again :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 mark

De universiteiten van Colorado en Washington hebben onderzoeken gedaan waarin testpersonen in een videospelletje (snel) moesten kiezen of een getoond persoon zou worden neergeschoten of gespaard. Uit beide onderzoeken volgde dat de deelnemers eerder op zwarte mannen schoten dan op blanken alsook eerder onschuldige objecten (zoals telefoons of camera’s) in handen van zwarte personen voor wapens aanzagen dan dit bij blanke mannen het geval was. “The difference was not large. But the findings mesh with other research indicating that unconscious biases, possibly instilled by the news media, advertising or other cultural influences, can shape behavior, even when people do not consciously endorse such biases. Studies suggest that those hidden stereotypes or attitudes are often activated in situations where people are forced to respond quickly and automatically.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Grobbo

Verbaast me nix. TV is evil :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Carlos

Dat lijkt me inderdaad heel plausibel dat men eerder schiet bij het zien van een zwarte. Bowling for Columbine van Michael Moore legde de oorzaak van dit stereotiepe beeld van zwarte amerikanen al goed bloot.

Het zal voor nederlanders niet veel anders zijn. Een turkse vriend van me zei altijd dat nederlanders bijvoorbaat in hun broek scheten als ze ruzie met hem kregen. In werkelijkheid is het een hele brave zachtaardige jongen, maar het feit dat hij een turk is daardoor schatten mensen hem al gevaarlijker in…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 mark

Dit deel van de kwoot vind ik zo fraai: “research indicating that unconscious biases, possibly instilled by the news media, advertising or other cultural influences, can shape behavior, even when people do not consciously endorse such biases.”

Dat remt al te makkelijke beschuldigingen aan Amerikaanse politiemannen af (als zouden zij allen met graagte trigger happy zijn) en tegelijkertijd geeft het aan dat vooroordelen dieper kunnen zitten en wezenlijker van invloed zijn dan goed is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Carlos

We hebben het allemaal, alleen bij oude vrouwtjes komt het aan de oppervlakte als ze angstvallig hun tasje tegen zich aan drukken. Of natuurlijk bij agenten die de mogelijkheid hebben om (te vroeg) te schieten.

Daar helpt geen lieve ratio meer bij…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Gorg

Een neger moet gewoon op zijn tellen passen. Ik zag het vandaag in de trein. Een conducteur kwam binnen en toen stond een neger op en liep weg en je had die kop van conducteur moeten zien. Als die een vuurwapen had gehad hadden we vandaag hier in NL ook een neger minder gehad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Jan des Bouvrie

Wie herinnert zich nog dat spelletje uit een conference van Herman Finkers: “geen jager, geen neger”. Hmm, wel een verdachte combinatie in een zin: zonder jager geen neger. Of bedoelt hij: zonder neger geen jager?? Lijkt me duidelijk bewijs dat Herman Finkers een rechts extremist is!!

Helaas zijn het dit soort redenaties die sommige blanke amerikaanse mannen van middelbare leeftijd er nog steeds toe breng om als spook verkleed met zijn allen negers, homo’s en joden te gaan vermoorden. Diep, diep triest! En laten we ook de hand in eigen boezem steken, want Amerika overal de schuld van geven is wel erg makkelijk: hier in Europa gaat het ook niet zo lekker. Denk aan populisten als Haider, De Winter, Le Pen, en de grootse fraudeur allertijden Berlusconi, die nu binnenkort baas van Europa wordt!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Jan des Bouvrie

Zoals een Italiaanse komiek gister bij netwerk zei: “Natuurlijk leven we niet onder het fascisme met Berlusconi, maar we leven wel onder een regime.” Berlusconi heeft alle media in handen en er zijn sterke aanwijzingen dat hij rechters heeft omgekocht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Edwin

Ik vind het echt bizar dat Michael Moore voor een soort profeet wordt aangezien. Toegegeven, hij heeft een echt een mooie film gemaakt, en verkondigt daarin heus enkele wijze woorden. Maar durf er aub wel een beetje kritisch naar te kijken. Let wel, ik ben absoluut geen fan van de NRA-cultuur, of groot voorstander van het Amerikaanse systeem. Maar Moore maakt gretig gebruik van al die verfoeilijke Amerikaanse mediatrucs waarop we allemaal zoveel kritiek hebben:

#21 Edwin

Overigens loont het de moeite om eens echt te praten met negers in VS. Ik ken er namelijk een aantal die een gewoon normaal leven leiden en zich echt niet zo onderdrukt en gediscrimineerd voelen hoor. Ik heb zelfs het idee dat ze daar met betrekking tot integratie een stuk verder zijn dan hier, maar dat zal niet in alle staten zo zijn. Ik denk dat in de VS de grootste verdeling niet Zwart-Wit is, maar Arm-Rijk. Een minstens zo groot, maar ander probleem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Carlos

Ja Amerika is inderdaad niet een uniform land er zijn grote verschillen tussen de verschillende staten. Toch liegen de statistieken niet dat zwarten procentueel veel meer vertegenwoordigd zijn in de ‘arme klasse’.

Het is overigens wel opvallend dat ze, na de afschaffing van de slavernij, economisch al een paar keer voorbij gestreefd zijn door andere immigranten groepen die later arriveerden: eerst de oost-europese joden, daarna de aziaten en nu zelfs de latino’s…

Discriminatie? Mentaliteitsverschil? Wie zal het zeggen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Jan des Bouvrie

Ik ben het helemaal met Edwin eens wat betreft Michael Moore. Hij slaat de spijker een aantal keren op de kop, maar je moet niet alles voor zoete koek slikken. Dan ben je net zo dom bezig als al die Amerikanen die zonder kritiek en zelf na te denken geloven wat Fox News verkondigt.

Natuurlijk zijn er ook veel African Americans die een goed opgeleid zijn, een goede baan hebben en in de suburbs wonen. Het is zeker niet allemaal kommer en kwel.

 • Vorige discussie