NIEUWS - De rijksrecherche heeft een jaar lang strafrechtelijk onderzoek verricht naar Fons Jacobs (CDA), die in november vervroegd terugtrad als burgemeester van Helmond. Hij werd verdacht van ambtelijke corruptie bij de vergunningverlening rond coffeeshop Carpe Diem.
Jacobs moest van eind 2010 tot juni 2011 onderduiken wegens doodsbedreigingen aan zijn adres. Die hadden volgens de gemeente te maken met een nieuwe coffeeshop in Helmond, Carpe Diem, waar in de zomer van 2010 twee aanslagen op waren gepleegd.
Uit onderzoek van Sargasso en Vrij Nederland blijkt nu dat Jacobs ten tijde van de bedreigingen zélf verdacht werd van corruptie. Het onderzoek naar Jacobs duurde ruim een jaar, van 1 april 2011 tot en met 1 mei 2012 en vond plaats onder supervisie van het Landelijk Parket. Het onderzoek heeft niet geleid tot vervolging.
Pas op 12 november 2012, twaalf dagen na de vervroegde pensionering van de burgemeester en een half jaar na de afronding van het onderzoek, is de strafzaak tegen hem geseponeerd ‘op grond van het feit dat de resultaten van het opsporingsonderzoek tot de conclusie leiden dat voldoende aannemelijk is geworden dat de voormalig burgemeester onschuldig is aan het feit waarop de verdenking betrekking had,’ meldt het College van Procureurs Generaal in antwoord op vragen van Sargasso en Vrij Nederland.
Jacobs heeft daarover volgens het OM een brief gehad. Jacobs zelf ontkent dat: ‘Ik heb nooit zo’n brief gehad en ik ben niet op de hoogte van het feit dat er een rijksrecherche-onderzoek naar mij is verricht.’
De politie heeft in het voorjaar van 2011 ook al onderzoek gedaan naar de zoon van Fons Jacobs na aanhoudende geruchten dat hij in het drugscircuit actief zou zijn. De politie heeft daar toen geen bewijs voor gevonden.
Witwassen
Rond dezelfde tijd moest de coffeeshop definitief de deuren sluiten. De eigenaar is vervolgd wegens witwassen, maar die zaak is geseponeerd. Voor de aanslagen op Carpe Diem en voor de bedreigingen van de burgemeester zijn meerdere personen aangehouden, maar geen ervan is ooit vervolgd. De aanslagen en bedreigingen zijn nog steeds onopgelost.
Dat is een van de redenen waarom het rijksrechercherapport, ondanks een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, niet wordt verstrekt. Informatie uit het rijksrechercherapport over Jacobs kan van belang zijn in andere, toekomstige strafrechtelijke onderzoeken, meldt het College van Procureurs Generaal. Openbaarmaking van het rapport zou inzicht geven in de informatiepositie van de politie en de in het onderzoek gebruikte opsporingsmethoden.
Hennepcriminaliteit
De bedreiging van Jacobs, die plaatsvervangend korpsbeheerder was van de politie Brabant Zuid-Oost, was één van de redenen voor de oprichting van de Taskforce B5, het samenwerkingsverband voor aanpak van de georganiseerde (hennep-) criminaliteit in Brabant. Minister Opstelten gaf op 2 december 2010, één dag nadat de bedreiging van Jacobs wereldkundig was gemaakt, groen licht voor deze speciale politiemacht.
Fons Jacobs kwam op zijn eerdere burgemeesterspost in Brunssum ook al in de publiciteit vanwege bedreigingen uit de drugswereld. In 2002 werd een auto van Jacobs en die van een wethouder in brand gestoken. Dat zou verband gehouden hebben met de opening van een nieuwe coffeeshop die op het laatste moment werd afgeblazen. De wethouders beschuldigden Jacobs van het manipuleren van officiële documenten.
In Vrij Nederland van deze week staat een uitgebreide reconstructie van vergunningverlening rondom coffeeshop Carpe Diem.
Op Sargasso verschijnt de komende dagen een serie over de loopbaan van Fons Jacobs en de vele affaires die zijn carrière hebben getekend. We kijken naar de twee Limburgse affaires van Jacobs; hoe Jacobs aanstuurt op de opening van Carpe Diem: het moest en zou die coffeeshop op die locatie worden; over een andere vergunningverlening die vreemd verliep; over het geweld, de bedreigingen, het witwassen en de rol van motorclubs; over enkele andere rijksrecherche-onderzoeken. En tot slot maken we de winst- en verliesrekening op. Welke vragen zijn nog niet beantwoord?
Deze nieuwsproductie is mede mogelijk gemaakt met financiële hulp van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten.
foto ANP Robin Utrecht
Reacties (8)
Bekende vorm van berichtgeving, veel suggesties weinig feiten met indruk van vele verbanden.
Kom met feiten. Wat moet ik met “wethouders beschuldigden Jacobs van het manipuleren van officiële documenten”?
Bekende vorm van reageren: meteen oordelen zonder goed te lezen. Lees het stuk in VN vandaag en/of kom de komende dagen terug op Sargasso. Dan lees je het allemaal.
Barbertje gaat hangen? Gezellig!
@2: Dit is een goed stuk, omdat er later een aanvulling komt?
veelzeggend
@4. Dat zeg ik niet. Ik zeg in nette woorden dat je loopt te zeiken.
Nou nou een vierluik over een wellicht corrupte ambtenaar met een hoop marketing gelul eromheen uitspreiden over meerdere dagen….
Nieuws is nieuws als het vers is.
Diepvries Sargasso.
Dimitri, ik had ook een beetje het zelfde gevoel als @1 over veel verdachtmakingen en (nog) geen harde feiten. Ik ben dan ook benieuwd naar de komende afleveringen.
@Boer,
Hoe kom je erbij dat het een vierluik gaat worden?
Ik kan dat nergens uit opmaken.
Waarschijnlijk wordt het nog veel meer zoals ik het zie
Er word ook duidelijk gesproken over een reconsructie, toch????
Maar misschien kan ik niet zo goed lezen als een boer?