Onbegrijpelijke wetgeving?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Soms komt er nieuwe wetgeving langs waarbij je je afvraagt hoe die in in godsnaam tot stand is gekomen. De Tweede Kamer wil het bezit van alcohol onder de zestien verbieden. Tot zover kan ik het volgen. Maar wat er dan volgt is – althans volgens nu.nl – een staaltje onbegrijpelijke wetgeving.

Jongeren onder de zestien zullen straks geen alcohol meer in bezit mogen hebben, behalve als zij dat kopen in supermarkten en slijterijen en zich binnen bevinden. Zodra ze dan naar buiten lopen met de gekochte waar zijn ze weer wél strafbaar.

Waarom… Hoe? Schiet mij maar lek…

Reacties (5)

#1 Lucas

Ik vind het absurde wetgeving, maar juridisch is dit wel logisch: anders zouden jongeren strafbaar zijn wanneer ze iets al uit het rek pakken, of het in het karretje van ouders leggen. Je moet het wel ‘echt’ in bezit hebben. Noem het de ijverige agent Jansen uitzondering. Anders maak je het erg vatbaar voor misbruik.

  • Volgende discussie
#2 dramklukkel

“Eenmaal buiten, is de tiener wel weer strafbaar.”
Dat geeft niet want daar staat mama al te wachten net klaar van de Blokker en Xenos.
Ik kan me ook zomaar voorstellen dat de winkelier niet zit te wachten op een postende agent verstopt tussen de kaaskroketjes en de chips.

“In cafés zijn zowel de ondernemer als de jongere strafbaar.”
Dat is weer niet consequent, want daar zitten papa en mama op het terras te wachten naast de sportfietsen en met zadelpijn. sportfietsen en met zadelpijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Ik zie nu al drommen jongeren die blikjes bier kopen, die vervolgens binnen opzuipen en ladderzat naar buiten waggelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

“behalve als zij dat kopen in supermarkten en slijterijen en zich binnen bevinden”

Maar de supermarkten en de slijterijen mogen het hen niet verkopen, dus dat sluit perfect. Buiten mogen ze geen alcohol hebben, dus ze kunnen het niet zelf de supermarkt/slijterij inbrengen. Verder is het bezit van alcohol voor minderjarigen niet verboden; als ze op hun slaapkamer een vat bier en een krat whiskey hebben staan is dat volstrekt legaal.

verder vind ik deze wetgeving heel verstandig: Hij is op deze wijze handhaafbaar en de agenten krijgen straks niet de kans hun infantiele gedrag uit te breiden met bonnetjes schrijven voor moeders die met hun zoon boodschappen gaan doen en hem dan alles van de band het wagentje in laten tillen.

@3: In een supermarkt mag niemand (ook geen kinderen dus) alcohol drinken. Supermarkten hebben immers geen horecavergunning.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 pedro

Dit is juist heel begrijpelijke wetgeving. Voordat je opgepakt kunt worden voor je gedachten, moet je eerst een overtreding of misdaad begaan. Of je moet beschuldigd kunnen worden van het denken aan terroristische daden, natuurlijk, want dan is het niet belangrijk meer, of je de daad uit hebt gevoerd, of zelfs maar in staat bent om die daad uit te voeren. Dan is de gedachte aan een daad al strafbaar tegenwoordig. Heel goed dus, dat de wetgever in dit geval duidelijk maakt, dat je voor de gedachte alleen niet strafbaar bent. Het is wel jammer dat dat nu moet eigenlijk. Vroeger vonden we dat vanzelfsprekend.

  • Vorige discussie