NSA leverde Nederland juridische bijstand

Edward Snowden kreeg geen toestemming om zelf te komen getuigen in het Europees Parlement. Daarom beantwoordde hij schriftelijk vragen van de commissie die onderzoek deed naar de betrokkenheid van Europa bij de NSA-spionageaffaire.

Snowden schrijft in zijn brief aan het Europees Parlement allereerst dat de mass surveillance door de NSA en de bevriende inlichtingendiensten de wereld niet veiliger maakt. Integendeel. We lopen grotere risico’s omdat tijd en geld opgaan aan ineffectieve programma’s waarmee iedereen in de gaten wordt gehouden terwijl gerichte opsporing wordt verwaarloosd. De NSA kan geen enkel succes claimen met deze programma’s buiten de illegale overboeking  van een bedrag van 8500 dollar naar Somalië in 2007. De Afrikaanse terrorist die in 2009 met een bom in zijn onderbroek een vliegtuig wilde opblazen, maar gelukkig faalde,  werd ondanks waarschuwingen van zijn vader niet gespot. Datzelfde geldt voor de terroristen die een aanslag pleegden op de marathon vanBoston waarvoor ook gewaarschuwd was vanuit Rusland.

Een vraag van de voorzitter van de onderzoekscommisie, de Britse sociaaldemocraat Moraes, ging over de samenwerking tussen de NSA en de lidstaten van de Europese Unie.  Snowden’s antwoord is interessant gezien de aanbevelingen van de Nederlandse Commissie Dessens waarover de regering deze week haar oordeel zal geven. Volgens Snowden hebben de Amerikanen hun best gedaan voor de bevriende inlichtingendiensten uit te zoeken hoe zij, door gebruik te maken van mazen in de wet, zoveel mogelijk zouden kunnen bijdragen aan de massale verzameling van data. Daarvoor heeft de NSA een aparte afdeling, de Foreign Affairs Division (FAD), die legal guidance gaf aan landen als Zweden, Nederland en Nieuw-Zeeland, schrijft Snowden. Speciale aandacht was er daarbij voor het vermijden van “mogelijk schadelijke publieke debatten” over de reikwijdte van de operaties van de inlichtingendiensten. Die opzet is dan in elk geval niet gelukt, weten we nu.

Wat we al eerder door Snowden wisten is dat er grootschalig wordt ingebroken op de kabels voor telefoon- en internetverkeer van de grote internationale telecombedrijven en dat het in de praktijk moeilijk meer is na te gaan welke land op welke wijze zijn burgers bespioneert. Het is in feite één grote bazaar, schrijft Snowden waar ieder het zijne kan pikken. Daar kan dan aan toegevoegd worden dat het advies van de Commissie Dessens aan de Nederlandse regering (uitbreiding van AIVD bevoegdheden tot de kabel) waarschijnlijk vooral bedoeld is om een reeds bestaande praktijk te legaliseren. Wellicht na juridisch advies van de FAD?

 

Reacties (4)

#1 Daan van der Keur

Hoe totaal lachwekkend die ‘100 percent world population surveillance’ is blijkt wel uit het feit dat er doodgewoon twee mensen met gestolen(!) paspoorten aan boord van dat Maleisische vliegtuig zijn gegaan. Als die NSA zo ontzettend goed is waarom hebben ze dit dan niet in de gaten gehad? Straks met die NSS (Nuclear Security Summit) ga ik eens kijken hoe het is gesteld met die veiligheid. Ik woon namelijk letterlijk op het kruispunt van de toegangswegen. En ik ga ook eens kijken hoe al die veiligheidsagenten en politieagenten reageren als ik “Fuck the NSA” en “Fuck The United Stasi’s of America” op mijn Renault Twizy plak. Vrijheid van meningsuiting toch?

  • Volgende discussie
#2 Co Stuifbergen

@1: Dat de valse paspoorten niet ontdekt waren, is een argument om meer gegevens uit te wisselen:
Blijkbaar beschikt Maleisië niet over een lijst van geldige Europese paspoorten.
(Zo’n lijst moet natuurlijk de naam, geboortedatum en paspoortnummer bevatten, en liefst ook de biometrische gegevens (pasfoto, kleur van de ogen enz.)).

Overigens is er een grote kans dat de reizigers met de valse paspoorten gewoon wilden emigreren, dan helpt zo’n lijst nog steeds niet tegen terrorisme.
Een terrorist met een beetje geld kan natuurlijk op z’n eigen paspoort het vliegtuig in stappen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 dus

Terrorisme bestrijd je het beste door het te negeren. Het is net als pesten: als niemand reageert gaat de lol er snel vanaf. Dat is jammer voor de mensen die nog slachtoffer worden, maar bespaart een veelvoud aan mensenlevens en middelen op termijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Of Maleisië beschikt over teveel paspoortlijsten, waardoor de controle niet meer te doen is. Vergeet ook niet dat er (buiten de EU) een enorme heterogeniteit is aan de kenmerken van en in paspoorten.

  • Vorige discussie