Nogal verbaasd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De afgelopen week heb ik me aardig lopen opvreten over de plundering van het Iraakse museum van oudeheden. Schatten van ongekende waarde zijn geroofd door bendes die zich goed hadden voorbereid, en soms zelfs in het bezit van kluissleutels waren, zo meldde het journaal.

Gelukkig belegde Uneso onder aanvoering van de japanner Koïchiro Matsuura, een conferentie om te voorkomen dat deze oudheidkundige schatten van de bakermat van de menselijke beschaving in prive verzamelingen verdwijnen.

Om krachtig op te treden is er echter internationale regelgeving nodig. En die is er, in de vorm van een verdrag uit 1970, maar dat is helaas niet door alle 191 landen van de VN geratificeerd. Slechts 97 landen ondertekenden het, waaronder – voor de verandering nu wel eens – de Verenigde Staten, maar het verbaasde mij dat Nederland behoort tot de groep die niet meedoet, dus wie weet kunnen we een deel straks terugkopen bij ‘kunst’ handels in eigen land.

Unesco wil er nu een issue van maken bij de veiligheidsraad, waardoor alle landen tot medewerking gedwongen worden, en dat lijkt me een heel goed idee. Want alhoewel we ‘m nou toch eindelijk eens met rust moeten laten quoot ik hem nog een keer: ‘It’s a bloody shame’!

Voor wie meer wil weten over deze trieste zaak heeft Unesco een apart gedeelte van hun website ingericht.

(Info over de foto: This sculpted head, fortunately recovered by the Iraqi authorities, had been looted from a site and cut into pieces in view of its illicit export. Photograph by G.Boccardi, UNESCO WHC)
And now it’s looted again…

0

Reacties (12)

#1 Lilith

Bizar ende asociaal, stelletje hebberds zijn het. Als je in het verleden kijkt wat men met allerlei ‘oude schatten’ en dergelijke heeft gedaan (denk aan de mummies van Egypte die men opstookte om treinen te laten rijden en ik meen om het als kunstmest te gebruiken), rijzen de haren je te berge.

  • Volgende discussie
#2 Grobbo

Wedden dat dit soort regelingen wordt tegen gehouden door de ex-koloniale machten? Anders kunnen ze het halve British Museum ook wel weer terugsturen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Gorg

Ach een paar van die ouwe rommeltjes wat kan jou t schille. Ik vind dat jongetje dat zijn armen en zijn familie kwijt is nog steeds dramatischer. Ik kan ook moeilijk geloven dat dit jongetje onder Saddam Hoessein een even elendig lot zou hebben gehad. Rationeel gesproken bedoel ik maar. Voordat weer zo’n freedom hardliner begint te krijsen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lilith

@Gorg: oude rommeltjes? Ik denk dat je niet weet waar je het over hebt. Daarnaast vind ik dat geen vergelijking kan trekken wat nu erger is, dat is net zoiets als de vraag stellen: hou je meer van je moeder of van je vader? Alles heeft zijn eigen waarde (of mate van ‘ergheid’). Je kan het ook zo zien; dat jongetje is nu niet alleen zijn armen en familie kwijt maar ook zijn cultuurgoed. Verder zeg je dat je het moeilijk kan geloven dat het jongetje onder het regiem van Saddam een even ellendig lot zou hebben gehad. Nee dat kan je inderdaad niet voorspellen, maar dat is een ‘als … en dan …-situatie’. Dat valt dus ook niet te voorspellen; misschien had hij de rijkste man van Irak geworden, of de wreedste of de liefste, maar hij had ook volgende week onder een vrachtwagen kunnen zijn gekomen en op slag dood kunnen zijn geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Gorg

In alle door jou genoemde voorbeelden zou hij inderdaad beter af zijn geweest.

Ok het is een toeristisch attraktie minder. Maar bij oorlog raken altijd cultuurspullen op drift of beschadigd. Daar moet je aan denken voordat je er een begint.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Grobbo

Dat is zo mijn waarde, maar er bij staan en toekijken hoe alles wordt gejat is dan ook weer het andere uiterste lijkt me.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

Het lijkt me niet nodig oorlogsleed met elkaar te vergelijken. Ieder zinnig mens zal altijd kiezen voor het redden van een leven dan een kunstschat. Zo niet, dan heb je gelijk een mooi thema voor een film.

Toch maakt het vernielen van historisch erfgoed en kunstschatten veel indruk en terecht! Vierduizend jaar oude beelden uit Mesopotamie zijn onvervangbaar. Als een of andere mongool daar een cirkelzaag in zet (zodat ie het beter kan vervoeren) doet ook mij dat pijn. Die opgeblazen boedhabeelden waren ook zo’n schrijnend voorbeeld. Die komen nooit meer terug.

Gelukkig hoeven we verschillende typen oorlogsleed niet te vergelijken. Als iemand iets schrijft over het vernielen van kunstschatten dan betekent dat niet gelijk dat de rest voor hem/haar onbelangrijk is.

Het blijft cru dat het Ministerie van Olie wel werd beschermd door de amerikanen en cultureel erfgoed niet. Maar wat kan je ook verwachten van een volk dat zelf nauwelijks cultureel erfgoed heeft?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Carlos

Voor als u nog meer wilt gruwen:
hier een artikel van Robert Fisk (een journalist die ook veel aandacht aan menselijk leed besteed) die zag hoe de Nationale Bibliotheek in Bagdad in brand werd gestoken en de amerikanen die NIETS deden:

I was holding in my hands the last Baghdad vestiges of Iraq’s written history. But for Iraq, this is Year Zero; with the destruction of the antiquities in the Museum of Archaeology on Saturday and the burning of the National Archives and then the Koranic library, the cultural identity of Iraq is being erased. (Independent.co.uk)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Grobbo

De culturele identiteit van Irak is uitgewist? Hmmm ik denk dat dat de amerkanen helemaal niet slecht uitkomt wanneer ze er een regime willen installeren dat hen goedgezind is…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Carlos

Your history started in the year 2003,
the generous general Gardner served this country with great devotion.

The first great cultural achievement was the building of Arab Disney, a world of wonders…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Toni

Ik heb al met huivering naar de TV gekeken toen het beeld van Saddam (door de Amerikanen) omver werd getrokken. O.K. Het was een groot kitcherig beeld van een enge dictator, maar ook een deel van de Irakse geschiedenis. En daarom van historisch belang om bewaard te blijven.

Dat de Irakezen het voorbeeld van de Amerikanen volgen, kan ik ze dan ook nauwelijks kwalijk nemen. Het beschermen van cultuurgoed is volgens de conventies van Geneve overigens een taak van de bezettende macht. Maar goed cultuur is voor de Amerikanen een eend die alleen een broekje aantrekt als hij gaat zwemmen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Carlos

Je hebt gelijk Toni, dat van die Saddam beelden dat is ook iraakse geschiedenis, daar moeten ze er zeker een paar van bewaren. En zeker ook zijn paleizen, geweldige ruimtes goed voor museau, congressen of universiteiten.

  • Vorige discussie