Nieuw dieptepunt politieke participatie Nederland

DATA - Eergisteren zijn de nieuwe tellingen van het aantal leden van de politieke partijen door het DNPP bekend gemaakt. Met 295.326 leden op 1 januari 2015 is een nieuw dieptepunt bereikt. Met een daling van 4,4% ten opzichte van 2014 is de participatie op 2,2% uitgekomen. In absolute aantallen zaten de jaren 2000 t/m 2002 overigens nog lager.

Grootste verliezers zijn 50Plus, na hun groei in 2013 dus terugval, en VVD, CDA en PvdA.

Hier de totalen:

ledental_pp_1950_2015_475


Per partij de ontwikkeling vanaf 1978 1967:

leden_pp_1967_2015_475

En hier als percentage van de volwassen bevolking in NL (organisatiegraad). De donker gekleurde jaren zijn verkiezingsjaren.

pp_leden_deel_bevolking_1950_2015_475

 1. 8

  Het lijkt me dat “politieke participatie” en “lid zijn van een partij” twee totaal verschillende dingen zijn. Bovendien is het tegenwoordig veel makkelijker om ad-hoc te participeren omdat enorm veel zich online afspeelt.

  Zo ben ik zelf geen lid van een politieke partij, maar heb toch al wel eens een kamervraag gesteld doen worden en heb het idee dat ik – via online “participatie” – ook wel hier en daar wat kleine stukjes invloed in de lokale politiek heb. Bovendien heb ik – vanaf mijn bureaustoel – regelmatig contact met allerlei lokale politici over actuele lokale zaken. Dat was 10 jaar geleden ondenkbaar.

  Als er dus al een verandering in de politieke participatie is, dan is dat volgens mij een verandering richting meer participatie in plaats van minder. Ja en minder registratie, maar who gives a fuck.

 2. 9

  @6: It’s all in the eye of the beholder, als je dit tenminste begrijpt (en niet alleen denkt het te begrijpen). Je eigen onnozelheid blijkt ten slotte uit het dom noemen van iemand of iets omdat je het niet begrijpt.

 3. 11

  @8: Met 1 verschil, bij de meeste partijen moet je lid zijn voordat je een functie kunt bekleden. Raadsleden, statenleden, kamerleden, wethouders, burgemeesters, etc… komen uit de partijleden. En die vijver wordt kleiner en kleiner.
  Die participatie dus.

 4. 12

  @8:

  Dat was 10 jaar geleden ondenkbaar.

  Joh, dat deden we tien jaar geleden ook allemaal al hoor. E-mail werd niet gisteren uitgevonden.

  En verder wat Steeph zegt in #11. Partijen verdelen de baantjes. In feite is het corruptie, maar iedereen vindt het nog doodnormaal ook.

 5. 14

  @13.

  Niet te zien aan de mensen die sympatie ervoor hebben, dus flauwekul. Zij verzetten zich juist tegen de elite, die wèl lid is van de gevestigde partijen. Want veel mensen zullen nooit in de mallemolen van die partijen meekunnen. Die willen liever een daagje vissen dan een congres bijwonen, waar je invloed zeker in het begin nihil is, en waar je hemel en aarde moet bewegen om wat te bereiken. Nog afgezien van de kwaliteiten waar je over moet beschikken, want veel politici worden gevraagd lid te worden van een partij om een bepaalde bestuursfunctie te krijgen, niet omgekeerd.

 6. 16

  @4

  Wees er maar trots op, joh. Kan je -eindelijk- eens niet vanaf de overdrachtelijke (digitale) zijlijn schieten, vernietig je die kans op verbetering.

  Burgers die zichzelf het zwijgen opleggen. Kras.

 7. 18

  Beste Mario, ga jij maar lid worden van een partij, met een schreeuwer zoals jij zal je weinig tot geen invloed hebben. En dat is bij mensen die hun bedenkingen hebben bij de zogenaamde policorrecte onderwerpen niet anders. Ben je te kritisch op dit of dat, je verliest je invloed.

 8. 19

  Beste Joop, normaliter vertik ik het (politiek gezien) om te stemmen. Laat staan ‘lid te worden van’..iets. SP heeft mijn voorkeur, met..

  “met een schreeuwer zoals jij”

  Dank voor het compliment, “oase”.