Nederland gedaald op vredesranglijst

Foto: copyright ok. Gecheckt 10-03-2022

Nederland is de afgelopen jaren acht plaatsen gedaald op de internationale vredesranglijst, de Global Peace Index. Dat blijkt uit een analyse van de vredesindexen van 2007 tot 2012 door weblog Sargasso.nl en ANP.

De Global Peace Index wordt ieder jaar gepubliceerd door een internationaal panel van deskundigen en geeft een indicatie van de veiligheid en harmonie in vrijwel alle landen. De onderzoekers geven een cijfer aan een aantal ontwikkelingen, zoals aantal gewapende conflicten en slachtoffers, maar ook criminaliteitscijfers en –beleving, wapenexport en omvang van het leger. Vandaag wordt het nieuwste rapport gepubliceerd (download).

Nederland staat daarin op de 28ste plaats. In de eerste editie van 2007 stond Nederland nog op de 20ste plaats. Waar de daling aan te wijten is, is nog onbekend, maar Nederland moet tegenwoordig een aantal Aziatische landen boven zich dulden, zoals Singapore, Maleisië en Taiwan. Polen en Spanje hebben Nederland ook ingehaald. De grootste daling vond overigens in 2010 plaats: toen zakte Nederland ineens vijf plaatsen op de ranglijst.

In dezelfde periode daalde de index van Libië het hardste, gevolgd door Syrië, Madagascar, Mexico en Yemen. In de top tien van hardste dalers staan veel landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, zoals Oman, Tunesië, Pakistan, Bahrain en Egypte. Griekenland en China zijn de afgelopen zes jaar ook flink gedaald op de index. Sub-Sahara Afrika doet het relatief goed de laatste jaren.

Een aantal landen is sinds 2007 flink gestegen, zoals Sri Lanka, Kroatië, Uganda, Uzbekistan, Qatar, het Verenigde Koninkrijk, Qatar, Verenigde Staten, Maleisië en Algerije. De grootste stijger is Angola, die nu op de 95ste plek staat. Dat was 112 in 2007.

In de top tien van 2012 staat IJsland bovenaan, gevolgd door Denemarken, Nieuw Zeeland, Canada, Japan, Oostenrijk, Ierland, Slovenië, Finland, Zwitserland en België. De minst vredige en harmonieuze landen van 2012 zijn Somalië, Afghanistan, Soedan, Irak, Rusland, Israël, Pakistan, Libië, Syrië, Nigeria en Colombia. De wereld in zijn geheel is iets veiliger geworden. Daarmee wordt de negatieve trend van 2010-2011 doorbroken.

Opmerkelijk in 2012 is dat Afrika voor het eerst niet het minst vredige werelddeel is. Het Midden-Oosten heeft die rol overgenomen.

Download hier de bewerkte data.

Foto Flickr cc Jayel Aheram

Reacties (9)

#1 Inkwith Barubador

Dus in Polen en Spanje is er meer vrede dan in Nederland? :-?

  • Volgende discussie
#2 Dimitri Tokmetzis

Of meer harmonie. Er zijn 23 indicatoren. Conflicten zijn natuurlijk belangrijk, maar ook of een land veel wapens exporteert bijvoorbeeld. Daarom scoren Fr, VS en UK nogal slecht.
Er zijn geen landenrapporten beschikbaar, dus ik kon het niet precies nagaan voor NL wat de score zo slecht maakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rob

“Norway dropped out of the top ten for the first time, to 18th position, the
result of the violent attack by Anders Breivik in July 2011, killing 77 and injuring more than 300.”

Ik kijk ervan op dat dit ook meetelt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 richard

Eigenaardig. We zijn ingehaald door Singapore. Weet iedereen dat er censuur is in Singapore? En dat democratie daar een buitenlands woord is?

Fijn lijstje is dit. Zegt meer over de samenstellers dan over deze landen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Bismarck - Reactie op #4

Het lijstje gaat niet over democratie, maar over vrede. daar zit wel een (zwakke) correlatie tussen, maar het zijn echt geen synoniemen.

#5 Dehnus

Ik wil hun meet algorithme wel een zien. Want als Singapore met haar bijna dictatuur boven NL staat dan moet daar wel een hele goede reden voor zijn omdat te verklaren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 lapis - Reactie op #5

Hoezo? Waarom kan een dictatuur niet vredig en/of harmonieus zijn? Op een lijstje waar naar persvrijheid wordt gekeken zal Singapore lager staan dan Nederland. Deze lijst neemt die informatie niet mee en hoeft dat ook niet.

#6 John

hmm, tjah klopt ook wel, rasicme, wapenhandel, drugshandel het is gewoon een harde feit… Nederlanders vinden bv niet zo erg wat er in de middle east gebeurt… ag jah het zijn toch moslims. oa…. En er zijn wel meerdere redenen, we hoeven niet te doen alsof er niets aan de hand is!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie