1. 3

  @2: dit is de eerste keer sinds 1638 dat dit samengaat met de begin van de winter. Schijnt bijzonder te zijn ja, maansverduistering zelf niet bepaald.

 2. 4

  @3: Ja goh, maar zo gebeurt het ook niet vaak dat een maansverduistering op 12 augustus valt. Ik vind dat geen criterium om dat bijzonder te noemen. Datumgerelateerde dingen zijn in zoverre zelden bijzonder, omdat de kalender toch redelijk een door ons verzonnen concept is.

  Uitzonderingen zijn natuurlijk weerfenomenen die seizoensafhankelijk zijn en in onverwachte seizoenen optreden (sneeuw in Nederland op 12 augustus, of positieve temperaturen in Kamchatka op 21 december zou ik bijvoorbeeld wel uitzonderlijk vinden).

 3. 5

  Bismarck: Datumgerelateerde dingen zijn in zoverre zelden bijzonder, omdat de kalender toch redelijk een door ons verzonnen concept is.

  De winterwende is nu juist een natuurlijk gegeven, dus niet verzonnen.

 4. 6

  @5: De betekenis die we eraan hangen (begin winter) is wel verzonnen.

  NB. Ik ben geen astronoom, maar zover ik weet zijn beide gebeurtenissen ook volledig onafhankelijk.

 5. 8

  Bismarck, de winterwende is in elk geval niet zomaar een willekeurige datum op de kalender. Hierboven doe je alsof dat wel zo is, alsof het niets anders is dan bijv. 12 augustus.

  Op 12 augustus gebeurt er gewoonlijk niets bijzonders. Maar op 21 december heeft het noordelijke halfrond de langste nacht, en het zuidelijk halfrond de langste dag. Op 21 juni is dat precies andersom.

  De twee gebeurtenissen (de maansverduistering en het solstitium) staan inderdaad los van elkaar, maar het is gewoon grappig dat ze nu eens op hetzelfde moment plaatsvinden. In vroeger tijden zou dat een teken zijn geweest van rampspoed of groot geluk, afhankelijk van de astroloog aan wie je het vroeg. Tegenwoordig kunnen we gewoon vooraf uitrekenen wanneer dit soort gebeurtenissen plaats zullen vinden.

 6. 9

  Su, Bismarck heeft hier wel gelijk in hoor. Dat de winterwende wordt beschouwd als begin van de “winter” en niet als midden is inderdaad maar een afspraak, en in verschillende landen gelden daarover ook verschillende afspraken.

 7. 10

  @8: Maar het is wel zomaar een willekeurige datum op de kalender. Dat van die langste dag en nacht is ook niet echt bijzonder (gebeurt elk jaar weet je en ook alleen maar omdat we een jaar zo gedefinieerd hebben, als we hadden gekozen voor de komeet haley als jaarperiode, dan was die dag er wel 75-76 keer per jaar, mits we de definitie van dag gelijk zouden houden).

  Allemaal definitiekwestie en dus heel erg subjectief.

  Al met al blijf ik zeggen, sneeuw op 12 augustus, dat is pas bijzonder!

 8. 11

  Ik neem aan dat je ook wel inziet, Bismarck, waarom het logisch is om een jaar te definiëren als een omloop om de zon en niet iets met Haley.

  Dat heeft ook iets mee te maken met hoe het leven op Terra is ingesteld op de cyclus van de seizoenen. De ganzen vliegen niet naar het Zuiden omdat er toevallig een komeet langskomt. M.a.w. de lengte van een jaar is ook beslist niet willekeurig uit één of ander boekje gehaald.