Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (14)

#1 Rene

Wij als lijders aan het syndroom van Down willen bij deze ernstig protesteren tegen deze grove en onjuiste voorstelling van zaken.

Wij kijken niet naar Lingo en zullen er zeker niet aan meedoen!

 • Volgende discussie
#2 Wout

Ik zag dat plaatje en wilde hetzelfde grapje maken. Blijkt het helemaal geen leuk grapje te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bandirah

Mijn oprechte excuses. Ik wist niet dat ook mongolen Sargasso ook mochten bezoeken, van De Leiding. Ik wil, uiteraard, niemand beledigen.

Groetjes van Bandirah

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Steeph

@Rene: Dat betekent dat je dus ook niet op het CDA stemt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 larie

Leeg gedoe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Ultrabas

Bwalpoh heeft 7 letters. Kan dus helemaal niet! Wat een domme mongool.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Raymond

Als vader van een dochter met het syndroom van Down ben ik misschien een tikje overgevoelig, maar ik begrijp de boodschap niet helemaal. Is het misschien “Lingo is stom en mongolen ook”? Of” er worden te weinig programma’s uitgezonden gericht op mongolen”? Of misschien “mongolen kunnen helemaal niets, zelfs geen Lingo”?
Waarschijnlijk heb ik de cartoon verkeerd begrepen en gaat die gewoon over inwoners van Mongolië. In dat geval chapeau! Racisme ben ik natuurlijk helemaal voor.
Misschien is het leuker om eens een misselijke grap te maken over Mohammed. En dan ook met geiten denk ik en sex, maar dan wel anaal natuurlijk. Of joden en gas.
Dan kan je mij wegdragen!
De tekening toont aan dat je het in je hebt, die ultieme slechte grap:
Totaal geen link met actuele vraagstukken. Geen relativerende lach over iets wat soms best pijnlijk is. Geen scherp statement dat iets pijnlijks zichtbaar maakt in de maatschappij. Je hebt het in je: het ultieme dieptepunt in de humor! Zet door Bandirah! Hij zal er komen de grap waar niemand ooit om zal lachen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Yevgeny Podorkin

Deze is aardig maar d’r zijn al betere geweest. De allerleuksten bewaart hij (Bandirah) natuurlijk voor zichzelf op z’n site.

Slim.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Pepijn

Hoeveel mensen vinden dit nou echt grappig? Misschien zou een poll over de waardering van B. wel interessant zijn…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Chinaman

@ Raymond
Toch altijd mooi om te zien hoe verschillend mensen enkele lijnen op papier, cq pixels op een scherm, compleet anders kunnen interpreteren.

Mijn interpretatie zou zijn:
De onmogelijkheid om het simpelste spel te spelen met mensen die zich niet in het strakke keurslijf van de Nederlandse taal laten dwingen. Het is toch zeer beperkend als je enkel de letters mag gebruiken in de volgorde van het groene boekje? Een enkel chromosoompje meer schept zoveel meer mogelijkheden ten opzichte van hen met een even aantal van die dingen en zich over het algemeen wel dat keurslijf in laten dwingen.

Maar goed, het moet toch mooi zijn om te leven in een land waar over deze ietwat afwijken bevolkingsgroep gesproken kan worden, zelfs gegrapt. Een land waarbij ze met min of meer open armen worden ontvangen? Misschien niet op straat, maar jouw kind maakt wel een kans om jou te overleven. China kent bijna geen mongolen, bij een eerste indicatie daarvan tijdens de zwangerschap wordt direct een abortus uitgevoerd, eventueel zelfs post-nataal. Ik zie hier regelmatig 1 mongool, die zit met haar vader? te bedelenen op straat…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Theedoek

@Raymond

Trek je het niet aan. Bandirahs tekeningen getuigen niet van inzicht in ‘la condition humaine’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Raymond

@Chinaman

Wat een bijzonder zonnige interpretatie heb je van de cartoon. Dat bevalt me wel!

Zoals je al stelt in je reactie is Nederland bijzonder, de faciliteiten voor kinderen met Down zijn goed. Er wordt veel moeite gestoken in de ondersteuning van Down kinderen, en er wordt ook niet lullig over gedaan over het feit dat je kind veel “kost”. Tegelijkertijd is het een dun laagje politieke correctheid. Ik zal je een aantal voorbeelden geven: Ten eerste is er de prenatale diagnostiek. Deze heeft een enorme opmars gemaakt in Nederland, en vrijwel iedereen besluit na een slechte uitkomst het kindje te aborteren (rond de 90%). Termijn echo’s worden vergoed, en elke zwangere moet worden gewezen op prenatale diagnostiek. Ten tweede kun je het merken aan de reacties van mensen. Van mensen die je benaderen alsof je kind doodgeboren is, tot mensen die je nastaren op straat. En natuurlijk zijn al normale stappen ineens anders en lastiger. Consultatiebureaus weten niets van Down, want “het loont niet de moeite om je daar in te verdiepen”. Scholen en kinderdagverblijven willen eigenlijk liever geen kinderen met Down, maar durven dat niet te zeggen.
De tekening vraagt gewoon om een weerwoord. Zoals een slechte grap IRL ook vaak wordt beantwoord een afkeurende opmerking. Grove grappen vind ik prima. Maar wel relevant a.u.b. Laat ons maar eens zien hoe we mensen met een handicap van de ene kant doodknuffelen en van de andere kant verafschuwen: De verloskundige zei tegen ons dat een kindje met Down even veel waard was als een normaal kindje. Ik vroeg haar vervolgens hoeveel ouders besloten hadden hun kindje te aborteren nadat bleek dat het kindje niet het zo vurig gewenste downsyndroom had.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Popeye

@ Raymond

Mongoolingo slaat op; spelprogrammas, televisie, op de mensen die naar zulke programmas kijken …
Het gaat dus waarschijnlijk eerder over u, dan over uw dochter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Rene

@ Pepijn (en Bandirah)

Hier in ieder geval één Bandirah appreciant. Wellicht zijn niet alle exemplaren voluit hilarisch maar het gaat meer om die “grotty” tekenstijl; de tekeningen zelf zijn al een ernstige belediging aan de goede smaak.

Dat intens bedroevende familietje laatst bijvoorbeeld:

https://sargasso.nl/archief/2007/10/10/vraag-der-vragen/

“Nee lieve menschen, er is geen ontsnappen aan, de wereld is lelijk, dom en deprimerend” (vergelijk ook een groot deel der na-oorlogse Nederlandse literatuur).

En, kom op, soms zijn ze gewoon ook direct leuk. Ik bedoel:

https://sargasso.nl/archief/2007/09/26/vagina/

is wat aan de flauwe kant, en die “is het een cadeautje” had weg gemogen maar reken maar dat ik erom gelachen heb…

 • Vorige discussie