In 2030 wordt mondiaal 70% meer energie verbruikt dan in 2003. Het olieverbruik zal met 38% stijgen van 86 miljoen naar 118 miljoen vaten per dag. Dat staat in het International Energy Outlook 2006 van het Amerikaanse EIA. Het leeuwendeel van de gestegen olievraag zal worden geproduceerd door niet-OPEC landen in West-Afrika en rondom de Kaspische Zee (BBC). De prijs van olie zal met 33% stijgen van 31 dollar per vat in 2004 naar 57 dollar in 2030. Een hogere olieprijs drukt de vraag naar olie, het EIA heeft daarom haar voorspelling van de vraag in vergelijking met vorig jaar naar beneden moeten bijstellen.
Driekwart van het groeiende energieverbruik komt voor rekening van niet-OECD landen: 3,7% groei per jaar in Azië en 2,8% in Latijns-Amerika tegen gemiddeld 1% groei in OECD landen. In de industriesector groeit de vraag het snelst, in de transportsector juist het minst. Het aandeel van olie in het totale energieaanbod daalt, terwijl dat van kolen en gas iets toeneemt. Hernieuwbare energiebronnen stijgen licht evenals kernenergie. Alternatieven voor conventionele aardolie zoals biobrandstoffen, olie uit teerzand, coal-to-liquids en gas-to-liquids zullen in 2030 met 9,7 miljoen vaten per dag oftewel 25% van stijgende vraag naar olie dekken.
• Het volledige rapport, navigeerbaar per hoofdstuk met kekke figuren.
Ondergetekende onthoudt zich van enige subjectieve interpretatie en biedt in plaats daarvan een multiple choice antwoord aan:
(a) no problemo, gaat lekker zo (b) het einde is nabij (c) wuppies waar?
Reacties (21)
Die olieprijs per vat is toch al hoger?
http://futures.tradingcharts.com/chart/CO/M
Evident: a, b en c.
“De mens onderscheid zich van het dier doordat de mens, in tegenstelling tot het dier, zelfbewustzijn bezit.”
Er mag rustig gesteld worden dat zelfbewustzijn de enige vorm van bewustzijn is die de mens bezit.
Elk mens is zich volledig bewust van zijn bestaan, van zijn wensen en van de wijzen waarop zijn wensen zo snel mogelijk kunnen worden gerealiseerd.
Slechts zeer weinig mensen hebben een bewustzijn dat zich verder uitstrekt dan de directe omgeving. Dus in ruimte (milieu, samenleving, globus) en in tijd (toekomstige gevolgen van handelen).
En dus is de mens te beschouwen als een technisch vergevorderde vom van bacterieel leven: consumeren -> voorplanten -> de omgeving uitputten en vergiftigen -> uitsterven. Maar dat alles wel onder het genot van een pilsje en een film op de buis.
Wat HansR zegt.
Precies, en ook in die volgorde
Ik ga nu alleen voor C.
En dat van die olieprijs snap ik niet. Die zit nu alweer een paar maanden op $70 dollar. Dus waar die bedragen vandaan komen….
Ik ga voor (a).
Dus, we hebben hier vooral een geruststellend rapport. Zowel olieaanbod als prijs laat niks geen crisis zien. Het echte rapport zal ook wel klaar zijn, maar dat krijgen we niet te zien. Heeft iemand een lijntje ?
@ Steeph. Even steun op $ 70,- en straks door de $ 100,-
Ik ga voor B). Om diverse andere redenen…
Rapport is een totaal propagandastuk ter bevordering van de economische groeivisie.
Om een voorbeeld te noemen, citaat uit het rapport:
“In the IEO2006 reference case, the decline in North Sea production is slowed slightly relative to past outlooks, based on the implementation of strategies for redeveloping mature fields. Production from Norway, OECD Europe’s largest producer, is expected to peak at about 3.6 million barrels per day in 2006 and then decline gradually to about 2.5 million barrels per day in 2030 with the maturing of some of its larger and older fields. The United Kingdom sector is expected to produce about 2.2 million barrels per day in 2010, followed by a decline to 1.4 million barrels per day in 2030.”
Noorwegen –> gepiekt in 2001 op 3.4 mb/d. Huidige productie 2.9 mb/d (en dus niet 3.6 mb/d wat het EIA beweerd)
Engeland –> gepiekt in 1999 op 2.9 mb/d) Huidige productie –> 1.8 mb/d (en dus geen 2.2 mb/d in 2010)
Cijfers zijn te vinden in de BP Statistical Review
http://www.bp.com/productlanding.do?categoryId=91&contentId=7017990
Oftewel het antwoord is B met een vleugje A
Ik denk dat het bericht a moet uitstralen, maar de werkelijkheid dichter bij b ligt.
Er moet toch echt een wonder gebeuren een dezer dagen. Het jaar is half om. half jaar op $ 70, dan moet hij wel erg snel gaan dalen naar $ 44 om die $ 57 dollar te halen, die ze nu voorspellen voor 2030. mwa, b lijkt me logischer (al klinkt het einde is nabij zo doom achtig. Het einde van een periode betekent namelijk meestal ook het begin van een nieuwe periode, da klinkt iets positiever).
Grappig dit. Pagina 40 tabel 5.
De Olie productie van de OPEC 1990 – 2030.
Hebben ze een referentie scenario. Een met een hoge olieprijs, en 1 met een lage olieprijs.
Bij een hoge olieprijs is de productie laag, bij een lage olieprijs is de productie hoog.
??????
Ik dacht dat de voorraden vast stonden, en de productiecapaciteit ook. Of wordt er hier andersom gerekend? Indien de olieprijs dan hoog is, zal de productie wel laag zijn? Naar mijn idee is dit rapport opgesteld door een stel marketing mensen.
Lees ik goed dat de verwachting is dat de prijs per barrel bij stijgende vraag gaat dalen? mmmm….
In dat geval is C het enig juiste antwoord.
Mja, zo had ik er nog niet tegenaan gekeken! Ik dacht dat het misschien over een realiteit ging, ipv. over een fantasie uitgedacht door mensen die verder in de reeele productie niet geinteresseerd waren. Ik moet het dus meer als een gedachten-experiment zien.
@ 13-Imgikke: het rapport is waarschijnlijk opgesteld door een stel ouwe sokken met een even oude economische achtergrond waarbij er voor het gemak wordt uitgegaan van een onuitputtelijke natuurlijke hulpbron. In dit geval natuurlijk geheel ten onrechte…
Keuze (d): ik wacht wel op de Disney tekenfilmversie van dat rapport.
Zoals (8) zei, dit is de Disneyvariant van het echte rapport.
De prijzen zijn in 2004 dollars. Dus ik neem aan dat wanneer zij aangeven $60 in 2006, dat je dan dus al $62,42 betalen in 2006 dollars, even uitgaande van 2% inflatie per jaar. 3% zou $63,65 zijn, 4% zou $64,90 zijn.
Volgens mij ligt de gemiddelde WTIC prijs voor 2006 op ongeveer $65, dus voorlopig gaat het nog wel op.
Kijken we dus naar de $57 in 2030, dan komt dat dus neer op $95 in 2030 dollars (uitgaande van 2% inflatie per jaar).
Kijken we naar het ‘High Oil Price’-scenario van $96 in 2030, dan komt dat neer op $160 in 2030 dollars (wederom uitgaande van 2% inflatie per jaar).
Het ‘Low Oil Price’-scenario van $34 in 2030, komt dan neer op $57 in 2030 dollars (wederom uitgaande van 2% inflatie per jaar).
____
“Where any answer is possible, all answers are meaningless.” — Asimov
@Isaac: Vanwege alle dollartekens zat je ff in het spamfilter.
@Steeph: Ah, ik was hem al kwijt. Ik heb hem ondertussen al opnieuw getypt. Nu heb ik hem dus dubbel. Iemand nog behoefte aan een exemplaar?