Moab in Utah

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vorige week stond hier een postje van Lilith over een bergbeklimmer die zijn eigen arm afsneed. Opmerkelijk bericht, maar mijn aandacht werd getrokken door de naam van de plaats waar het gebeurde: Moab.

Moab?! Mother Of All Bombs ?!

De conventionele variant van de atoombom die iedere democratische rechtsstaat voortaan met een gerust hart kan afwerpen zonder kritische vragen te krijgen ?! Dit moest een tikfout of een grap zijn. Maar nee, er bestaan in de VS tenminste drie plaatsjes met de naam Moab.

Outdoor sport
Moab in Utah, waar het ongeluk met de bergbeklimmer plaatsvond, is verreweg het bekendst. Het ligt in de staat Utah strategisch tussen drie grote nationale parken waaronder het beroemde Canyonlands NP. Derhalve wordt Moab overspoeld door toeristen van uiteenlopende pluimage. Maar de belangrijkste en opvallendste groep zijn toch wel de outdoor recreanten die mountain biken en bergbeklimmen. Hun natuurlijke vijanden zijn uiteraard die andere ‘outdoor’ recreanten die de natuur het liefste betreden in jeeps, hummers en op crossmotoren. Maar gezegd moet worden dat beide groepen aanzienlijke schade aan de natuur kunnen toebrengen.

http://www.moabdesertadventures.com
http://www.moab.net
http://www.moab-utah.com/hummer

Invasie
Deze invasie van niet-Moabianen roept in sommige gelederen van de plaatselijke bevolking felle protesten op. Jim Stiles publiceerde 10 jaar lang columns en cartoons in een lokaal blaadje over de metamorfose van Moab:
Moab doesn’t look like it fell off the back of a truck anymore; now it look like it fell off a thousand trucks. It’s Big Sprawl instead of Little Sprawl. And boy are there a lot of people there. People and stuff. Too much of both.” And most importantly, we have lost the weird, funky charm that made us an attraction in the first place.
http://www.promoab.com “Pro stands for Progress”

Uranium
Via ProMoab kwam ik toevallig op een ander milieuprobleem in Moab: uranium. In de jaren ’50 werd hier een uranium ader genaamd ‘Mi Vida’ gevonden. De exploitatie hiervan heeft Moab opgezadeld met een opslag van radio-actief mijnafval dat lekt in de Colorado rivier. Een rivier waar het drinkwater voor meer dan 25 miljoen mensen uit wordt gewonnen.

Bill Clinton tekende destijds een maatregel op de troep op te ruimen. Maar nu onder het regime van George W. Bush gebeurd er niets.

Decommissioning of Moab, Utah, Uranium Mill Tailings
Moab, Utah, Project (wetenschappelijk rapport)
Bush budget skips uranium cleanup (Seattle Times).

..en zo is de cirkel van de Mother Of All Bombs via mountainbikes naar uraniumwinning weer (bijna) rond…

0

Reacties (1)

#1 Lilith

Cool dat je dat hebt uitgezocht; zelf helemaal niet in de gaten gehad dat het in Moab was gebeurd.