Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaat met de ontwikkelingsorganisatie ICCO praten over de website Electronic Intifada. Dit is een portal met nieuws en commentaar over het Israëlisch-Palestijnse conflict vanuit het Palestijnse perspectief. GroenLinks kamerlid Arjen El Fassed is er ooit mee gestart en werkte tot dit voorjaar als vrijwilliger voor de Electronic Intifada. ICCO heeft de website financieel gesteund en Rosenthal vindt dat dit niet kan, want ICCO ontvangt geld van de Buitenlandse Zaken. En met dat geld mag geen website gefinancierd worden die geluiden laat horen die afwijken van het regeringsstandpunt, zei hij vandaag voor de radio.
ICCO weerlegt de ‘misleidende informatie’ van de pro-Israel lobby die voor Rosenthal aanleiding was om in te grijpen. En meldt ook nog dat de bijdrage aan de Electronic Intifada afkomstig is uit particuliere donaties.
Maar ook als het ICCO de Electronic Intifada wel met ontwikkelingsgeld zou steunen komt de minister met zijn interventie gevaarlijk dicht bij een onaanvaardbare aantasting van het vrije verkeer van informatie. Het is toch een vreemde gedachte dat organisaties die gemeenschapsgeld ontvangen alleen maar standpunten mogen helpen verspreiden die de goedkeuring van de regering kunnen wegdragen? In welke tijd leven we? Ik ben bang dat onze ministers als dat zo zou zijn dagelijks vele bezoekjes moeten gaan afleggen bij allerlei media voor ‘pittige gesprekken’ (zoals Rosenthal het uitdrukte). Als je zijn standpunt doortrekt is een publieke omroep die gesteund wordt door de overheid eigenlijk ook onmogelijk. Een standpunt waar de PVV zich wellicht in kan vinden, maar de huidige regering toch echt niet.
De principiële vraag is of de inzet van gemeenschapsgelden altijd rechtstreeks in het verlengde van het regeringsbeleid moet liggen. ‘Onze belastingcenten’ komen van een nogal divers samengesteld publiek. Het past de regerende meerderheid (nou ja, nu dan even een minderheid met gedoogsteun) in een democratie ook rekening te houden met minderheidsstandpunten. Zeker als het om communicatie gaat. In een democratie hoort rechts ook de vrijheid voor linkse standpunten te garanderen en andersom. Sommigen wensen dit democratische beginsel liever te negeren. Zoals christelijke politici die geen godsdienstkritiek dulden, of geen bloot op de buis. En zoals de PVV, die moord en brand schreeuwt bij linkse geluiden. Maar de VVD, mijnheer Rosenthal, was uw voorman ooit niet voor een verregaande verruiming van de vrijheid van meningsuiting?
Reacties (10)
Ach ja, als objectieve informatie niet in je straatje past, trek je de objectiviteit toch gewoon in twijfel?
Die NGO-monitor die ICCO beschuldigt lijkt niets anders dan een propaganda-orgaan dat de belangen van de Israëlische overheid behartigt. De organisatie is anders nog nooit betrapt op een kritische noot richting Israël zelf.
Vroeger vonden we dat maar niks. De Pravda mocht ook alleen maar regeringsstandpunten weer geven.
Een mooi bewijs dat de vrijheid van meningsuiting bij dit kabinet niet in goede handen is.
ze mogen ook bestaan (jaja dat mag van mij) maar niet van ons geld.
en de kraan draait verder dicht.
Oh, en jij bepaalt wat van “ons geld” mag? Van mij mogen ze best bestaan, ook van ons geld.
Dat is jouw mening en dat mag je best zo zeggen. dat is eerlijk. Het is iig eerlijker dan wat onze minister zegt. Die zegt, dat ze alleen nog maar geld kunnen krijgen als ze het regeringsstandpunt uitdragen. En dat doet mij bijvoorbeeld aan de Sovjet Unie denken, waar dat ook gebruikelijk was.
”ICCO heeft de website financieel gesteund en Rosenthal vindt dat dit niet kan, want ICCO ontvangt geld van de Buitenlandse Zaken. En met dat geld mag geen website gefinancierd worden die geluiden laat horen die afwijken van het regeringsstandpunt”
Ik weet niet of Rosenthal het zo heeft gezegd, maar anders moet ie zich eens hard achter de oren krabben, want dat klinkt wel heel erg Bananenrepublikeins.
@6: Letterlijk zo gezegd, op tv nog wel.
En deze hele heisa vanwege 1 zinnetje van een geïnterviewde holocaustslachtoffer.
@8: wel jammer ja, dat we nu dus ook al een minister van buitenlandse zaken hebben, die publiekelijk reageert op krantenberichten en niet eerst die krantenberichten op hun juistheid laat onderzoeken. Dat is een minister van Buitenlandse Zaken, die ons in het buitenland moet vertegenwoordigen, imnsvho, onwaardig
En dit gaat ons punten kosten in zijn contacten met het buitenland, want een minister, die zijn feiten niet checkt, zal daar toch minder serieus genomen worden. Die zullen ze niet zo maar geloven, als ie wat zegt. Laten we maar hopen, dat dit een les voor hem is.
#8 Wie bedoel je nou? Ik begrijp dit niet. Kun je een holocaustslachtoffer interviewen?