Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In Bolivia zijn de afgelopen dagen meer dan 27 doden gevallen tijdens rellen tegen de president. De president Gonzalo Sanchez de Lozada, een marionet in de amerikaanse war on drugs wil de inkomensbelasting verhogen. De politie weigerden tegen demonstranten op te treden waarop soldaten drie agenten doodschoten.
• Foto’s van de rellen 1, 2.
Bolivia violence death toll hits 27 (Reuters).

Ondertussen vonden vier boliviaanse chicas, die zich ‘The Magnificents’ noemen, het nodig om op het strand van het chileense Viña del Mar met vlaggen te zwaaien. Hiermee wilden ze het recht op een boliviaanse zeehaven te benadrukken. Yahoo! NewsPhotos

0

Reacties (13)

#1 flabbergast

mmmm, de foto’s linken door naar een ‘forbidden’ pagina.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

er niks forbidden aan, waarschijnlijk verneukte een autobreak de link, nu staan ze in ieder geval goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

het is de database, die is nog steeds verrot, er wordt aangewerkt…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 nimo

Vanuit Bolivia heb ik een artikeltje geschreven over de achtergronden van de huidige onrust, dat zal ik straks even opzoeken.

Overigens hoef je er als reiziger nauwelijks iets van te merken. Bolivia is 40 x groter dan Nederland.

Waar echter niet aan te ontkomen valt (ik spreek uit ervaring) is dat je leuke meisjes tegenkomt als op de onderste foto.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Grobbo

Nou, het gaat wel weer lekker in Zuid Amerika zeg, Argentinie, Blivia, Venezuele…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 The Horse

Geef die kust nou terug. Als die vrouwen daar blijven staan komt er nog kustafslag

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Delacalle

Zeehaven? Ze moeten eens een oorlog leren winnen i.p.v. in coca handelen. In de hele boliviaanse geschiedenis komt geen een keer een overwinning voor op buurlanden… Lozado’s bijnaam: El Gringo…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Carlos

Ha! El Gringo, weer wat geleerd.

Toen ik in Paraguay was heb ik een of ander militair graf bezocht waar allemaal bronzen plaketten hingen waarop de buurlanden Paraguay feliciteerde met het winnen van de Chaco-oorlog. De afgunst en minachting voor de bolivianen droop ervan af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 nimo

Dit is dat artikeltje dat ik schreef (Bolivia is dus 30 x groter, en niet 40 x):

(samenvatting)
Het rommelt in Bolivia. Bezuinigen en de Amerikaanse druk om de cocateelt uit te roeien zorgen voor sociale spanningen. Tegelijkertijd zijn de gepensioneerden en de cocaboeren in opstand gekomen tegen de regering van de liberale president Gonzalo Sánchez de Lozada, hier kortweg meestal “Goni” genoemd. Bij rellen en blokkades vielen het afgelopen weekend alleen al vijf doden (vier cocaboeren en een mijnwerker). Eerder kwamen elf gepensioneerden om het leven, toen ze tijdens een protestmars werden overreden door een bus.

(tekst)
Het nieuws in Bolivia wordt beheersd door drie thema´s: een corridor door Chili naar de Pacifische Oceaan, geldnood en de cocateelt. Aangezien Bolivia weinig exporteert, heeft de economische crisis in Argentinië en Brazilië het land weinig kunnen deren. Toch komen alle politieke problemen voort uit chronisch geldgebrek. Zonder hulp van de VS en de international gemeenschap komt Bolivia nooit uit de schulden. In ruil voor hulp dringen vooral de VS aan op totale afschaffing van de cocateelt. In 1988 werd daartoe door het Boliviaanse parlement de gewraakte “Wet 1008” aangenomen, die stelt dat de cocateelt moet verdwijnen.

De afgelopen week heeft dit weer tot grote onlusten geleid in de regio waar de meeste coca wordt verbouwd: de Chapare, rond de stad Cochabamba. De wegen worden geblokkeerd. De acties hebben zich uitgebreid tot de regio van de Yunga´s (bij La Paz) en de economisch belangrijke doorvoerroute Cochabamba – Oruro – La Paz. Bij rellen vielen er alleen het afgelopen weekend al vijf doden onder de demonstranten, vier cocaboeren en een mijnwerker. Volgens de minister van export, Juan Carlos Virreira, kost de blokkade het land per dag zo´n US$ 900.000. De totale schade na een week van onlusten wordt geschat op meer dan 7 miljoen dollar. De prijzen van aardappels, rijst en andere levensmiddelen zijn sterk gestegen.

President Goni, van de rechts-liberale partij MNR, wil voorlopig nog niet denken aan de invoering van de noodsituatie. De 72-jarige, jong ogende president, die zijn jeugd grotendeels in de VS doorbracht, probeert de onrust op vaderlijke toon te bezweren. Zijn opponent, de leider van de cocaboeren, genaamd Evo Morales, is echter een man van de harde lijn, die zijn motto ontleent aan Che Guevara: “Liever staand sterven, dan te moeten leven op de knieën”. Concrete afspraken voor onderhandelingen zijn nog niet gemaakt.

De president heeft een gebaar van toenadering gemaakt, door te zeggen dat hij Wet 1008 wil aanpassen. In opdracht van de regering is er een onderzoek ingesteld om te bezien hoeveel hectare cocavelden er noodzakelijk zijn voor binnenlands gebruik. Het is in Bolivia namelijk een eeuwenoude traditie om cocabladeren te kauwen. De cocaboeren gebruiken het argument dat het buitenland niet mag ingrijpen in de Boliviaanse cultuur. Tegelijkertijd weet elke Boliviaan dat de cocabladeren uit de regio Chapare (waar zich de meeste rellen voordoen) niet geschikt zijn om te kauwen. Voor dat traditionele gebruik zijn alleen de blaadjes uit de Yunga´s (bij La Paz) geschikt. Het kwauwen van gedroogde cocabladeren heeft een licht opwekkend effect, vergelijkbaar met een kop koffie. De cocateelt in de regio Chapare wordt vooral aangewend voor de clandestiene productie van cocaïne. Het uitroeien van die vorm van cocateelt kan alleen slagen als de cocaboeren een alternatief wordt geboden, zoals bijvoorbeeld het verbouwen van bananen. Vooralsnog heeft de regering, naar mening van de cocaboeren, te weinig gedaan om tegemoet te komen aan de wensen van deze beroepsgroep, die overigens op weinig steun kan rekenen van de rest van de bevolking.

Tegelijk met de protesten van de cocaboeren vonden er demonstraties plaats van gepensioneerden. De regering had vlak voor het zomerreces (in het zuidelijk halfrond is het zomer) aangekondigd de indexering van de pensioenen met de dollar los te willen laten. Dit leidde tot hevige ongerustheid onder de ouderen, die een lange protestmars naar de regeringsgebouwen in La Paz organiseerden. Bij een busongeluk verloren vorige week elf ouderen het leven. De regering kreeg de schuld en de protesten verhevigden zich. Inmiddels heeft de vice-president, Carlos Mesa, de leider van de gepensioneerden een voorstel gedaan. De onderhandelingen zijn nog gaande, maar de ergste kou lijkt wat dat probleem betreft uit de lucht. De blokkades van de cocaboeren daaraantegen breiden zich nog altijd uit. Er klinken oproepen om in elk geval een afkoelingsperiode in te lassen, waarbij de regering stopt met het actief opsporen van illegale cocavelden, en de cocaboeren de blokkades opheffen. Vooralsnog is daar echter nog geen sprake van. Voor toeristen is het land overigens nog veilig, de rellen spelen zich slechts in een beperkt gebied af in dit grote land (dertig keer de oppervlakte van Nederland), al zal men wellicht hinder kunnen ondervinden van wegblokkades en stakingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 nimo

(beheerst met een t natuurlijk)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Delacalle

Mooi stuk Nimo, de politie is trouwens inmiddels weer aan het werk. Zal het vermaledijde Plan Colombia van Clinton dan lekker toch mislukken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Delacalle

Overigens is de zeehaven erg belangrijk voor ze omdat ze juist een hoop te exporteren hebben, voornamelijk traditionele grondstoffen. (Olie, tin e.d.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Carlos

Oud-president Carter heeft ooit ook benadrukt dat de bolivianen recht hebben op een zeehaven. Daar putten ze nog steeds moed uit.

Toch denk ik dat het hele zeeverhaal een afleidingsmanoevre is voor de echte problemen van het land.

  • Vorige discussie