Nederland zou een harde kille samenleving zijn. Als je hier iets op straat overkomt loopt iedereen door. Nee dan die arme zuidelijke landen, daar helpt iedereen elkaar! Dat hoor je sommige pessimisten wel eens zeggen. Mijn persoonlijke ervaringen zijn eigenlijk omgekeerd. In Nederland zie ik bij ongelukken altijd een enorme behulpzaamheid van omstanders. Terwijl ikzelf ooit op een busstation in Chili in elkaar zakte met een voedselvergiftiging en aan mijn lot werd overgelaten “rare kotsende gringo..” dachten ze en liepen door (de schatten).
Maar dan Maleisi
Reacties (8)
Er is hier volgens mij sprake van het zogenaamde bystander effect (http://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect) en is volgens mij iets van alle culturen. Het maken van vergelijkingen is denk ik erg lastig omdat erg afhankelijk is van de specifieke situatie of dit effect optreedt.
Volgens mij is er bij een drukke weg waar voertuigen voorbij razen geen sprake van een bystander effect? En bij de tweede case doorbrak een helper juist het bystander effect door mensen direct aan te spreken om hulp.
“Wie wil er bloed op de achterbank … van de wer-kuluk-heid”
Hmmm deze insteek wordt doodgerelativeerd…
“In Nederland zie ik bij ongelukken altijd een enorme behulpzaamheid van omstanders.” Inderdaad, ik ook. En in het kille, goddeloze, ge
Hebben ze in sommige staten in de V.S niet een wet dat je iemand in nood op de highway altijd moet helpen?
In november werd ik door een Golfje GTI van de weg af geholpen. Toen we stilstonden prikte een lantaarnpaal ter hoogte van de vooras uit onze motorkap. De Golf-rijder reed door, maar er stopten direct verschillende getuigen. Uiteindelijk bleef ik zelfs maar buiten de auto staan wachten op de auto ambulance: zodra ik in de auto kroop om te schuilen voor de striemende regen stopten er weer passanten, in de veronderstelling dat het ongeluk net was gebeurd en we niet uit het wrak konden komen.
Die ervaring stemde me beslist milder over onze samenleving.