“One thing we have learnt from our region’s experience is that piecemeal, time-buying strategies always end up in a messier outcome – and almost always in the messiest possible one” (Prat Gay, oud-centrale bankier Argentinië).
Europa valt in dezelfde val als Latijns-Amerikaanse landen in de tweede helft van de vorige eeuw, aldus Alfonso Prat-Gay in de FT. Hoe meer de autoriteiten probeerden om valuta-, banken-, en overheidscrises te ontlopen, hoe erger het werd. Europa zit vast in een onhoudbare strategie van het ‘kopen van een beetje tijd’, met doorlopende onrust tot gevolg. Prat-Gay pleit niet voor het loslaten van de Grieken, maar voor een -even ademhalen- ‘schuldherstructureringssautoriteit’, die alle Griekse schulden op miraculeuze wijze oversluit voor een langere periode van vijf jaar….en waarbij er niet hard bezuinigd hoeft te worden. Te mooi om waar te zijn?
Reacties (8)
“Ja, leuk”, zeggen ze bij Goldman, “dan hebben we tenminste weer nieuwe credit default swaps (cds), namelijk swaps die je verzekeren tegen een default van de esdra (European sovereign debt restructuring agency)”. Hoe hoog denkt meneer Prat-Gay dat die cds kunnen oplopen? Of bedoelt ie nu stiekem dat de hele EU garant staat voor de esdra?
De vergelijking met Latijns-Amerikaanse schulden drong zich al vaker bij me op. Ook Argentinië ging nog maar kort geleden helemaal plat, banken dicht, geen salarissen uitbetaald: armoede en demonstraties.
Dat oversluiten klinkt mooi, een ander plan is dat Griekse schulden worden overgenomen door andere EU landen, om de het leed te spreiden.
@2 uiteindelijk komt Prat-Gay’s plan op hetzelfde neer: de schuld verdelen over de hele EU. Je moet natuurlijk wel goed naar de andere hand van de goochelaar blijven kijken om het te zien gebeuren voor het te laat is.
Zolang de Nederlandse staatsschuld dan ook maar wordt gespreid over de EU.
Het grootste probleem van Griekenland is natuurlijk de dubbele economie. Nergens in de eurozone heb je een geïnstitutionaliseerdere corruptie dan bij de Acropolitanen – en om dat er uit te krijgen is geld niet genoeg.
Los daarvan moet Griekenland natuurlijk niet uitgeperst worden, dat gebeurt enkel op kap van de armen. Go Argentina, Greece!
De vergelijking met de “corralito” uit 2001 waarbij de overheid banktegoeden bevroor om een run op de banken te voorkomen en per week een klein bedrag kon worden opgenomen, wordt vaker gemaakt door latino’s (Argentijnen).
De vergelijking gaat vooralsnog niet op omdat wij hier weinig werken met cashgeld.
Overigens denk ik dat de échte reactie van het geplaagde Griekse volk nog echt moet loskomen. Die zou qua intensiteit een revolutie kunnen benaderen, de onvrede en weerzin wordt door politici volledig onderschat. In Spanje zie je ook al een voorproefje van wat écht kan loskomen (te weinig info hierover op impulsnieuws tv in Nederland trouwens). Nederlanders reageren tot nu toe tamelijk lauw, quasi verontwaardigd in talkshows maar verder…. Iedere politicus en deskundige mag braaf zijn verhaaltje vertellen waarom we moeten blijven afstorten (oh nee helpen), de stemhoogte stijgt wel aanmerkelijk (God laat ze de onzin die ik vertel blijven geloven).
Dat het misloopt is onvermijdelijk – de consequenties daarvan zijn niet te voorspellen. Dat het tot maatschappelijke ontwrichting zal lijden is evident maar met welk scenario?? Is het moment daar dan lijkt het vrees ik verstandiger voedsel en drinken te hamsteren dan euro’s, dollars of goud.
@6 Maar wat is het alternatief voor die mensen?
@6 Ruim van te voren eten hamsteren lijkt me een goed idee en moreel gezien ook erg juist (stimuleert de economie en de extra vraag kan nu nog worden opgevangen). Hamsteren als het mis gaat is natuurlijk niet zo moreel.
Verder lijkt me goud inderdaad niet zo handig als het mis gaat. Zilver misschien wel.