Lekker vega: Pilav-variatie

Foto: Pilav op bord - eigen foto KvdS

Dingen

RECEPT - Begin dit jaar heb ik eens wat recepten geplaatst, met de bedoeling daar een langere serie van te maken. Daar kwam het toen niet van, wegens dingen. Een recept schrijven beperkt zich in mijn geval niet tot de laptop. Niet alleen het schrijven vergt tijd, ik maak ook alle gerechten nog eens zelf om te checken of alles klopt en om foto’s te maken. Maar het zat nog wel in mijn achterhoofd, want koken is leuk, eten is lekker en ik heb al vaker gezien dat online-discussies over eten meestal gezellig verlopen. Maar ik was afgeleid, door dingen.

Toen had hoevrouwendenken.nl-redacteur Lou een dingetje met de school van haar dochter, waarna het in de groepsapp een tijdje over vegetarisch eten ging. Inspiratie op dat gebied bleek gauw uitgeput. Nou, daar weet ik wel raad mee. Dus ik pak de draad maar weer eens op, en zal van tijd tot tijd (no promises) een recept plaatsen.

Pilav-variatie

Pilav maak je normaal gesproken met vlees, in dit geval met rundergehakt. Nou heb ik nogal een hekel aan vleesvervangers omdat ze meestal niet te vreten zijn, maar hier kun je gerust de vegetarische variant kiezen. De structuur komt erg in de buurt van rul gebakken gehakt en de smaak wordt bepaald door de andere ingrediënten. En dat het smakelijk is. Ook je kids zullen hiervan smullen, dit kún je bijna niet niet-lekker vinden. Bovendien is deze vleesvervanger relatief goedkoop, maar iets duurder dan echt gehakt.

Ingrediënten (4 pers.)

Vegetarisch gehakt – eigen foto KvdS

4 eetlepels olijfolie, 200 g zilvervliesrijst, 1 gesnipperde ui, 200 g vegetarisch gehakt, 1 theelepel kaneel, 50 g rozijnen, versgemalen zwarte peper, 400 ml groentebouillon, 50 g pijnboompitten

Verdere benodigdheden: maatbeker, hapjespan, steelpan, oven, ovenschaal (en eventueel bakpapier), óf koekenpan (ipv oven), mes(je), 2 pollepels, serveerschaal

Bereiding

Zet je hapjespan met de olie op hoog vuur. Trucje om te weten wanneer de olie heet genoeg is; gooi er 1 snippertje ui in. Als dat begint te borrelen, zet je onmiddellijk het vuur laag. Pleur de ui en de rijst in de pan. Beetje roeren, tot de rijstkorrels glanzend zijn en de uisnippers wat glazig. Dat duurt maximaal 3 minuten. Gooi het gehakt erbij, zet het vuur weer hoger (niet op volle sterkte, half is genoeg). Denk erom dat je het hele zaakje goed door elkaar roert, zodat ui en rijst niet aanbranden. Nee, níet met een vork of ander metalen keukengerei in je pan rotzooien, daar kunnen de meeste pannen niet tegen. Gebruik een pollepel.

Na het doorhusselen, zet je het vuur weer laag en doe je de kaneel, de rozijnen en de bouillon erbij. Dit moet wel zo’n 20 minuten koken, om de rijst alle vocht op te laten nemen en goed gaar te laten worden. Ondertussen heb je eventueel tijd om een salade te maken (uitbesteden kan ook natuurlijk). Tippie; verwerk er een zuurtje in, bijvoorbeeld zilveruitjes of augurk, dat is lekker bij het zoetige van dit gerecht.

Proof of the pudding: Proeven! Behalve de gaarheid van de rijst, kun je ook het zoutgehalte en de pittigheid beoordelen, en naar smaak zout en peper toevoegen. Doe dat een beetje relaxt uiteraard, beetje bij beetje, want toevoegen is zo gedaan maar eruit krijg je het nooit meer. Als je kids mee-eten; chill met de peper. Ben je tevreden over het resultaat, zet dan de pan op het laagste pitje op de laagste stand om het gerecht warm te houden. Tijd voor de finishing touch.

Pijnboompitten roosteren

Je moet de pijnboompitten roosteren, anders is er niks aan, qua smaak. Dit is eigenlijk het lastigste onderdeel van het hele recept, ervan uitgaande dat je het uien snijden zonder ernstige verwondingen en dikke tranen hebt overleefd. In de oven gaat dit het makkelijkst, maar je moet er wel bij blijven. Stel de temperatuur in op 180 graden, en spreidt de pitten uit over de ovenschaal, die je eventueel bekleed met bakpapier (als je niet weet of je een goede ovenschaal hebt, gebruik gewoon uit voorzorg bakpapier). Als de oven op temperatuur is, schuif je de schaal erin en laat de pitten zo’n 8 minuten roosteren, halverwege wel een keer omscheppen of -gooien voor een gelijkmatige kleur.

Als je geen oven hebt kun je ze ook roosteren in de koekenpan. Die zet je droog op hoog vuur, je kunt de pitten er meteen in gooien. Na een halve minuut zou ik wel beginnen met het schudden van de pan, en dat moet je zeker een paar minuten volhouden. Dit is best tricky, voor je het weet zijn ze verbrand. Gebruik, zoals altijd, je ogen en je neus om het resultaat te beoordelen. Zet het vuur lager zodra je donkere plekken ontwaart. Het is niet erg als ze maar aan een kant zijn geroosterd, je kunt moeilijk elk pitje omdraaien voor gelijkmatige kleuring, en voor de smaak maakt het weinig uit.

De pijnboompitten gaan over het gerecht, niet erdoorheen. Serveer je aan tafel, doe ze dan in een kommetje zodat ze knapperig blijven. Maak je de borden op in de keuken, dan sprenkel je ze er als laatste overheen. Eet smakelijk!

 

Dit artikel verscheen eerder op hoevrouwendenken.nl

Reacties (20)

#1 Judith

Ziet er wel echt lekker uit, natuurlijk.
Maar ben zelf anti-combi-woorden, zoals Vegetarisch gehakt, vegetarisch slager, vegetarisch schnitzel enzovoorts.
Soms irriteert me mateloos, alsof het alles heel eruggggg gewoon is. Helemaal vervelende combi.

Ik heb het altijd in onderscheid-woorden gebruikt, zoals vegetarisch eten, dan doe je gewoon zonder vlees. Klaar.
Als je gehakt neemt, dan is het vlees. Waarom al die moeite? Ja dat heeft AH zelf ontzettend moeite mee met niet-commerciële onderscheid-woorden zoals het gewoon thuishoort. Daar wilt hij er gebruik van combi woorden om commerciëls namen versnelde verkopen. Daar maakt er misbruik van misleidingen van welke voedingen erin zitten. Dat vind ik heel errruggg vies. Die vegetarisch gehakt, allemaal onzin.

Doe het gewoon bijv tofu, groentenschnitzel, gevulde pannenkoek.
Maar vlees is er gewoon wat je eet wat er wel vlees inzit.

Ik dacht natuurlijk eerst: Laat me even smaken…….jezus echt niets te smaken, al die gemengde groentenvlees erin die smakeloos. Getverr.

Geef me gewoon lekker vegetarisch eten zonder vlees.
Zoveel moeite is er echt niet.

Nu zie ik ook tegenwoordig bij Jumbo: Gemengde gehakt ( Koe en varken samenmengen in één gemengde gehakt.
Ik dacht: Wat nou weer???

Je ziet ook hieronderstaande link van Vegetarisch en Simpel, maar oooo voor je uitkijkt, lees je ook weer vegetarisch kipstukjes….dan is ie ook weer combi…..Wat versta je onder vegetarisch he? Dat is zonder vlees. Allemaal foute woordenschatten uit de woordenboek Van Dale ????

https://www.proud2bme.nl/Proud2Cook/5_simpele_vegetarische_recepten

  • Volgende discussie
#2 beugwant

en ik heb al vaker gezien dat online-discussies over eten meestal gezellig verlopen.

Van een wereldwijd hobbyforum weet ik dat wanneer bijv een Amerikaanse en een Europese zienswijze onverenigbaar ver uit elkaar liggen (al dan niet met popcorn-alert), andere deelnemers recepten voort koekjes gaan posten. Dat schijnt te werken.

@1: gemengde gehakt. Ik dacht: Wat nou weer???

Inderdaad, dat is gewoon HOH.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

en ik heb al vaker gezien dat online-discussies over eten meestal gezellig verlopen.

Klopt. Bij politieke discussies zie je dat er heel erg gemillimeterd wordt. Ik vermoed dat de relaxtheid bij kookdiscussies ‘m voor een flink deel al zit in het feit dat de meeste recepten al ‘ongeveer’ zijn — wat moet je nu met ‘een kop bloem’ of ‘een theelepel olie’? Je kunt wel proberen om recepten om te zetten naar grammen en milliliters, maar dan ontdek je meel X fluffier is dan meel Y.
Dus moet je maar wat doen met wat je hebt, en meestal gaat dat wel goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Judith

@2:
klopt ,het is juist HOH. Dat vind ik erg vies.
Gemengd gehakt, bah!
Neem gewoon rund of varkensvlees
én niks ertussenin!

Lust nooit hamburgers, vette gehakt. Bah!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 beugwant

@4: Dat HOH kun je inderdaad vaak op twee manieren lezen: half varken/half rund of half vlees/half vet en water. Enfin, ik heb vandaag elders op Sargasso al mijn voorliefde voor speciaalzaken geventileerd, dat geldt ook hier. Wel zo prettig als het in de pan niet krimpt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 zmoooc

Die vegetarische rulstukjes zijn echt briljant. Eindelijk iets vegetarisch dat ronduit prima te eten is en niet minstens zo duur als vlees is. Speckjes zijn tegenwoordig ook prima te gebruiken – wij gooien dat in de spaghetti carbonara. En het is nog (ietsje) minder zout dan echt spek ook. Ideaal.

Het tijdperk van lekkere vleesvervangers is eindelijk echt aangebroken. En voor de zeurpieten die vinden dat vleesvervangers stom zijn, prima, maar waarom zou je anderen daarmee lastig vallen? Idem voor irrationele woordkeus-irritatie. En speciaal voor Judith ga ik van de week een keer iets met half-om-half vegetarisch gehakt eten. Zal ik dan varken of rund nemen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Karin van der Stoop

Ik vind een term als vegetarisch gehakt juist perfect de lading dekken, je weet precies wat je krijgt; iets dat op gehakt lijkt maar niet van vlees is. Hoe moet je het anders noemen? Soja rulstukjes of zoiets? Dan weet ik nog nix en ik zou het niet kopen ook, het klinkt vies.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Hans Verbeek

Eens met Judith: het concept “vegetarisch vlees” vind ik belachelijk. Je kunt dat vervang-vlees helemaal weglaten. Snijd gewoon een ons paddestoelen door je gerecht of een handje vol walnoten of gerapste kaas.
In deze pilav zou ik het gehakt gewoon vervangen door kleine blokjes wortel, bleekselderij en eventueel aardappel. De smaak komt uiteindelijk toch van de bouillon.

Half-om-half vind ik ook erg vies: the worst of both worlds.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

@8: Varkensgehakt puur is nog erger. Maar goed, in mijn keuken zul je ook nooit half-om-half aantreffen. Ook geen selderie trouwens.

#6: “Idem voor irrationele woordkeus-irritatie”
Als het om bedrog gaat is het niet irrationeel. Speckjes en kipstukcjes is gewoon bedrog. Voor je het weet heb je veel te dure groente gekocht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 beugwant

@7: Het probleem is dat het geen vlees is, maar wel die associatie wil oproepen. ’t Is een marketing term. Maar verkoop die nieuwe wijn niet in oude zakken, verzin wat nieuws. En ja: het is soja. Dat mag de consument best weten. Geroosterde sprinkhanen klinken ook vies, maar na die kraak zijn ze kostelijk. ;)

@9: En dan hebben wij hier in het diepe zuiden niet eens een markt-met-een-ku.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 zmoooc

@10 Het is meer dan een marketing-term en meer dan een associatie, het is heel gewoon specifiek gemaakt om de plaats van vlees in gerechten in te nemen. Als ze “iets nieuws” zouden verzinnen, weet ik alsnog niet wat ik makkelijk in mijn ouderwetse recepten kan gebruiken. Wel zo makkelijk. Net zoals we margarine ook nog steeds gewoon boter noemen en er zich ook niemand druk maakt om pindakaas, kokosbrood, groenteburgers of spekjes.

Maar wat hebben geroosterde sprinkhanen daarmee te maken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 beugwant

@11: Je noemt je recepten zelf al ouderwets. Probeer eens wat nieuws zou ik zeggen, experimenteer met nieuwe keukens. We zitten nog veel te vaak vast in ons klassieke dieet. Voorbeeld: iemand met een glutenintolerantie kan overschakelen op dat stuifbrood, hij kan ook uitwijken naar keukens zonder tarwe. Al is het dan wel de kunst om ingrediënten te vinden die niet met dat vulmiddel zijn vervuild.
Die sprinkhanen noem ik als alternatieve proteïnebron, maar voor veel westerlingen ziet dat er ook uit als een bord vol enge torren. Voor mij was het de eerste keer ook spannend.

O, en over margarine: Dat substituut dat Napoleon zijn kanonnenvoer liet eten, komt hier het huis niet in en degene die het mij reikt wanneer ik om boter vraag, kan een veeg uit de pan verwachten. Nog maar te zwijgen over halvarine, een substantie die aan zelfpreventie doet, door van het mes te glijden voordat het bord is bereikt. Dat zoiets nog verkocht mag worden!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Judith

@7: Vegetarisch gehakt die niet vlees is, zijn ze allemaal toch groenten ingedriënten gemaakt, of niet? Dan noem je gewoon groenten. In de woord gehakt versta je altijd onder vlees, aldus gemalen vlees. Misschien gemalen groentenbol of ….?

Geen soja of vlees erin voegen…no way!!!

Tegenwoordig hoor je zo van alles wat, altijd in combi-woorden en of combi-talen of combi-uitdrukkingen waar ze echt niet in de woordenboek Van Dale thuishoren. Daarom kunnen veel jongeren niet normaal “functioneren” in alle talen….echt vreselijk.

Hou me eenmaal in ‘strakke’ taal. Niet verbazingwekkend hoe ik toch “kilo’s dikker” ben geworden door de stressvolle talen….vreselijk! Heb ik er echt moeite mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Judith

@7: Vegetarisch gehakt die niet vlees is, zijn ze allemaal toch groenten ingedriënten gemaakt, of niet? Dan noem je gewoon groenten. In de woord gehakt versta je altijd onder vlees, aldus gemalen vlees. Misschien gemalen groentenbol of ….?

Geen soja of vlees….

Tegenwoordig hoor je zo van alles wat, altijd in combi-woorden en of combi-talen of combi-uitdrukkingen waar ze echt niet in de woordenboek Van Dale thuishoren. Daarom kunnen veel jongeren niet normaal “functioneren” in alle talen….echt vreselijk.

Hou me eenmaal in ‘strakke’ taal. Niet verbazingwekkend hoe ik toch kilo’s dikker ben geworden door de stressvolle talen….vreselijk! Heb ik er echt moeite mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Arduenn

Ik gebruik af en toe Fusarium venenatum-scjimmel als vleesvervanger (Quorn). Die heeft als voordeel dat de myceliumdraden ongeveer even dik zijn als spiervezels en voor het menselijk gebit gelijk aanvoelen. Je moet er, net als bij champignons, gewoon smaak aan toevoegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Henk van S tot S

@3:
Misschien mis je in je keuken het volgende:
maatbkertjes en deze maatlepeltjes.
Bij ons in de keuken staat ook een glazen maatbeker met “cups/oz” e.d. aan de ene en “liter/ml” aan de andere kant.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Henk van S tot S

@13:
Wat maakt het uit hoe het spul genoemd wordt, je eet vegetarisch of niet.

Hou me eenmaal in ‘strakke’ taal. Niet verbazingwekkend hoe ik toch “kilo’s dikker” ben geworden door de stressvolle talen….vreselijk! Heb ik er echt moeite mee.

Leuk gevonden, maar bij aankomen geldt meestal:

“Ieder pondje gaat door het mondje” :-)

Verder:
Mocht je toevallig vegetarische eters op bezoek krijgen, kun je hier misschien wat lekkers vinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 majava

Iets heet ‘vegetarisch gehakt’ omdat het op vleesgehakt lijkt en de smaak probeert na te bootsen. Het is een vleesvervanger voor mensen die vlees wel lekker vinden. Het is dus logisch dat je voor zo’n naboots-product de naam gehakt kiest. En ja, omdat het geen vlees is, moet je er dan ook iets voor zetten. Namaakgehakt (dekt de lading niet, leest negatief) zal het niet worden. Je moet duidelijk maken dat het geen vlees is. iets met Vege-, Soja- o.i.d. Groente-? Dat kan van alles zijn, dus nee.

Je kunt voor elke vleesvervanger een unieke marktnaam kiezen, maar dat gaat je heel wat kosten aan promotie. En de prijs staat toch al onder druk van concurrentie, dus het is goed te begrijpen dat vegetarische producten die gehakt nabootsen mede de naam gehakt dragen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Judith

@17: Als het maar niet in combi woordenschat die erg afleiding is waar je wel eet: Vlees en of met vlees. Echt om goed ziek van te worden.

Net bij AH gezien, het wordt ook alsmaar erger, alsof overal vegetarisch en of overal vlees worden gezet zoals Vega pate, Vega curry, Vega Pikant bla bla bla.

Allemaal nepnamen die je niet meer weet waar je eigenlijk zou moeten eten. Alleen stomme mensen eten het wel op!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Henk van S tot S

@19:

… Echt om goed ziek van te worden.

Beter op die manier “ziek”, dan je lichaam slopen met vlees van beesten, die opgefokt zijn met voer dat hormonen en landbouwgif bevat.
;-)

  • Vorige discussie