1. 2

  Leggen ze uit op die site: als er een Rapture is geweest, is dat een overtuigend bewijs voor het bestaan van God.
  Dat is dan dus duidelijk NIET het moment om eerder gedane beloftes te verbreken.

 2. 5

  Mijn geheugen laat me even in de steek. tis laat. Ik herinner me vaag een toneelstuk op de buis ergens rond 70/80 VPRO waar de dag “des oordeels” aangebroken was, soort jeroen bosch taferelen.

  De zogenaamde harde kern van de believers moest naar de hel en de “vagen” kregen een plek waar het aangenaam teven was…maakte indruk toen (op mij).

 3. 6

  @Mescaline: tijdens de raputure amerikaans model worden alleen de goede gelovigen up gebeamt. Alle ongelovigen hebben nog effe om zich te bekeren. Pas later mag iedereen die dan nog niet gelooft naar de hel.
  Dus de rapture is eigelijk het beste moment om atheist te zijn omdat god juist dan bewijst dat hij bestaat…

 4. 8

  Het hele verhaal van de ‘rapture’ is (imho) een gevalletje van totaal uit de hand gelopen evangelicale science fiction.

  De term ‘rapture’ wordt gebruikt, niet voor het denken over het ‘einde der tijden’ in algemene zin (dat gebeurt in alle christelijke stromingen), maar voor een bepaalde gebeurtenis in de toekomst waarin alle christenen op aarde tegelijk fysiek naar de hemel getransporteerd zouden worden.

  Dat alles wordt gebaseerd op één vers (1 Tess 4,17) uit een ingewikkelde apokalyptische tekst uit een brief die Paulus in een zeer specifieke situatie heeft geschreven, en waarover hij later nooit meer in dergelijke woorden geschreven heeft.

  Op een litteralistische lezing van dit vers worden vervolgens hele theorieën gebouwd over het exacte moment de omstandigheden van deze ‘rapture’, zodat je ook weer stromingen krijgt als pre-tribulationistische rapturisten (erg mooi om de snelheid van uw tongspieren te oefenen!), mid-tribulationistische rapturisten en post-tribulationistische rapturisten.

  Het artikel in de Wiki over dit onderwerp laat zien hoe het (met name in de VS) de gemoederen van een aantal mensen ernstig bezighoudt. Voor degenen die voor dit soort autoriteitsargumenten gevoelig zijn (…): Er is niet één serieuze theoloog (noch katholiek, noch protestant) die er zijn tijd in steekt en in mijn (toch als degelijk te omschrijven) studie theologie heb ik er überhaupt nooit iets over gehoord.

  Maar goed, ik ben dan ook een eenvoudige katholiek, en volgens het type evangelicaal christendom waar de meeste rapturisten zich toe rekenen, zal ik sowieso regelrecht de hel ingaan… ;-)

 5. 10

  Kijk, ik vind die theorie van de rapture (de Opname) ook een beetje vergezocht. Maar als ik dan toch moet kiezen, dan voel ik me nog het meest een post-tribulationistische rapturist.

 6. 11

  @Spuyt: Niets te verliezen? Juist wel: de bijbel legt heel duidelijk uit dat je door berouw te tonen en te kiezen voor Jezus, alsnog in de schare kan komen.

  En het feit dat er ineens bewìjs is voor het bestaan van God, zou voor mij in elk geval een overtuigend argument zijn om als christen te gaan leven.