Kwetsbaren? Dat zijn de anderen.

Dossier:

OPINIE - Een triest bericht vandaag: econoom en politicoloog Robin Fransman is overleden aan de gevolgen van covid-19. Fransman had altijd oog voor de minder bedeelden, kritiek op trickle down denken, pleitte voor hogere belasting op kapitaal en was dat betreft toch een VVD’er zoals we die tegenwoordig veel te weinig zien.

Recenter gebruikte hij zijn bekendheid voor het Herstel-NL project, het veel bekritiseerde plan waarmee Nederland in corona-tijd ‘open’ zou kunnen. In het kort kwam het er op neer dat ‘ouderen en kwetsbaren’ in veilige zones werden gebracht, afgezonderd van de rest van Nederland. Deels op fysieke locaties zoals hotels, en deels op speciale dagen of uren. Ze kunnen dan veilig winkelen of naar de bioscoop en de rest van Nederland kon gewoon lekker door. Ergens in het begin van 2020 klonk dit misschien nog logisch.

Ouderen en kwetsbaren

Ook onze Rijksoverheid communiceerde veelvuldig over “ouderen en kwetsbaren beschermen” en later over “ouderen en kwetsbaren vaccineren”. Gedurende 2020 en 2021 werd echter duidelijk dat covid-19 iedereen kan treffen en iedereen hard kan treffen bovendien. De alfa variant van het virus was besmettelijker dan het origineel en zorgde voor meer ziekenhuisopnames, vervolgens verergerde de delta variant dat nog eens. Over de ernstige en langdurige klachten na ziek te zijn geweest, het zogeheten ‘long covid’, werd mondjesmaat steeds meer bekend. De ziekte verloopt grillig, het genezingsproces kan werkelijk alle kanten op. Van een paar dagen snotteren, naar aanhoudend concentratieverlies of anderhalf jaar later nog geen trap op kunnen lopen. Covid-19 is een bitch.

Misinformatie

De lijn tussen misinformatie en disinformatie is dun, het gaat daarbij vooral om de intentie. We weten dat bekende charlatans en ophitsers veelvuldig gebruik maken van al lang ontkrachte cijfers, misleidende grafieken en keiharde leugens, met als enig doel het persoonlijke gewin. Dat is ernstig en kwalijk, maar op zich wel makkelijk af te bakenen.

Misinformatie, foutieve informatie die wordt verspreidt zonder bewust te misleiden, maakt echter net zo goed slachtoffers. En als in de overheidscommunicatie na bijna 2 jaar crisis de ernst van covid-19 nog steeds niet goed onder woorden gebracht wordt, heeft dat gevolgen. Het ouderen-en-kwetsbaren mantra heeft zich grondig in onze maatschappij genesteld.

We zien sportschoolhouders of sporters die menen dat ze sterk en gezond zijn en nooit slachtoffer kunnen worden. We zien mensen met invloed, zoals Fransman, die zich keren tegen vaccinaties voor iedereen en hele campagnes opzetten zodat ‘gezonde mensen’ niet hoeven te lijden onder een dichte kroeg. We lezen dat bewegen en gezond eten voldoende is. Dat ‘natuurlijke immuniteit’ helemaal prima is. En dat je het virus “rond moet laten gaan zodat groepsimmuniteit bereikt wordt“.

Niets is minder waar.

Bewust ongevaccineerd

Fransman was bewust ongevaccineerd, betoverd door het mantra en had blijkbaar het idee dat de kwetsbaren altijd de anderen zijn. En zo zijn er velen, in Nederland lopen nog miljoenen volwassenen rond zonder vaccinatie. De praktijk is anders, iedereen kan slachtoffer worden. Er worden hier heel harde lessen geleerd.

Het is duidelijk dat de vaccinaties geen silver bullet zijn, we lossen er de crisis niet zomaar meer op. Maar één ding is al wel bekend: de kans op ernstig ziek worden of zelfs overlijden, wordt er enorm door verkleind.

Dat zijn de feiten, daarmee moeten we het doen.

Reacties (21)

#1 Joost

Intens treurig voor de familie, en hemzelf. Ik hoop dat zijn dood mensen over de streep trekt om zich toch te laten vaccineren…

 • Volgende discussie
#1.1 Berend - Reactie op #1

Ben bang van niet. Niet de jongste en zeker niet de slankste.. Voor de anti-vaxxers die ik ken klopt de titel als een bus.

#2 Hans Verbeek

Hoe zou Robin Fransman het gevonden hebben dat er bij zijn overlijden zo’n hijgerige pro-vaccinatie-column wordt geschreven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 P.J. Cokema - Reactie op #2

Sodemieter toch op, joh…
Fransman vind niks want hij is wijlen. En dat is diep treurig, in de wetenschap dat het in dit geval voorkomen had kunnen worden. Sta daar eens bij stil, Verbeek.

 • Volgende reactie op #2
#2.2 Hans Verbeek - Reactie op #2.1

in de wetenschap dat het in dit geval voorkomen had kunnen worden.

Onbewijsbaar, PJ en dat weet jij ook. Er overlijden immers ook mensen, die dubbel gevaccineerd zijn. Maar dat wordt in dit stuk dan weer niet benoemd.

Even wat achtergrond-informatie over vaccinatie tegen luchtweginfecties:
Er zijn 4 menselijke coronavirussen, die slechts verkoudheid veroorzaken, maar zwakkeren kunnen er aan bezwijken.
Er zijn ook Rhinovirussen, die verkoudheid veroorzaken: ook deze virussen maken dodelijke slachtoffers.
De wetenschap heeft wel gekeken naar de mogelijkheid om vaccins te ontwikkelen, maar kwam tot de conclusie dat het zinloos is om mensen te vaccineren tegen verkoudheid. Er zijn vele verschillende stammen (die snel kunnen muteren) en de vaccins voorkomen niet dat mensen via de luchtwegen besmet raken en de besmetting doorgeven.
Het virulente SARS-CoV2 staat aan het begin van een evolutie, die er waarschijnlijk toe leidt, dat we voortaan 5 menselijke coronavirussen zullen kennen.

Sargasso is een laagdrempelig platform waarop mensen kunnen publiceren, reageren en discussiëren, vanuit de overtuiging dat bloggers en lezers elkaar aanvullen en versterken.

Je zou verwachten dat op Sargasso beide kanten van een maatschappelijk relevant onderwerp belicht worden, genuanceerd en respectvol.

#2.3 Joost - Reactie op #2.2

Onbewijsbaar, net als dat het onbewijsbaar is dat een specifieke storm is veroorzaakt door klimaatverandering.

In dit geval kunnen we gewoon zeggen dat de kans dat Fransman was overleden mét vaccinatie zo’n 90-95% kleiner was geweest. Al je gelul eronder is hier gewoon irrelevant omdat het gaat over een mogelijke toekomst (en jou kennende klopt er waarschijnlijk geen zak van, maar ik heb er de kracht niet meer voor om het uit te zoeken)

Je zou verwachten dat op Sargasso beide kanten van een maatschappelijk relevant onderwerp belicht worden, genuanceerd en respectvol.

Sargasso leent zich niet voor false balance, Hans. Er zijn geen twee kanten in deze discussie.

#2.4 Hans Verbeek - Reactie op #2.3

Er zijn wel 2 kanten in deze discussie, Joost. Maar de redactie kiest ervoor om slechts één kant aan het woord te laten. Dat ben ik onderhand wel gewend.

#2.5 P.J. Cokema - Reactie op #2.4

Er zijn wel 2 kanten …

Wandtegeltjesclichés zijn de dood in de pot voor een goede discussie

 • Volgende reactie op #2.4
#2.6 Hans Custers - Reactie op #2.4

Inderdaad. Je hebt de kant van feiten en logica, en de kant van de leugens, de bullshit en het harteloze egoïsme. Gelukkig is de redactie goed in staat om dat onderscheid te zien. De grote meerderheid van de lezers en reageerders ook, trouwens.

 • Vorige reactie op #2.4
#2.7 Martijn Tonies - Reactie op #2

Je schrijft “anti-desinformatie column” verkeerd. En ja, desinformatie leidt tot overlijdens, en dat is triest.

 • Volgende reactie op #2
 • Vorige reactie op #2
#2.8 Bismarck - Reactie op #2

Jammer, dat het jou blijkbaar niet aan het denken heeft gezet.

 • Volgende reactie op #2
 • Vorige reactie op #2
#2.9 Hans Verbeek - Reactie op #2.8

Ik heb wel nagedacht over vaccinatie, Bismarck. Een tijdje terug al. Maar het leek me niet zinvol om de volgende redenen:
a. Die groep RNA-virussen, die zich via luchtweginfecties verspreiden laat zich niet tegenhouden door antilichamen. Er is geen groepsimmuniteit tegen verkoudheid.
b. De aspecifieke afweersystemen in het menselijk lichaam (zie https://www.britannica.com/science/immune-system) zijn in kinderen en jongeren goed ontwikkeld. Deze groep mensen heeft over het algemeen nauwelijks last van SARS-CoV2. Dit wijst er (in mijn ogen) op dat juist die aspecifieke afweer belangrijk is bij het voorkomen van corona-infecties. Bij ouderen is die aspecifieke afweer vaak zwakker en daardoor zijn ouderen kwetsbaarder voor corona-virussen.
Vaccinatie verandert niets aan de kwaliteit van de belangrijke aspecifieke afweer.

#2.10 Spam - Reactie op #2.9

Lulkoek. Uit de besmettings-, ziekenhuisopname- en sterftecijfers blijkt overduidelijk dat vaccinatie een gigantisch positief effect heeft op het vermogen van het afweersysteem om dit virus onschadelijk te maken. Deze pseudowetenschappelijke lulpraatjes van je zijn niets anders dan pure disinformatie.

 • Volgende reactie op #2.9
#2.11 lmgikke - Reactie op #2.9

Ga je diep schamen Hans Verbeek.

Het is triest dat er iemand overleden is.

Gebruik dat niet om je totale LEUGENS en DESINFORMATIE te verspreiden. Je bent niets meer dan een recalcitrante aandachtsgeile trol. Ga je maar verkneukelen om mijn reactie. Zielig (onderhand crimineel) persoon dat je bent. Elk onderwerp hetzelfde domme geneuzel.

 • Volgende reactie op #2.9
 • Vorige reactie op #2.9
#2.12 Hans Verbeek - Reactie op #2.11

@Spam: uit de cijfers blijkt dat 95% van de mensen niet eens door heeft dat ze besmet zijn. In die gevallen maakt het lichaam niet eens antistoffen tegen de ziekteverwekker. Dat is geen desinformatie, dat is gewoon zo. Antistoffen ga je pas maken als de ziekteverwekker voorbij de epitheelcellen komt, in het lichaam. Een vaccin moet je inspuiten in een spier om een reactie te krijgen. Het vaccin in je neus smeren of op je tong druppelen werkt niet. Zo is het ook met virussen: die kunnen zich gewoon vermenigvuldigen in je epitheelcellen in je neus, zonder dat je er ziek van wordt.

@Imgikke: Alle mensen zullen overlijden: het hoort erbij.
Het is niet iets om je voor te schamen om kennis te delen. Het is een puur menselijke eigenschap om via taal informatie te delen. Vrijwel alles wat je weet heb je van iemand geleerd door te luisteren of te lezen.
Ik kan je niet dwingen om te leren over het immuunsysteem: jij moet dat zelf willen. Het lijkt wel of je bang bent om iets nieuws te leren. Ik geef het bij jou op.

#2.13 P.J. Cokema - Reactie op #2.12

en heb je ook een bron voor dat verhaal?

 • Volgende reactie op #2.12
#2.14 Frank789 - Reactie op #2.12

[ Het vaccin in je neus smeren of op je tong druppelen werkt niet. ]

Waarom wel bij het polio vaccin dat in ontwikkelingslanden als druppeltjes op de tong wordt gegeven?
In Nederland werden destijds suikerklontjes met vaccin uitgedeeld.

[ uit de cijfers blijkt dat 95% van de mensen niet eens door heeft dat ze besmet zijn.]

Welke cijfers?
Het merendeel laat zich alleen testen als ze klachten hebben en er zijn al 3,1 mln bevestigde besmettingen, dat is 18% van de bevolking. 5% van de bevolking is 850.000 mensen.

[ De aspecifieke afweersystemen in het menselijk lichaam zijn in kinderen en jongeren goed ontwikkeld. ]

Waarom is dan 4% van de ziekenhuisopnamen 0-9 jaar en slechts 1% 10-19 jaar?

 • Volgende reactie op #2.12
 • Vorige reactie op #2.12
#2.15 Martijn Tonies - Reactie op #2.12

uit de cijfers blijkt dat 95% van de mensen niet eens door heeft dat ze besmet zijn.

Met ruim 3 miljoen positieve PCR-testen, die je eentje moet gaan halen als je klachten hebt, wil je dus beweren dat pakweg 60 miljoen Nederlanders besmet zijn?

Hans, je verspreidt desinformatie. Daar gaan wij niet zo goed op hier en het heeft zeker niets te maken met een ‘goede discussie voeren’ of ‘nuance’.

 • Vorige reactie op #2.12
#2.16 burne - Reactie op #2.9

Recent nieuws: Omicron lijkt in Amerika te lijden tot een scherpe toename van het aantal ongevaccineerde kinderen op de ICU. Stijging van 66 procent en nog nooit lagen in Amerika specifiek kinderafdelingen zo vol.

Jammer voor je, Hans Verbeek, maar ook dat zwetsverhaal (‘aspecifieke afweer in jongeren’) kan op de lijst van ‘lulverhalen van antivaxx idioten’.

 • Vorige reactie op #2.9
#2.17 Hans Verbeek - Reactie op #2.16

en heb je ook een bron voor dat verhaal?
Kun je uitleggen waarom dat alleen in de VS gebeurt en niet in Europa?

#2.18 Frank789 - Reactie op #2

Wie keihard zaait zal keihard oogsten…

“Zijn ideeën werden steeds radicaler. Fransman, niet gevaccineerd, twitterde regelmatig berichten waarin vaccins in verband werden gebracht met overlijden, of waarin hij parallellen trok met de Tweede Wereldoorlog.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/29/dwarsdenker-en-oprichter-van-denktank-herstel-nl-a4073672

 • Vorige reactie op #2