KSTn – waarschuwen bij crisis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Logo kamerstukken van de dagKSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

Nederland bezit al een hele tijd een sirenesysteem dat de mensen moet attenderen op gevaar. Dat systeem is de laatste jaren vernieuwd. Maar in het licht van zaken als terroristische aanslagen (bv aanval met gifgas) is een specifieker systeem gewenst.
Een van de opties, beschreven in een bijlage bij een brief van de minister over dit onderwerp, is het gebruiken van SMS in het gebied waar de ramp plaatsvindt. De zendmasten in een specifiek gebied kunnen een kort bericht sturen naar de mensen met een mobiel binnen dat bereik.
Lijkt me een prima idee. Maar, zoals gewoonlijk, moet er eerst een proef gedaan worden. Begrijpelijk. Maar waar ik moeite mee heb is met dit zinnetje:
Voor het ontvangen van SMS berichten moet men zich vooraf per gebied aanmelden.
Waarom moet je je aanmelden? Kan je niet gewoon geforceerd het naar iedereen sturen? Anders gaat het hele effect verloren. Mensen bedenken zich pas na een ramp dat het wel handig geweest zou zijn om aangemeld te zijn voor alle gebieden.
Verder vind ik dat ze wel heel voorzichtig met de commerciele belangen omgaan. Volgens mij is dit nou typisch iets waar je in landsbelang best wel wat mag afdwingen. Al was het maar als een tegenprestatie voor het mogen gebruiken van de ether die van ons allemaal is.

Update: Mijn constatering bleek niet correct. Zie commentaren voor details.

En ik ga weer over tot de orde van de dag.

NB: De links naar de kamerstukken wijzen naar een aparte site. Omdat het nog niet mogelijk is rechtstreeks te linken in Parlando, moeten we tijdelijk deze optie gebruiken. We wachten op een nieuw systeem. Meer informatie.

Reacties (6)

#1 Chinaman

Beste Steeph,

Ik lees je KSTn proza graag omdat het over het algemeen inhoudelijk erg goed is. Volgens mij sla je deze keer echter de plank finaal mis. Er worden in dit stuk 2 varianten besproken om mensen per mobiele telefoon op de hoogte te brengen van rampen, CB en SMS.

Voor SMS moeten mensen zich aanmelden bij de staat en aangeven in welke regio’s ze zich normaal gesproken bevinden. Bij een ramp zend de overheid simpelweg een SMS bericht naar alle telefoons die zich voor een bepaalde regio hebben aangemeld. Duur, omslachtig en je iedereen die bij een ramp op een plaats is waarvoor hij zich niet aangemeld heeft mist het belangrijke bericht.

Cell Broadcasting is veel beter. De overheid zend dan een bericht naar alle telefoons die in een gebied (bereik van 1,2 of 3 zendmasten bijvoorbeeld) aanstaan en deze mogelijkheid hebben. Hierdoor worden dus praktisch alle telefoons bereikt (zeker als de standaard instelling van providers deze optie ingebouwd hebben in de telefoons en deze ook aanstaan).

Uit de bijlage bij de brief lees ik een sterke voorkeur voor CB. Het is goedkoop, simpel en heeft een groot bereik. Ze worden dan dus geforceerd naar iedereen gestuurd.

  • Volgende discussie
#2 Chinaman

Misschien ligt het aan de tijd van posten (03:33)?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

Ik heb net de brief voor deelname aan de proef weggegooid. Daar werd melding gemaakt van SMS berichten via CB. Of ik me maar even aan wilde melden. Misschien bedoelde Steeph dat.

Overigens: als ik buiten loop en dat ding in m’n zak heb hoor ik ‘m nooit. Teveel verkeer/andere bezigheden. Zeker die voorzichtige biepjes van de SMS niet. Daarbij zijn niet alle toestellen geschikt voor CB. Zou ik speciaal een nieuwe moeten kopen. Ik betwijfel of er echt veel – of een bedoelde kritische massa – mensen worden bereikt.

Ik ga voor de aloude sirene. Pas een nieuwe gekregen hier. Mooi lawaai. Dat hoor ik in elk geval.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Spuyt12

Nou, dat luchtalarm hoor ik ook niet. Radio en TV kijk ik niet veel. M’n mobiel check ik nog wel eens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Steeph

@Chinaman: Je hebt helemaal gelijk. Bij herlezing zie ik dat ik een essentieel stukje heb overgeslagen waarin dit aangegeven wordt.
Dan vervalt mijn bezwaar en verbaas ik me er hooguit nog over dat ze de optie sms uberhaupt nog bespreken.

Het tijdstip van publicatie heeft hier overigens niets mee te maken. Het stukje is al in de vooravond gemaakt alleen in de wachtrij gezet voor automatische publicatie om 3:33.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Thomaz

Vroeger had je die sirenes met zo’n rotor erin. Die zorgde voor een enorm geloei dat overal te horen was. Misschien zitten ze er nog wel in, maar sinds de nieuwe variant hoor ik ze ook al jaren niet meer. Af en toe lees je er weer ’s een bericht over, maar veel wordt er niet aan gedaan.

Nu weer een nieuwe techniek. Mensen met hun mobiel uit, met het geluid uit, zonder bereik, enz, vallen buiten de boot. Maar omdat zoveel mensen een mobiel hebben is er altijd wel iemand in je buurt die het alarmbericht wel ontvangt. Wat dat betreft is dit misschien geen gek idee.

  • Vorige discussie