ACHTERGROND - Vandaag treedt Kroatië officieel toe tot de EU, wat het totaal aantal lidstaten op 28 brengt. Hoe staat het nieuwste EU-land er economisch en sociaal gezien eigenlijk voor?
Het 28e EU-land heeft 4,4 miljoen inwoners. Mannen worden er gemiddeld 73.9 jaar oud, vrouwen 80.4 jaar. Daarmee liggen ze net onder het EU-28 gemiddelde: in de 28 EU-lidstaten worden mannen gemiddeld 77.4 en vrouwen 83.2 jaar. Kroatië is een stuk minder dichtbevolkt dan de EU gemiddeld is: 77.8 inwoners per vierkante kilometer in de nieuwste lidstaat, tegen 116.3 inwoners per vierkante kilometer in de hele EU.
Dat blijkt uit cijfers die Eurostat (pdf) vorige week publiceerde.
Economisch gezien blijft Kroatië nog behoorlijk achter bij het EU-27 gemiddelde. Het BBP per hoofd, dat is berekend met de Purchasing Power Standard (PPS), in Kroatië blijft ver achter bij het EU-27 gemiddelde en is minder dan de helft van het Nederlandse getal.
Ook de werkloosheid ligt er hoger, met name de jeugdwerkloosheid is er zorgwekkend. Met een percentage van 51.8 lijken er in Kroatië Spaanse/Portugese taferelen aan de hand te zijn. Om met een positieve noot te eindigen: de inflatie in Kroatië was in mei 2013 maar een fractie hoger dan in de EU-27. Kroatië deed het daarmee een stuk beter dan Nederland, waar de inflatie op dat moment op 3,1 procent lag.
Landbouw maakt nog altijd een groot deel uit van de arbeidsmarkt in Kroatië. Elf procent van de werkenden in het land, werken op het land. Slechts 5.8 procent van de werkenden in Kroatië, werken parttime.
Ook voor een aantal sociale indicatoren verschilt Kroatië nog behoorlijk van het EU-gemiddelde en van Nederland.
Trouwen doen Nederlanders en Kroaten ongeveer even vaak, maar de Kroaten blijven vaker bij elkaar. Er wordt minder gescheiden dan in Nederland of de EU gemiddeld (het EU-27 gemiddelde is afkomstig uit 2009). Wat helemaal een taboe is in Kroatië: kinderen krijgen terwijl je niet getrouwd bent. Slechts 14 procent van de geboren baby’s wordt buiten een huwelijk geboren. In de EU-27 is dat gemiddeld 39.5 procent en in Nederland is dat met 45.3 procent zelfs bijna de helft van de baby’s.
Reacties (32)
Het is mij een volstrekt raadsel waarom we in de huidige economische omstandigheden er gewoon nog een zorgenkindje bij nemen. What’s next: Servie, Albanie, Turkije?
@1: Ze zijn al 10 jaar bezig met toetreden. Dit proces staat volkomen los van de huidige (per definitie tijdelijke) economische crisis. Next is inderdaad Servie & Albanie en Turkije waarschijnlijk eveneens. Het is allemaal niet zo ingewikkeld Inkwith.
Ik ben benieuwd. Als je toch over trouwen begint: hoe zit het met de splijtzwam homohuwelijk? In het katholiek fascistisch Kroatië zal dat niet soepel verlopen. Nu de rest van de Balkan erbij. Ik ben benieuwd of de EU al die problemen – van honderden jaren oud laat daar geen misverstand over bestaan – kan bufferen. Misschien is het gewoon de vraag of de EU dat aankan.
Maar we gaan het proberen.
En inderdaad @1, al die landen moeten er bij anders is de EU niet compleet. Het is een ambitieuze poging een eenheid te maken die er sinds de Romeinen niet meer is geweest. Leuk of niet, Pax Europeana. Maar wel eerst een burgeroorlog over een jaar of vijftig.
@3: Een voorspelling over de toestand 50 jaar van nu in een exponentieel snel veranderende wereld is geen al te best argument.
@1:
In in moeilijke tijden zou een land als Turkije, met een economische groei waar Nederland even aan toekomt, juist welkom moeten zijn.
Spelen er misschien andere redenen mee? ;-)
Ik mis de vergelijking met andere Oost-Europese landen. Dat Kroatië een stuk armer is dan Nederland, zal niemand verrassen. Maar hoe arm? Vergelijkbaar met Polen? Slovenië? Bulgarije?
@6:
En in vergelijking met Griekenland?
@5: Kroatie met zijn fastisch/katholieke cultuur willen ze er liever bij hebben dan een land waar de Islam prominent is?
@2: Albanië is meen ik officieel nog geen kandidaat. Met Turkije lopen al decennia lang gesprekken (dus dat zou de logische volgende zijn), met Servië wordt als ik me niet vergis binnenkort begonnen.
@6: Ze zitten zo’n beetje midden tussen Polen en Bulgarije in. Vlak achter Letland en Hongarije en ver boven Roemenië (volgens IMF). Griekenland staat op dat lijstje een heel stuk hoger (boven Portugal en alle Oost-Europese landen, behalve Slovenië en Tsjechië). De cijfers zijn wel van vorig jaar
Fijn weer een fascistisch pauper land er bij dat zijn handkje komt ophouden.
@3:
Het homohuwelijk is toch geen voorwaarde voor toetreding tot de EU?
Een reus op lemen voetn dat is de EU
@10:
“fascistisch pauperland erbij”
Gaat je voorkeur uit naar rijke fascistische landen?
Mag ik aannemen dat je zelf renteniert en/of van een royaal pensioen geniet en niet in de tijd van de baas zit te internetten en doet of je wat nuttigs doet ;-)
@13: Nee mijn voerkeur gaat uit naar normale landen die hun eigen broek op kunnen houden.
En nee ik zit niet in de baas zijn tijd te internetten, jij wel dan?
@11: Strikt genomen niet, impliciet wel. Tenzij Kroatië het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie onderschrijft (Polen, Tsjechië en het VK doen dat bv. niet), kan dat mogelijk wel via de rechter afgedwongen worden. In het Handvest wordt immers gelijkheid voor de wet gegarandeerd en discriminatie op grond van onder andere seksuele oriëntatie verboden. Dat zal vast op andere wijze dan het toestaan van het trouwen van mensen met gelijk geslacht op te lossen zijn, maar hoe dan ook denk ik dat de Kroaten het daar moeilijk mee gaan krijgen.
@6 @7 Ik heb de datasets waar alle EU-lidstaten en een aantal kandidaatlidstaten in staan in Google Drive gezet. Om zelf de vergelijking met Oost-Europese landen te kunnen maken.
Cijfers zijn afkomstig van Eurostat.
@14:
….In m’n eigen tijd…
Probeer eens een boekje of lectuur te vinden over
de Marshall-hulp aan Nederland (1947-1952)
Misschien dat je neiging tot solidariteit iets toeneemt.
@11:
Inderdaad. Cultuur, normen en gedrag zijn ondergeschikt bij de EU. In brussel vieren ze een feestje omdat de interne markt vergroot is met 4,4 miljoen consumenten. Daar krijgen ze een hard plassertje van.
Degenen in Kroatië die nou staan te juichen dat hun land de EU is binnengeloosd zullen het lachen binnen een niet al te lange tijd bijzonder snel vergaan! In 2002 leek het in half Europa toch ook zo leuk toen talloze Europeanen blij (?!) de straat opgingen omdat we die verschrikkelijke stinkeuro ongevraagd in onze strot geduwd kregen! Nou is bijna iedereen loeikwaad omdat de Europese economie supersnel achteruit holt en de EU is natuurlijk zoals altijd veel aardiger voor buitenstaanders dan voor de Europeanen. Dadelijk wordt Kroatië nóg armer waar veel inwoners al bang voor waren maar net als wij zijn ze helaas niet in verzet gekomen of hebben ze geprotesteerd tegen hun “democratische” lidmaatschap van de EU. Maar ik weet voor 100% zeker dat de kruik net zolang diep het water ingaat totdat zij breekt en daaginder zullen ze op korte termijn Brussel nog veel meer verafschuwen dan wij in Nederland! Moeten wij allemaal maar blij zijn met dit afschuwelijke EU-systeem? In géén 1000 jaar!
@15:
Het zal wel meevallen. Ik ben niet precies op de hoogte van de Europese wetgeving op dit gebied. Maar aangezien sowieso in nog maar een deel van de EU het huwelijk mogelijk is voor partners van gelijk geslacht denk ik dat Kroatië het nog wel even kan uitzingen.
In elk geval is openstelling van het huwelijk nooit een voorwaarde voor toetreding geweest, zoals werd gesuggereerd.
@18:
Dat zou natuurlijk zo moeten zijn. Zo waardenneutraal mogelijk a.u.b.
Wat is daar mis mee?
Sterk argument hoor.
@4: Ik was niet aan het argumenteren, meer aan het overwegen.
@19: “Dadelijk wordt Kroatië nóg armer waar veel inwoners al bang voor waren maar net als wij zijn ze helaas niet in verzet gekomen of hebben ze geprotesteerd tegen hun “democratische” lidmaatschap van de EU.”
De vergissing die hier gemaakt wordt is dat armoede een gevolg is van Europese samenwerking. Het is echter de politieke richting die in meerderheid rechtse regeringen, inclusief de Nederlandse, kiezen voor EU die leidt naar grote verschillen tussen arm en rijk. Het gevoerde beleid, nationaal en Europa-breed, bevoordeelt de rijken. Daar moet het verzet op gericht worden. Samen met de Kroaten en andere Europeanen die de crisis beu zijn.
@15: Het is de vraag in hoeverre dit een probleem wordt voor Kroatië. Op dit moment hebben landen als Italië en Duitsland ook nog geen homohuwelijk. In buurland Slovenië daarentegen zijn al langere tijd discussies over invoering van het homohuwelijk (uit mijn hoofd is er inmiddels een geregistreerd partnerschap). Is er reden om aan te nemen dat Kroatië fundamenteel anders over dit onderwerp denkt dan Slovenië (ook een katholiek Slavisch land)?
Ik verwacht zelf wel een gradueel verschil (Slovenië zal eerder het homohuwelijk invoeren dan Kroatië), maar of Kroatië te vergelijken is met Polen of de Baltische Staten (onderaan de lijst in acceptatie homoseksualiteit) vraag ik me af.
@21:
een politieke instelling die haar burgers als consumenten beschouwd. Goh, wat is daar nou mis mee?
@24: Zie ook dit kaartje, waarin Kroatië er zeker niet negatief uitspringt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Recognition_of_same-sex_unions_in_Europe
En deze zin:
Nog even over de vlag van Kroatië: op deze site kwam ik een originele “Europese” vlag tegen (bijna onderaan):
http://stophetgevaarwilders.blogspot.nl/
28th, w00t! …
Bulgarije en Roemenie hadden er ook nooit bij moeten komen. Verpauperde en corrupte landen, met een haperende democratie.
Laten we nou eerst eens met de huidige landen proberen een eenheid te smeden, met volledige democratie, dus niet die schijndemocratie in Brussel / Straatsburg, en dan eens verder kijken.
Bij de EU-verkiezingen in Kroatie kwam 20% van de kiezers opdagen. Zegt genoeg over hoe de Kroaten er zelf over denken. En toch gewoon doordrukken, he.
@29: Hoezo doordrukken? De toetreding van Kroatië is een proces van 10 jaar geweest, waarin Kroatië aan de regels voor toetreding heeft voldaan (officieel en officieus) en alles uitonderhandeld is. In 2012 heeft 66% van de Kroaten voor lidmaatschap gestemd in een referendum. Er zijn enorme investeringen gedaan, van beide kanten. Dan ga je niet op het moment suprême zeggen: toch maar niet.
De worst van toetreding is de belangrijkste reden dat het nu vrij rustig is op de Balkan; het lijkt mij in ons aller belang dat zo te houden. Kroatië springt er verder op geen enkele manier negatief uit, wat armer, conservatiever en corrupter dan gemiddeld wellicht, maar we hebben op alle vlakken erger.
@30: “In 2012 heeft 66% van de Kroaten voor lidmaatschap gestemd”. Er kwam 43% opdagen. Dus eigenlijk was nog geen 30% van de Kroaten voorstander. Zo’n kleine 15% was tegen en de rest kon het geen moer schelen.
@31: Je kan het spinnen zoveel je wilt, maar feit blijft dat dit dus gewoon onzin is:
Het hele proces is volgens de regels verlopen, je gaat dat niet afblazen omdat er vlak voor de daadwerkelijke toetreding wat kritische opiniepeilingen zijn. Er is een jaar geleden een referendum geweest, tussendoor zijn er verschillende verkiezingen geweest waar de kiezers een stokje voor toetredingsonderhandelingen hadden kunnen steken (dat kan prima, zie IJsland), alles is uitonderhandeld, noem één goede reden waarom toetreden zou moeten worden afgeblazen.