COLUMN - Aangezien we al een week boven de 20 duizend besmettingen per dag zitten – we breken record op record – zou je denken dat het kabinet zich bezint op zijn beleid. Want zo’n forse stijging leidt onverbiddelijk tot meer ziekenhuisopnames, meer longcovid, hogere IC-bezetting en, helaas, meer doden. We zitten al weken ver boven de brave ramingen van het OMT.

De afgelopen week heb ik een aantal voorspellingen gelezen van mensen die wél verstand hebben van modelleren en exponentiële groei. Daar word je niet vrolijk van. ‘Met ruim 21.000 gevonden gevallen hebben we over 8 dagen ongeveer 400 nieuwe ziekenhuisopnames en over 12 dagen 75 nieuwe IC-opnames. [..] Daar kunnen we nu niets meer aan veranderen,’ schrijft een van hen.

Laat het tot u doordringen: voor elke dag dat we 21 duizend nieuwe besmettingen hebben, moeten er acht dagen later 400 mensen naar het ziekenhuis, over twaalf dagen 75 naar de IC, en gaan er uiteindelijk 60 dood. Ik herhaal ’t maar even: per dag.

Zoveel plek hebben we helemaal niet, om nog maar niet te spreken aan de behoefte van de dringende reguliere zorg. Onze ziekenhuizen zullen volstromen en op zeker moment is er simpelweg geen plaats meer voor wie daar dringend een bed nodig heeft.

Maar dan lees je dit, gisteravond: ‘Het demissionaire kabinet houdt de naleving van de maatregelen die op 12 november werden afgekondigd de komende dagen nauwlettend in de gaten. Als die naleving en vervolgens de ziekenhuiscijfers de verkeerde kant op gaan, dan wordt er eerder dan 3 december gekeken of er meer maatregelen nodig zijn. “Als er in de ziekenhuizen een ontwikkeling is die ons niet bevalt, dan zullen we onmiddellijk ingrijpen,” aldus de premier.’

Als je dan pas ingrijpt, meneer Rutte, dan ben je alweer twee weken te laat. Dan krijg je daarna nog twee weken de gegarandeerde nieuwe instroom te verstouwen. Het is met infectieziektes juist zaak de afgelopen twee weken nauwlettend in de gaten te houden, en die veertien dagen schreeuwen in koor: het wordt code zwart.

Om het zwak uit te drukken: vooruitdenken is niet het sterkste punt van dit kabinet. Evenmin loopt men er over van bereidheid om eens een stevig gesprek te voeren met mensen die, anders dan het OMT, wel steevast met goede prognoses kwamen.

Hoe bont moet je het maken als de WHO je beleid publiekelijk bekritiseert, en de Jaap van Dissels van Europese landen waar het beter gaat dan hier, geschokt commentaar geven op je beleid?

Nederland verandert onder Rutte langzaam in het domste jongetje van de klas: hardleers, koppig, altijd anderen de schuld gevend van zijn eigen falen, niet bereid zijn eigen gedrag onder de loep te nemen, en zichzelf intussen wanhopig op de borst slaand.

Mij ontbreekt elke behoefte om te zien hoe dit kabinet, na zijn eigen traag georkestreerde herrijzenis, straks de klimaatcrisis te lijf zal gaan. Want daarbij zijn de termijnen nog langer, en is waarlijk vooruitzien onontbeerlijk.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (5)

#1 Test

Als ze (Rutte en de Jonge) keer op keer dezelfde fouten maken dan is dat geen toeval meer. Kortom: een stelletje prutsers.
Daar komt nog bij dat Rutte nog steeds geen nieuw kabinet heeft en eerst oeverloos probeert te polderen om vooral de PVV/FVD aanhang niet te veel te schofferen. Omdat die tegen veel maatregelen zijn. Rutte denkt nog steeds dat hij over rechts kan regeren. Het wordt hoog tijd dat hij dat sprookje eens uit zijn hoofd zet.

  • Volgende discussie
#2 Frank789

“Welke leraar wordt ontslagen, maar kan zelf besluiten toch les te blijven geven – om het schooljaar daarop gewoon weer voor de klas te gaan staan alsof er niets gebeurd is?

… die leraar zelf: die zal meer en meer machtsmiddelen moeten inzetten om zijn positie te behouden. Die legt de schuld voor de chaos in de klas eenzijdig bij z’n leerlingen (of noemt demonstranten ‘losgeslagen tuig’ en zegt dat hij ‘sociologenjargon’ haat, Lees er ook dit stuk over.) en dreigt met onverwachte overhoringen (of een vervroegde persconferentie met strengere maatregelen). En als dat niet wil helpen geeft hij uit frustratie een leerling een tik (of stuurt hij de ME af op demonstranten).

https://decorrespondent.nl/12936/mark-rutte-is-een-slechte-leraar/1027804008-ee2a8e48

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Ed

“…een aantal voorspellingen gelezen van mensen die wél verstand hebben van modelleren en exponentiële groei. ”

Geloof het maar, als al dit soort experten betrouwbare modellen en ware long-term vooruitzichten zouden kunnen maken, hadden ze al lang gewoon wekelijkse voorspellingen gemaakt van de beurskoersen en waren ze nu milliardairs geweest in plaats van zielig met cijfertjes te moeten komen om hun kleine broodje te verdienen. Maar ook al kunnen ze niet eens een paar dagen vooruitzien, er zijn altijd wel kritiekloze goedgelovigen te vinden die hun giswerk blind geloven. Religie 2.0: “na de Corona”, alsof die ooit weggaat; leer er liever mee te leven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Frank789 - Reactie op #3

[ wekelijkse voorspellingen gemaakt van de beurskoersen ]

Als jij denkt dat de beurs zich gedraagt zoals een epidemie zich ontwikkelt, dan heb je er totaal niets van begrepen.
Je denigrerende houding van “zielig met cijfertjes” verbergt niet je gebrek aan reële argumenten.

#4 KJH

Ik denk dat we dit ding zo langzamerhand voor de komende vijf jaar moeten gaan plannen. Alleen de echt lange termijn is zo langzamerhand verstandig. Dat wil zeggen:

– Iedereen gaat dit krijgen, dus hoe later (want meer middelen) en hoe meer gespreid (want druk op de zorg) hoe beter.
– Er komt geen einde aan de mondkapjes, handen desinfecteren, anderhalve meter, etc. Niet over een maand, half jaar, jaar of twee jaar. Deal.
– Er moet grote nadruk komen te liggen op zeer goedkope vaccins. Deze moeten bij wijze van bij een pakje boter of Shell spaarpunten te krijgen zijn. Niks geen ’80 jarigen eerst over drie maanden en dan een hele discussie over wie daarop volgt’. Gewoon iedereen, altijd. Nu. Bij iedere huisartsenpost en apotheek.
– De huisartsenij moet veel meer betrokken worden bij de ziekenhuisopname-preventatieve zorg. Dus pillen, protocols.
– Er moeten ziekenhuizen komen, specifiek voor dit probleem (vergelijk TBC / Polio klinieken). Dan kan de rest van de zorg ook door.

– De horeca en evenementen? Tja..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie