Koning van Arauncanië en Patagonië

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het feit dat een van de argentijnse presidentskandidaten: Nestor Kirchner gouverneur van Patagonië is herinnerde mij aan het verhaal dat er ook nog een koning van Patagonië bestaat.

Orelie-Antoine de Tounens werd in 1860 Koning van Arauncanië en Patagonië.
Deze franse vrijmetselaar werd geïnspireerd door het spaanse gedicht
La Araucana (1551) over de heldhaftige strijd van de indianen tegen de spanjaarden. Tounens had een missie: wilde volkeren beschaving bijbrengen door ze een land te schenken waar hij koning van werd.

Over het feit of Antoine de Tounens het űberhaupt voorelkaar kreeg om het vertrouwen van de Arauncaniërs en Mapuche indianen te winnen verschillen de meningen. Feit blijft dat hij zichzelf op 17 november 1860 kroonde tot koning. Vooral zijn franse landgenoten in Chili waren enthousiast over deze actie, maar verder gebeurde er niets. Het koninkrijk van Arauncanië en Patagonië had weinig economische middelen en kon ook geen leger opzetten. Tounens zocht financiële hulp bij de franse regering, maar die waren niet erg happig. In een wanhoopspoging verklaarde hij Chili de oorlog, de chileense regering reageerde verbaasd en zette Tounens gevangen.

Frankrijk bemiddelde en verzekerde Chili dat Tounens ‘gestoord’ was.
De franse regering haalde haar staatsburger vervolgens terug naar huis. Toch is er is in dit rampzalige verhaal één succesje te melden. Als vrijmetselaar werd Tounens in 1865 door de paus ge-excommuniceerd. Zijn poging om terug te komen in de kerk als Koning van Arauncanië en Patagonië lukte echter wonderwel.
Nu had hij toch nog enige internationale erkenning !

Twee keer heeft koning Orelie-Antoine de Eerste het nog geprobeerd terug te keren naar zijn koninkrijk. De eerste keer landde hij met een frans oorlogsschip op een chileens schiereiland waar een vijandelijke indianenstam (zijn onderdanen!) hem bijna onthoofdde totdat ze hem herkenden. Later tijdens die reis werd hij ook herkend door een argentijnse militair en weer op de boot naar Frankrijk gezet. Bij zijn laatste poging werd hij kort na zijn aankomst in Buenos Aires wederom herkend en teruggestuurd naar Frankrijk. Uiteindelijk stierf hij daar, arm en alleen op 17 september 1878 in het volksziekenhuis van Tourtoirac.

Tegenwoordig draagt Philippe Paul Alexandre Henry Boiry de titel:
Prince Philippe of Araucania. Hij noemt zichzelf geen koning omdat hij niet regeert. Misschien dat de koninklijke stamboom binnenkort eindigt aangezien hij geen kinderen heeft. In dat geval stel ik me beschikbaar als zijn opvolger.

• Lezen: PatagoniaStories from the end of the world
Long Live the King ! Orllie Antoine

• Uitleg in een notedop: The Kingdom of Araucania and Patagonia
• Geschiedenis van het land en de vlag
• Niet-erkende overheidssite Mapuche National Link
In his novel called “The game of the King”, he was redefining the Patagonia adventure as a game, a fantastic spirit. (Jean Raspail).

• Pinochet houdt van Arauncaniërs… jaja…
http://anticomunismo.8m.com/tata.html

0

Reacties (4)

#1 The Horse

Vanessa, laat wat van je horen! Dan spreken we af in cafe de Vulkaan en kunnen we los gaan.

  • Volgende discussie
#2 Gorg

Leuk verhaaltje dit. Zoiets lees je echt alleen maar hier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Dank Gorg, doe ik het toch niet allemaal voor de kat z’n kut :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Grobbo

Het is vandaag 12 september en we zij gevonden op

http://www.google.nl/search?q=Or%C3%A9lie Antoine&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=nl&btnG=Google zoeken&lr=lang_nl

Ja, en daar doe je het dan toch voor nietwaar?

  • Vorige discussie