Koers van de Wereld (15)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In de deze rubriek wordt koersbepalend nieuws van over de hele wereld uitgelicht en beoordeeld. Voor uitleg van het nu al omstreden windroos-systeem moet u hier zijn.

Al zou je het niet zeggen met al die aandacht voor het voetbal, toch draait de wereld door. Hier weer een aantal korte koersberichten om jullie op de hoogte te houden.

Mondiale markt en Mondiale SolidariteitChina – China gaat hard werken aan het ontwikkelen van een fusie reactor. Toekomstige energievoorziening is ook voor China van essentieel belang. Misschien dat hiermee een race op gang gezet wordt die nu eindelijk een keer tot resultaat gaat leiden. “A nuclear fusion device will be built in the country by the end of the year, which will help scientists try to come to grips with the new source of power before the rest of the world. The device will allow Chinese scientists involved in an international project to build a giant experimental fusion reactor in France to begin work before the latter is ready, Minister of Science and Technology Xu Guanhua said recently.

Ook goed om hier nog even te vermelden is het gezamenlijk energie actieplan dat China en Saoedi Arabië getekend hebben. “Working together on energy cooperation particularly in oil, natural gas and renewable power and counter-terrorism measures is the way forward according to an action plan issued in the wake of the second ministerial meeting of the China-Arab Cooperation Forum which concluded in Beijing yesterday.“. Alhoewel deze meer in de categorie Mondiale Solidariteit valt misschien.

Veilige RegioJapan – Op militair vlak mogen de Japaners niet zoveel. Tenminste, niet op aarde. Daarom overwegen ze om de wet aan te passen om daarmee de weg vrij te maken voor militaire aanwezigheid in de ruimte. Misschien om zich alvast voor te bereiden op een interplanetaire oorlog? De classificaties van de Koers vd Wereld schieten hier eigenlijk te kort. “A panel of the ruling Liberal Democratic Party has drafted an outline of a bill enabling Japan to use space for military purposes within the range of self-defense rights, shifting from the current policy limiting space projects to civilian ends, party officials said Friday.

Mondiale marktRusland – Er zijn nog een aantal handelsembargo’s vanuit het tijdperk van de koude oorlog van kracht. En dat zit Rusland nu dwars. Beperkingen op invoer van bepaalde high-tech spullen zijn nog steeds van kracht. Om voluit op de wereldmarkt mee te kunnen concureren willen ze daar natuurlijk wel de beschikking over hebben. “Some outdated COCOM lists are still in effect in relation to Russia, which limit high technologies’ access to the Russian economy. There is no Soviet Union, there is no Cold War, but these limitations are still in force,” aldus Putin.

Reacties (8)

#1 Raven

sjah VH, nu moet u mij toch eens uitleggen hoe dat nou zit met die windroos.

China zet zwaar in op de fusie reactor. Een extreem verstandige keuze, omdat het waarschijnlijk de enige lange termijn oplossing is voor het energie tekort op aarde. Blijkbaar onderkent China dit probleem en dat op zich is al bijzonder, maar daarnaast geeft het land hiermee blijk van een gedrufde lange termijn visie, gericht op een oplossing die nauwelijks milieu belastend is en in theorie een oneindige hoeveelheid engerie kan opleveren.

Waarom dit wordt geinterpreteerd met de bruine middelvinger ( navelstaren, eigen cultuur eerst, botsing der beschavingen, etc) is mij een compleet raadsel.

Soortgelijke verbazing had ik over de vinger voor Mi Lei Voz, AVV (post van 19 januari). Zij heeft een vakbond voor zelfstandigen opgezet, omdat ze een mondiale ontwikkeling ziet waarin van mensen steeds meer wordt verwacht dat ze flexibel zijn, terwijl daar hoe langer hoe minder recht op vangnet tegenover staat.

Zowel China als mevrouw Vos stellen juist vanwege hun mondiale blik een probleem aan de orde en komen ook nog eens met een plan dat getuigt van lef, visie en de wil om voor juist zoveel mogelijk mensen een oplossing te bieden.

En dan toch die bruine vinger. Hoe zit dat nou precies?

  • Volgende discussie
#2 Siquo

Dat “zoveel mogelijk mensen” is natuurlijk oneerlijk in het geval van china, wat een van de landen met zoveel mogelijk mensen is. De botsing in kwestie, en waarschijnlijk een hele goede voor de hele mensheid, is de fusion-race die plaatsvindt. De nieuwe Cold-Fusion-War, zo u wilt. Dus het effect is hoogstwaarschijnlijk goed voor de hele mensheid, de beslissing echter (wij willen de amerikanen en europeanen voor zijn) is een dikke gele middelvinger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 B-man.

De interpretatie dat China probeert de rest van de wereld te snel af te zijn is een verkeerde. Raven heeft gelijk dat ze geen middelvinger verdienen. De reactor die ze bouwen staat in dienst van het ITER project. Een kernfusiereactor ontwikkelen is zo complex dat het alleen in een mondiale samenwerking kan.

Zie ook deze quote:
“Over the next 10 years, while ITER is being built, we can conduct preliminary research on EAST to facilitate the operation and exploitation of ITER in the future,” Xu told China Daily in an interview.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Steeph

Mmmm, kennelijk niet helemaal goed gelezen. Ik pikte er voornamelijk uit dat China voor zichzelf zo snel mogelijk die techniek wilde hebben. Maar de tweede lezing geeft inderdaad aan dat het breder is.
Ik pas het even aan.

Overigens blijft het systeem van de windrozen lastig. Het zijn hokjes waar niet alles in past gewoon.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 B-man.

Dan zou ik dit ook even veranderen Steeph: “China zet zwaar in op het ontwikkelen van een fusie reactor voordat de rest van de wereld het doet. (…) Misschien dat hiermee een race op gang gezet wordt die nu eindelijk een keer tot resultaat gaat leiden.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Steeph

check.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

Laat China die peperdure reactor maar bouwen. Cold- fusion! Mooi,.. die Edmund Storms! Een keldertje in Santa Fé, een geïsoleerde houten doos, 2 oude pc’s, labaratorium glaswerk en wat huis-tuin-en-keuken chemicaliën ad totaal $50,000!
Volgens het US Department of Energy echter wordt e.e.a. pas over 50 jaar operationeel?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Scherpenscheel

Interessant boek wat op diverse manieren aanhaakt bij bovenstaande post, is ‘Failed States’van Noam Chomsky. Daarin wijst hij er op dat China tegen het militaire gebruik van de ruimte is, terwijl de VS een verdrag daaromtrent al sinds jaar en dag blokkeert, en dat je hieruit veel kan opmaken over de eventuele bereidheid van beide partijen om zich in een nieuwe wapenwedloop (lees: koude oorlog) te storten. Dat vazalstaat Japan zich aan de zijde van de VS en dus recht tegenover China opstelt voorspelt niet veel goeds.

Nou wil ik hier geen lans gaan breken voor China als redder van de vrije wereld, maar we hebben op high-tech-gebied t.a.t. meer te vrezen van de VS. Het zou me eerlijk gezegd niet verbazen als ze al twee decennia lang een compleet gevechtsklaar kloonleger gestationeerd hebben op de maan met warpdrives, kernfusie, tricorders en wat al dies niet meer zijt.

  • Vorige discussie