Koers van de Wereld (13)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In de deze wekelijkse rubriek wordt het nieuws van een aantal van koersbepalende instituten in de wereld uitgelicht en beoordeeld. Voor uitleg van het nu al omstreden windroos-systeem moet u hier zijn. De Koers van de Wereld verschijnt iedere donderdag.

Mondiale Markt EU / VS – De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een akkoord gesloten over de handel in wijn. Dit akkoord bevordert de reeds aanzienlijke export van Europese wijn naar de VS. De VS hebben toegezegd dat ze bepaalde lokaal-specifieke namen als Champagne, Chianti en Port beter zullen beschermen. Annual EU wine exports to the US are worth more than 2 billion euros, around 40 percent of EU exports in terms of value (europa.eu.int). Wijnkenners vegen echter de vloer aan met dit akkoord want Amerikaanse wijnboeren die nu al Europese namen misbruiken mogen dat gewoon blijven doen en ook worden allerlei verderfelijke trucs als houtsnippers roeststalen in vaten nog steeds toegestaan. It’s sad that the USA, now a great wine country, continues to protect a few producers who are abusing the identity of others,’ said the Champagne producer (Decanter.com). Of het voor u nu wél of juist géén Grand Cru behoeft te zijn, dit akkoord impliceert meer internationale handel: koers ‘Mondiale Markt’.

Mondiale Markt Mexico / VS / WTO – De importtax van 20% die Mexico heft op alle frisdrank die is gezoet met ieder ander product dan Mexicaanse rietsuiker is volgens de WTO illegaal (Dispute Settlement DS308 wto.org). Met deze heffing wilde Mexico voorkomen dat haar markt overspoeld wordt met frisdranken uit de Verenigde Staten die de goedkopere fructose corn syrup (HFCS) bevatten. Mexico was a top market for U.S. high-fructose corn syrup before the tax was imposed in 2002. The tax made it too expensive to use the corn sweetener in soft drinks, and today the U.S. share of the market is about 6 percent of pretax levels, according to the U.S. trade office.(eluniversal.com). Een overwinning voor de liberalisering van de wereldhandel: koers ‘Mondiale Markt’.

Veilige Regio Azië / Oceanië / VN – De lage levensverwachting in veertien Aziatische ontwikkelingslanden rond de Stille Oceaan zorgt ervoor dat die landen de Millenniumdoelstellingen van 2015 waarschijnlijk niet halen. Tot deze conclusie is men gekomen op een conferentie in Bangkok waar de VN-commissie voor Economische en Sociale Issues voor Azië en Oceanië (ESCAP) zich boog over armoedevraagstukken in de regio. Investeringen in gezondheidszorg wordt als belangrijkste maatregel genoemd om de gevolgen van kindersterfte en de aids-epidemie te stuiten. Terwijl in het overvloedige Japan een levensverwachting van 82 jaar geldt, verwachten mensen in de Aziatisch ontwikkelingslanden niet langer dan 50 jaar te leven. Het door oorlog verwoeste Afghanistan loopt achter met een levensverwachting van 41 jaar voor jongens en 43 jaar voor meisjes. Andere probleemlanden zijn Birma, Cambodja, Oost-Timor en Laos, waar mannen gemiddeld 55 worden, en vrouwen amper 60. Bangladesh, Bhutan, Kiribati, de Malediven, Nepal, Samoa, Salomon-eilanden, Tuvalu en Vanuatu vervolledigen de weinig benijdenswaardige lijst. (IPS). Arme mensen vallen terug op hun eigen omgeving en ongelijkgheid is niet sociaal, koers: ‘Veilige regio’.

Mondiale Solidariteit WHO – Dankzij grote inentingscampagnes is het aantal doden door mazelen in de periode 1999-2004 gehalveerd aldus de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Global deaths due to measles fell by 48%, from 871 000 in 1999 to an estimated 454 000 in 2004. The largest reduction occurred in sub-Saharan Africa, the region with the highest burden of the disease, where estimated measles cases and deaths dropped by 60%. (who.int). Dat is mazzeltov voor miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden, koers ‘Mondiale Solidariteit’.

Regionalisering IMF / H5N1 – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft bekeken wat de economische gevolgen zullen zijn van een vogelgriep pandemie. Uit deze studie verwacht men een korte heftige dip van de getroffen economieën, maar ook weer een snel herstel. Banken moeten o.a. rekeninghouden dat zodra de pandemie toeslaat mensen massaal geld gaan opnemen. As an illustrative example, GDP might drop very sharply in one quarter and then rebound the next. The decline is due basically to the fact, or a sharp decline, would be due to the fact that rates of absenteeism and illness between them would reduce the labor force and labor time very substantially. But because in the case of illnesses, the vast majority of people recover, people would be back on the job soon. Absenteeism would come to an end and supply would rebound. (worldbank.org) Kort maar krachtig wordt het dus. Zodra het virus welig tiert zal de mondiale handel wel even stokken en ook zullen de getroffen landen een economische dip vertonen, de koers zal dan zijn: ‘Regionalisering’.

Mondialisering Rusland / Nederland – We sluiten af met een bericht voor ondernemend Nederland. Om toe te treden tot de WTO moet Rusland haar energie efficiëntie verhogen. Nu gaan de Russen nog drie tot vijf keer inefficiënter om met energie dan wij. De Nederlandse overheid moedigt daarom ondernemers aan om hun expertise te verkopen aan de Russen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste kansen voor Nederlandse bedrijven liggen op het gebied van toelevering voor verwarmingsinstallaties. Maar ook op het gebied van technologische kennisoverdracht biedt de Russische energiemarkt volop mogelijkheden (evd.nl). Internationaal ondernemen en het is tevens nog goed voor het milieu. Bovendien als de Russen wat zuiniger omgaan met hun energie is dat voor Europa als afnemer in de toekomst ook alleen maar handig, koers: ‘Mondialisering’.

Deze aflevering is wat korter dan u normaal van ons gewend bent, maar door het winnen van de Dutch Bloggies waren wij hier op de redactie ook even onze Koers kwijt (en nog aan het werk om 02.03 op een doordeweekse dag vindt deze Vliegende Hollander ook wel welletjes).”

Reacties (8)

#1 HansR

Het is weer mooi meneer Hollander ook al is het wat korter. Weer veel info te laten bezinken.

Een ding valt me echt op: 40% (in waarde) van alle export van de EU bestaat uit wijn. WAT ZEGT U? 40%? Bijna echt ongelofelijk.

  • Volgende discussie
#2 arieT

En dan te bedenken dat je in de VS pas wijn mag drinken vanaf je 21e…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Ja die 40%… wordt er niet bedoeld dat we 40% (in waarde) van onze wijn naar de VS exporteren?

..en wie drinken dan die ander 60% ? Zit Afrika ook aan onze Grand Cru, nee toch?

Rijtjes van export commodities die ik gezien heb, als die zijn geranschikt op ‘value’ daar staan altijd de auto’s en auto-onderdelen bovenaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 arieT

Onlangs werd mij verteld dat Italianen (grootste wijnland in hectoliters productie) en Spanjaarden (grootste in wijngaardoppervlak) het grootste gedeelte van hun wijn zelf opdrinken. Dat zal ongetwijfeld ook voor de Fransen gelden. De rest zal wel binnen Europa worden verspreid. 60% zelf houden lijkt me dus niet zo vreemd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

US Wine import 2003

je moet zelf ff een query maken op:
http://www.fao.org/statistics/watf.asp

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

Ik mis wel een beetje de VN, met hun nieuwe mensenrechten/raad. Die had hier ook wel een geel armpje verdiend denk ik zo op het eerste gezicht (maar jullie weten dat meestal veel beter).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

Bismarck, deze week even niet, door al journalisten en groupies voor mijn deur ben ik nauwelijks aan het nieuws toegekomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 MeneerTim.

En die mensenrechtenraad is natuurlijk niet heel veel bijzonders. Een stapje in de goede richting maar natuurlijk nog veel te krachteloos. Wat mensenrechten betreft mogen we van mij nog wel wat imperialistischer zijn. Nu kunnen kleine landjes nog makkelijk sancties tegen houden. Een groepje gelijkgezinden is zo gevonden.

Het viel me overigens wel op dat Bolton best sympathiek was in deze discussie. Wat, Bolton sympathiek? Despite that I have moustache? Ja echt!

  • Vorige discussie