Halloween voor nerds: wat zijn vampiergetallen?

Numberphile stort zich speciaal voor Halloween op vampiergetallen. Ze zijn minder ingewikkeld dan ze lijken.

Reacties (3)

#1 Jules Vismale

Zelf heb ik nog nooit aan Halloween gedaan maar het idee om verkleed als Dracula, Weerwolf, Frankenstein, Mummie, Heks, Trol, Vogelverschrikker met pompoenhoofd, Spook, Magere Hein, Igor, Duivel of andere soortgelijke monsters zou me best wat hebben geleken. Alleen ben ik volwassen geworden en ga ook natuurlijk niét meer bij huizen langs voor snoep, chocolade of overige zoetwaren. Wat alleen de benaming van het bovengenoemde artikel betreft weet ik niet eens wat die vampiergetallen (?) precies inhouden.
Iets wat ik helaas (marcaber genoeg) wél weet en dus niet al te gruwelijk wil vermelden is dat de schepper van graaf Dracula, Bram Stoker, zijn inspiratiebron om deze vampier te scheppen vond in de vorm van de Roemeense vorst Vlad Tepez (1431-1476). Deze rekende meestal op een gruwelijke manier af met duizenden vijanden op een wijze die graaf Dracula hem nooit had geëvenaard!
De schepping van Bram Stoker lijkt hiermee veel sympatieker over te komen en hij wordt in allerlei strips en tekenfilms vaak alleen maar belachelijk gemaakt, samen met zijn boezemvrienden Weerwof en het monster van Frankenstein. Omdat mensen en kinderen diep in hun hart houden van sommige monsters vinden ze het vaak ook leuk om zich als zodanig te vermommen.
Maar het idee om zich te gaan verkleden als de Vampier van Düsseldorf, Peter Kürten (1883-1931), en de Vampier of Weerwolf van Hannover, Fritz Haarmann (1879-1925), lijkt me niet erg verstandig! Die twee monsters zagen er allebei helaas veel te burgerlijk en onschuldig uit en ze waren niet eens in staat om zich te veranderen in een vampiervleermuis of in een weerwolf bij volle maan!

#2 Karin

@1: Ik was in New York met Halloween en het leuke vond ik juist dat volwassenen en kinderen samen verkleed gingen. Soort Sint Maarten voor het hele gezin. Al die feestje die maar alleen voor kinderen zijn. Bah.

#3 Jules Vismale

@2: Karin, in het begin van mijn verhaal had ik vermeld dat ik eveneens graag aan Halloween wou meedoen en dan inderdaad verkleed als monster of spook. In de VS ben ik alleen nog nooit geweest waardoor ik daar niet bij een Halloweenfeest aanwezig kon zijn en diep in mijn hart ga ik ook liever niet naar uitbundige mensenmassa’s omdat ik de drukte daarvan vaak niet aankan. Maar natuurlijk weet je vast ook dat feesten zoals Halloween, Sinterklaas, Zwarte Piet, Kerstmis met de Kerstman, Carnaval, Pasen etc. (die inderdaad voor kinderen én volwassenen zijn bedoeld) de laatste jaren constant verpest worden door sommige kinderachtige “volwassenen” in allerlei bestuurfuncties die gewoon niet weten wat ze daarmee veroorzaken.
Want die figuren denken toch niet écht dat ze zomaar miljoenen mensen de opgenoemde feesten zullen gaan ontnemen en welk voordeel levert het hen persoonlijk daarmee op? Het enigste wat zij feitelijk bereiken is dat kinderen en volwassenen nóg rotsvaster deze feesten willen behouden maar die lui steeds meer gaan haten én de organisaties die zij vertegenwoordigen! Mensen van alles opdringen wat zij niet willen of hen tegen hun wil in veranderen is totaal onmogelijk. En als jij misschien als klein meisje de ‘Tina’ hebt gelezen dan zul je daar genoeg strips in hebben aangetroffen over meiden die van verderfelijke boeven een luxe leven ongevraagd in hun strot geduwd kregen of een (meestal door middel van chantage en geweld) gedwongen persoonsverandering. En het ging het uitschot vaak alleen maar om rijkdom en eigenbelang wat later hun ondergang werd omdat ze met die meisjes constant het Trojaanse paard binnenhaalden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*