Geen wetenschapper, maar volgens mij verdampt het vocht waardoor er een klein laagje gas tussen pan en vloeistof terecht komt. Ik vermoed dat bier wat eigenschappen heeft waardoor het minder heftig gaat koken dan, bijvoorbeeld, water. Dat of het vuur staat gewoon niet al te hoog.
Ik speelde vroeger met waterdruppels op de kachel bij mijn oma, die gedroegen zich trouwens ook ongeveer zo.
Op de middelbare school deed mijn natuurkundeleraar eens een soortgelijk experiment. Een druppel water op een hete lepel verdampte vrijwel direct, een druppel op een zeer hete lepel bleef een paar minuten bestaan. Zijn verklaring: in het laatste geval ontstaat een dun laagje waterdamp dat de druppel afschermt.
Reacties (5)
Geen wetenschapper, maar volgens mij verdampt het vocht waardoor er een klein laagje gas tussen pan en vloeistof terecht komt. Ik vermoed dat bier wat eigenschappen heeft waardoor het minder heftig gaat koken dan, bijvoorbeeld, water. Dat of het vuur staat gewoon niet al te hoog.
Ik speelde vroeger met waterdruppels op de kachel bij mijn oma, die gedroegen zich trouwens ook ongeveer zo.
Op de middelbare school deed mijn natuurkundeleraar eens een soortgelijk experiment. Een druppel water op een hete lepel verdampte vrijwel direct, een druppel op een zeer hete lepel bleef een paar minuten bestaan. Zijn verklaring: in het laatste geval ontstaat een dun laagje waterdamp dat de druppel afschermt.
Het verschijnsel heet het Leidenfrost-effect .
Ah @2: Ah ja, dat klinkt logisch.
@2: Onze natuurkundeleraar deed dat met vloeibare stikstof op zijn hand.
Maizena op een speaker doet dode zielen herrijzen: