Killing football fields

Cambodjaanse voetbalfans zullen voortaan alleen nog landgenoten zien voetballen op de voetbalvelden, meldt Voetbal International. De reden? Volgens Sao Sokha, hoofd van de Cambodjaanse militaire politie en (sinds eind vorig jaar) voorzitter van de national voetbalbond, zijn buitenlandse voetballers té goed. En daarom niet langer meer welkom. “Ze zijn langer, sterker en hebben veel meer ervaring. Het is niet eerlijk als we ze laten meedoen”, aldus Sokha. Noord-Koreanen, Afrikanen en Brazilianen die tot voor kort hun brood verdienden op de Cambodjaanse voetbalvelden, zullen dus hun heil elders moeten gaan zoeken. In januari speelden voor het eerst uitsluitend nog Cambodjanen in het nationale bekertoernooi, genoemd naar de eerste man van het land: minister-president Hun Sen.

Grote vraag: zal het Cambodjaanse voetbal er beter op worden? De dagen dat spits Sieng Tara het Cambodjaanse voetbal naar grote hoogte stuwde zijn al weer lang geleden. Op de FIFA-ranglijst staat het land op plaats 186, net boven de Filipijnen en Somalië.

 1. 4

  Smakeloze kop? Wat betreft historisch politieke geschiedenis misschien wel. Maar wat betreft de geschiedenis van het voetbal niet. In Italië heeft men inmniddels de enige effectieve maatregel getrofen tegen het monsterlijk uitgegroeiede spelltje: voorlopig wordt er helemaal niet meer gevoetbald.

 2. 5

  het nationale bekertoernooi, genoemd naar de eerste man van het land: minister-president Hun Sen

  Gaat weer lekker de goede kant op, met dit soort persoonsverheerlijking.

 3. 8

  @boog #5: meer nog dan je denkt. Pol Pot was bij Cambodianen op het platteland in eerste instantie behoorlijk populair en dat was-ie mede omdat-ie een nogal xenofobe boodschap predikte: Cambodia voor de Khmer.

 4. 9

  @zutman
  De kop is niet smakeloos maar smaakmakend. De beste, meest talentvolle spelers het land uitsturen heeft het gevolg dat het Cambodjaanse voetbal waarschijnlijk niet meer om aan te zien is. Een topper wordt dan zoiets als kijken naar Vitesse Delft tegen FC Lisse. Dat is zo ongeveer de dood van het Cambodjaanse voetbal.