Kiezen of delen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gisteravond kwam de Wim Bosboom toch even in mij boven toen ik op het journaal Mirna Godett zag. Deze door het toeval omhooggevallen huisvrouw weigerde de nederlandse parlementsdelegatie op nederlands grondgebied in het nederlands te woord te staan. Bovendien schoffeerde ze hen ook nog eens door te laat te komen “vanwege familiaire omstandigheden”. Haar broertje de werkelijke premier van Curaçao, gaf vanochtend een alternatieve rondleiding langs een paar sloppen op het eiland. Wat deze man, die voorts iedere bemoeienis van Nederland afwijst, daarmee wil zeggen is mij niet duidelijk. “Kijk zo slecht regelen wij antilianen onze zaakjes”?!


Curaçao moet nu kiezen, onafhankelijkheid of een provincie. Als ze een provincie worden neemt Den Haag de regie over, krijgen wat mij betreft alle werkloze antilianen een uitkering. Het eiland kan zich verder economisch bedruipen met eco-toerisme. Bij onafhankelijkheid telefoneer ik even met mijn kameraad Hugo Chavez in Venezuela en geef hem de vrije hand in het overnemen van het eiland. Dan kan ie mooi overal boortorens plaatsen en het eiland leegzuigen en verkrachten. De keuze is aan de antilianen.

[…en dat wilde ik nou even kwijt!] [/Wim Bosboom modus]

0

Reacties (21)

#1 Praetoriaan

En dan ook nog met het plan komen om Engels tot officiële voertaal te maken…overigens heeft “vriend(in)” Godett geen meerderheid in het Antilliaans parlement. Voor wat dat waard is overigens…

 • Volgende discussie
#2 Dominee Schilder

Minister de Graaff zei zondag in een interview voor Radio 1 dat het er niet in zit dat de Antillen een provincie worden.

Onafhanelijkheid zal het failliet betekenen van de eilanden.

Over blijft dus autonomie binnen het koninkrijk. Waarbij de Nederlandse regering zich in beperkte mate bemoeit met de gang van zaken.

Wel wil de Graaff dat er een flink aantal bestuurslagen worden weggesneden en het bestuur wordt gedecentraliseerd ipv centraal bestuur over alle eilanden vanuit Willemstad.

Mijn curaçaose collega zei altijd: geen geld meer geven! Geldkraan dicht.

Ik zou daar aan willen toevoegen: Gerard Joling dan terstond naar Curaçao exporteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Ja en nederlands op de lagere school af te schaffen. Omdat de kindertjes toch geen nederlands spreken als ze op school komen?! Dan leer je ze verdomme nederlands!!

Hier in Nederland kunnen de meeste kinderen die op de kleuterschool komen ook geen nederlands (wel turks, marokkaans). Maar dan gaan we toch ook niet zomaar het nederlands af schaffen?!

AAAWWWW it feels good to be Wim Bosboom!!!
(dat was engels overigens)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Gerard Jong als vazal van Hugo Chavez.
Oeoeoe, zo’n baret staat me sexy!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Grobbo

Ik vertrouw die Godett voor geen meter. Natuurlijk krijg je de meerderheid als je elke inwoner iets belooft dat die persoon nog niet heeft. Zeker als je op een eiland als Curaçao stromend water en dergelijke belooft.

Maar om dat te betalen door te bezuinigen op bijvoorbeeld drugsbestrijding getuigt van weinig politiek inzicht. Zeker als je geld uit Nederland nodig hebt voor je plannen.

En dat gedoe met die zus slaat natuurlijk helemaal nergens op. Maar sensationeel is het wel hoor, zo’n bananenrepubliekje binnen het koninkrijk.

Op zich geef ik hem nog wel het voordeel van de twijfel, maar aangezien hij zichzelf als ‘de grote leider van de antillen’ ziet vrees ik het ergste.

De waarlijk groten zijn namelijk zeer bescheiden. (Mandela, Havel, Gorby)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mark

Ik krijg van dit hele gedoe ook van zulke reflexen (als ‘zij’ van ‘ons’ geld willen hebben, dan moeten ze hun zaakjes maar eens goed gaan regelen en anders goed naar ‘ons’ luisteren). Maar de keuze die Carlos stelt is al te boud Bosbomiaans: provincie of onafhankelijk. Provincie is naar ik hoorde ‘not done’, dergelijke re-kolinisatie is uit de tijd en de Amerikanen worden dan zeker boos op Thommie. Als je dan kiest voor geldkraan dichtdraaien en totale onafhankelijkheid laat intreden dan laat door zo’n debiele leider een heleboel andere Antillianen in de kou staan. (Daarbij heeft, zoals hierboven opgemerkt, Godett geen meerderheid in het parlement.)

Wat ik verders interessant vind, is waarop het ‘recht’ van de Antillianen op geld van Nederland persies is gegrond. Is dat obv eerdere uitbuiting en vervolgens gewoonterecht?? Wie weet hiermeer van?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 pablow

de heertjes politici die er nu naar toe zijn hadden zich ook wel wat beter kunnen voorbereiden natuurlijk,
want deze poppenkast was geheel te verwachten, dus spreek je mevrouw de minister-president gewoon in het Papiaments aan …

“dushi, mi ke bo chupa mi”

wedden dat ze daarna weldegelijk gewoon Nederlands had gesproken …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

@pablow: u stelt mevrouw Godett voor om u te pijpen ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jan des Bouvrie

Goed gesproken Carlos. De oplossing lijkt me duidelijk: OF onafhankelijk worden en dan zoeken ze het lekker helemaal zelf uit zonder een cent uit Nederland. En dan natuurlijk meteen een visumplicht voor antillianen. OF een provincie van Nederland en dat betekent gewoon dat de Nederlandse regering het volledig voor het zeggen krijgt, dat iedereen weer gewoon Nederlands gaat leren. De keuze is aan hen. Ik hoop dat ze voor onafhankelijkheid kiezen, dat is het goedkoopste voor Nederland.

Maar natuurlijk willen ze dit niet: de status quo is veel beter. Geen gezeik van de Nederlandse regering, maar wel bakken met geld. En probleemcriminelen vertrekken vanzelf met twintig bolletjes coke van matige kwaliteit in hun reet met een enkeltje Ollanda om vervolgens de Bijlmer, Kanaaleiland of Spijkenisse onveilig te gaan maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Praetoriaan

Ik herinner mij vaag ook een discussie waarin gesproken werd over de voor en nadelen van toevoeging van de Antillen als provincie van Nederland. De Antillen zouden daarmee deel uit gaan maken van de Europese Unie en daarmee ook recht hebben op een grote subsidiestroom. Nederland zou, zo pleitten de voorstanders, daar financieel baat bij kunnen hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 caprio

In zekere zin is het kiezen tussen twee kwaden, onafhankelijkheid zou een ramp zijn voor de Curaçao-ers/ianen/en … hmm, inwoners van Curaçao, het zou waarschijnlijk een soort Paramaribo worden met drugssmokkel-boom en corruptie die tien keer erger is. Aan de andere kant, zou het een ramp zijn voor Europa om er zo’n debiel eiland op na te moeten houden, waar wij toch geen hol van snappen, en wat gedoemd is tot over-en-weer frustratie. Daarentegen, heeft Nederland historisch een verantwoordelijkheid daaro. Ik zou willen pleiten voor een soort model, waarin Nederland alles overneemt wat zij blijkbaar niet kunnen regelen (waarom eigenlijk niet??) en daarnaast een zo groot mogelijke autonomie. Het is trouwens beschamend dat daar nog niet alles bewaterd is! In het koninkrijk gvd! Misschien een soort Irak-model? Maar we moeten proberen iets meer begrip te vinden voor het oogpunt van Curaçao. (sorry voor mijn overbegripvolle standpunt vandaag)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 caprio

Engels is op Curacao toch eigenlijk veel praktischer met al die Amerikaanse invloeden??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 caprio

Misschien kunnen we Curacao trouwens wel verkopen aan die Amerikanen, het is toch al in hun achtertuin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Carlos

Frans Guyana is gewoon een onderdeel van de EU. Daar ligt men lekker met een franse uitkering in de hangmat. No problemo!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 kaahaa

hm. Martinique is dat ook. Zalige plek, waar vooral de Parijse Fransen aan vasthouden. Grootste gebouw daar is de Biblitheek. Afgeladen vol met lezers overal op de vloer. Veel te gezapig om lastig te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Carlos

Ooit heb ik een Erasmus studentenbeurs voor Martinique afgeslagen. Ik had net een beurs voor 4 maanden studeren in Spanje gekregen toen ik door een docent werd opgebeld. “Wil je ook op een intensive Erasmus course naar Martinique?” vroeg hij me. Dat vond ik een beetje overdreven, naar Spanje en dan tussendoor ook nog even naar de Cariben.

Twee studiegenoten zijn toen in mijn plaats gegaan, die hebben geweldige dagen gehad doordrenkt met rum en bananen. Bovendien zagen ze mooie vulkanische verschijnselen.

Erasmus heet tegenwoordig Socrates maar is nog steeds een beurs van de EU. Als we Curacao gewoon een provincie maken kunnen volgende generaties studenten heerlijk op intensive course naar Curacao. Dat zou toch mooi zijn ?!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Grobbo

Gewoon een provincie maken zou mooi zijn. Daar wil ik dan wel commissaris van de koningin worden :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 pablow

inderdaad carlos,

ben er vrij zeker van dat mevrouw de minister president dan het papiamentu had verlaten om ondergetekende even een veeg uit de pan te geven, of ze was gelijk op haar knieen gedoken, dat kan ook …

hoe dan ook een mooi plaatje en vele malen beter dan de mediashow van Anthony G waar je nu mee wordt doodgegooid. argument dat we zijn taal niet willen spreken valt weg, argument dat zij niet wil luisteren blijft staan …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Amaro

Hoe je het ook bekijkt … ik moet toegeven dat dankzij zulke figuren (Pim, Anthony en zusje) het politiek meer interesanter heeft gemaakt om te volgen dan voorheen.
Ehhh … jullie vinden het niet erg dat ik hier in het Nederlands schrijf?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 name

Ik woon op Curacao. Ik vind dat Nederlanders meer begrip moeten tonen voor de situatie hier. Wij zijn niet zomaar een dom eiland, waar de zon lekker schijnt. Wij hebben ook gevoelens net zoals iedereen. Ik denk niet dat er veel mensen hier zijn die voor provincie of onafhankelijkheid zullen kiezen. De huidige situatie is niet het beste, maar als we provincie worden verliezen we onze identiteit als Curacaoenaars en moeten we ons als Nederlanders gaan gedragen, iets wat we niet zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 name

Ik woon op Curacao. Ik vind dat Nederlanders meer begrip moeten tonen voor de situatie hier. Wij zijn niet zomaar een dom eiland, waar de zon lekker schijnt. Wij hebben ook gevoelens net zoals iedereen. Ik denk niet dat er veel mensen hier zijn die voor provincie of onafhankelijkheid zullen kiezen. De huidige situatie is niet het beste, maar als we provincie worden verliezen we onze identiteit als Curacaoenaars en moeten we ons als Nederlanders gaan gedragen, iets wat we niet zijn.

 • Vorige discussie