Jeugdwerkloosheid: klappen vallen ook in Oost-Europa

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Dat de jeugdwerkloosheid in de PIIGS stijgt, is bekend. Nieuw gepubliceerde cijfers van de OECD laat zien hoe groot de slachting is onder de jongste werkgeneratie. Tussen 2007 en 2009 steeg in alle PIIGS de jeugdwerkloosheid flink. Spanje +31,4 procent, Griekenland +29,6, Italië +14,6, Portugal +16,4, Ierland +20,9. Treurige cijfers (zie interactieve grafieken na de doorlees).

Maar aan de oostflank van de Unie vindt groeit net zo goed een verloren generatie op. De cijfers zijn niet zo spectaculair als in het zuiden, maar desondanks zorgwekkend. Slowakije +14,5, Hongarije +8,5, booming Polen +8,2, Estland +17,6, Tjechië +9,4.

De Westerse landen doen het redelijk. Duitsland toont zich de motor en zag zelfs een flinke daling van zijn jeugdwerkloosheid. De UK is de zieke man van het Westen, +8,3 procent in vijf jaar.

Reacties (6)

#1 Bismarck

De zieke man, is dat een soort wisseltrofee?

  • Volgende discussie
#2 Joop

Ach, in dat soort landen zoals de zuidelijke siësta-vierders en de nog steeds planeconomische invloed in de oostelijke sferen zijn ze dat wel gewend. Inkomensdaling, werkloosheid, ze zijn ook creatiever in financieel opzicht. Waarom zouden we ons daar druk over maken. Het kan heel gunstig uitpakken voor Nederland, want de slimbo’s komen hierheen, en dan is ons gebrek aan bekwame technici, tekort aan blonde verpleegsters en twee-hersencellige schoomaakpersoon ook weer opgelost.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Olav - Reactie op #2

Joop: Ach, in dat soort landen

Hierna hoef je Joop’s reactie verder niet meer te lezen.

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Bismarck - Reactie op #2

Toch geven die enorme verschillen in werkloosheid wel aan dat het met die mobiliteit zwaar tegenvalt. Blijkbaar zitten er toch nog flinke barrières aan de arbeidsmigratie.

  • Vorige reactie op #2
#2.3 Joop - Reactie op #2.2

Daarom zeg ik als wereldburger: open grenzen, solidariteit, harmonie, vrede op aarde, en met z’n allen! :-)

#3 Rob

Mooi linkje om discussie over grafiekjes van jeugdwerkloosheid nieuw leven in te blazen:

http://www.project-syndicate.org/commentary/the-mirage-of-youth-unemployment-by-steven-hill

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie