Internationale bank HSBC: “Italie, Duitsland en Nederland beter af zonder euro”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

‘sWerelds op één na grootste bank HSBC stelt in het rapport “European meltdown?” dat Italië, Duitsland en Nederland waarschijnlijk beter af zouden zijn buiten de euro zone. Zo zou het voor Italië gunstiger zijn om de immense staatsschuld weer uit te drukken in waardeloze lires.

It said the euro had pushed Germany to the brink of deflationary spiral, while causing a “dramatic boom and bust” in Holland. At the same time, Italy was now trapped in slump with a “truly appalling export performance” and exorbitant unit labour costs. (Telegraph)

Echter verderop in het artikel wordt het succes van een herinvoering van de lire toch ook weer betwijfeld. HSBC warned that the “economic case for the re-establishment of the lira is far from overwhelming”, arguing that the outcome would depend on whether or not Italy let rip on inflation. (Telegraph)

Reacties (17)

#1 BINGO

afschaffen dan? wat willen ze nu dan?

  • Volgende discussie
#2 Carlos

ze willen een knuppel in het hoenderhok,
inweken van gedachtengoed, oprekken en klaarmaken voor transitie,
denk ik…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Pelayo

Germany might choose to leave in order to cut real interest rates, regain control of fiscal policy,and fight deflation by resorting to the sort of “unconventional” monetary methods in vogue in Tokyo and Washington

Geweldig! Hier wordt strikt gesproken advies gegeven aan Duitsland om zich compleet de tering te lenen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mark

Wat een raar verhaal. Ze hebben het over de de-/inflatie bij de omwisseling (nb blijkt eens te meer dat Zalm niet moet lullen en gewoon de normale koers had moeten volgen ipv die rare plannetjes van hem). Als het goed is herorganiseert de markt zich nu weer rondom de euro. Als er wijs financieel beleid is, dan zou dat normaliseren. Met terug gaan naar de Lire heb je echter geen teletijd machine waarmee je precies in de pre-euro positie komt. De negatieve effecten, zeker Europa vs. rest wereld, zouden immens zijn. Maar goed, dat ‘nuanceren’ ze ook op het laatst, daarmee erkennend dat het een lekke proefballon was (publiciteit?).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Ruud

De gemiddelde marktbezoeker wist al dat we genaaid met de euro, hebben al die academici en universitaire yuppen uit de financiële wereld niet voor nodig.

En aansluitend met vorig item: waarom is de politiek wel en niet de economie gedemocratiseerd?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

@mark, (publiciteit?): ja precies HSBC zocht gratis reclameruimte op Sargasso.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Pelayo

Ik heb indertijd mijn grote twijfels gehad of het verstandig was om een monetaire beleid niet door een politieke eenheid te laten besturen. Ergens heb ik de, wellicht ouderwetse gedachte dat een munteenheid ook een politieke eenheid dient te weerspiegelen.

Ach, laat ook maar. Gelul achteraf :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

Het is allemaal misgegeaan toen munteenheden de goudstandaard verlieten! Sindsdien is geld eigenlijk nauwelijks iets waard en wordt de waarde bepaald door grootspraak en opgeblazen lucht! De garantie achter je (euro)centen is maar flinterdun…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 mark

“Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the western spiral arm of the Galaxy lies a small unregarded yellow sun.

Orbiting this at a distance of roughly ninety-two million miles is an utterly insignificant little blue green planet whose ape-descended life forms are so amazingly primitive that they still think digital watches are a pretty neat idea.

This planet has – or rather had – a problem, which was this: most of the people on it were unhappy for pretty much of the time. Many solutions were suggested for this problem, but most of these were largely concerned with the movements of small green pieces of paper, which is odd because on the whole it wasn’t the small green pieces of paper that were unhappy.

And so the problem remained; lots of the people were mean, and most of them were miserable, even the ones with digital watches.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 ALO

@Pelayo,
Dat gelul achteraf was ook gelul vooraf. Velen hebben gezegd dat een munteenheid zonder politieke eenheid niet kan werken, slechts weinigen hebben geluisterd.

Ik zeg er dan ook nog bij dat een politieke unie zonder een juridische ook niet gaat werken. En dat allemaal zal niet functioneren zonder een grondwet (niet zijnde een verzameling verdragen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Jan des Bouvrie

Ik geloof er helemaal niets van dat terugdraaien van de invoering van de euro iets oplost. Er zijn zeker argumenten aan te voeren dat we nooit aan de euro hadden moeten beginnen, maar nu hij er is, is er echt geen weg meer terug. Hoe eerder mensen in dat feit berusten, hoe beter het m.i. is.

Ik bedoel laten we nou eerlijk zijn: de economie van Duitsland is al sinds de hereniging een puinhoop en Italie is al sinds Musolini failliet. Dat verandert echt niet door de D-mark terug te brengen of lires bij te gaan drukken als het eerste de beste Zuid-Amerikaans land. Sterker nog: een land als Ecuador heeft juist een paar jaar terug de eigen munt ingeruild voor de US-dollar om de hyperinflatie terug te dringen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 mescaline

Ach, de werkgevers hebben gewoon hun zin gekregen. Gelijke prijzen en halvering van het salaris. Van wie ? Van Wim Kok. Yippiy !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Jan des Bouvrie

@Mescaline: verschillende onderzoeken Niet alleen van de overheid, maar ook bijvoorbeeld de Consumentenbond) hebben keer op keer aangetoond dat alleen in de horeca tijdelijk de prijzen t.g.v. de euro verhoogd zijn. In alle andere sectoren is dat niet het geval. Sterker nog: de inflatie is de afgelopen jaren ontzettend laag geweest. Het probleem is het psychologische effect dat alles goedkoop lijkt en mensen daardoor makkelijker geld uitgeven. Concreet: men koopt eerder een bloesje van 69 euro dan van 152 gulden, terwijl dat evenveel geld is.

Je stelling is dus volkomen onzin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

@JdB: Kun je dat tijdelijke karakter van de horecaprijzenverhoging even uitleggen? In Maastricht zijn de prijzen op horecagebied namelijk niet omlaag gegaan sinds de stijging als gevolg van de invoering van de Euro. Sterker nog, bij elke grillroom is het volgende gebeurd:

-Een broodje shoarma/kebab kostte voor de euro 7 gulden
-Invoering euro: prijs ging naar 3,50 – 4 euro (in 1 keer)
-Een jaar later: prijs ging overal naar 4 euro
-Nog een jaar later: prijs ging op veel plaatsen naar 4,50

Voor mij is dat 40% prijsverhoging in 2 jaar tijd! Overigens merk ik hetzelfde op met de prijzen van bier en dagschotels in cafes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 mescaline

@JdB Onzin ? Ik vergelijk voor het gemak de aanbiedingen bij AH waarin ik heel veel vertrouwde prijzen zie: een redelijke wijn afgeprijsd nu voor 6,99. Euro’s. En op de groentemarkt moet je eens vragen wat een doosje zure aardbeien kost: 2,25. Euro. En wat de Hollandse nieuwe kost nog voor Peak Oil: 1,65. Euro. In 2001 was dat 1,95 gulden. Nu bijna het dubbele, 3,63. Dus, onzin ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Bismarck

Overigens is er iemand met me eens dat we maar eens van dat papieren nepgeld afmoeten en terug naar gouden en zilveren munten die echte waarde hebben? Ben je gelijk van de inflatie af (tenzij er nieuwe goud- en zilvermijnen gevonden worden).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 mescaline

@Bismarck (whats in a name). Inflatie hou je zo niet tegen. Ook voor invoering van het papiergeld had je al hopen inflatie als het economisch meezat. En er is een grijs gebied met wissels en promessen.

Je hebt wel een fijn punt te pakken want kwijt is de lichtende wisselkoers en ’t veelgeroemd rentekompas.

We roeien nu blind met een derdhalfduimspeddel
in ketens gevat
het zinkende schip West-Europa
sneller en dieper al voort en al voort.

Europees dichter gezocht, want dit is wel erg Tollens.

  • Vorige discussie