Italianen zijn zuinig en trots op hun voedsel

ELDERS - Pizza’s kun je overal ter wereld eten. In Florence worden de kebabs geweerd.

Met lede ogen zien liefhebbers van de Italiaanse keuken dat ook hun land nu zo langzamerhand wordt overspoeld met filialen van buitenlandse restaurantketens. Ook al leveren ze van oorsprong Italiaanse producten, het blijft een aanslag op de inheemse eetcultuur. Het gemeentebestuur van Florence gaat restaurants en winkels in het historische centrum nu verplichten minstens 70% producten uit de eigen regio aan te bieden. Burgemeester Nardiella ergert zich aan de toename van fast-food restaurants en industrieel vervaardigde massa-producten van vreemde bodem die de traditionele trattoria vervangen. Het schaadt het cultuur-historische karakter van de stad die jaarlijks door miljoenen toeristen wordt bezocht om te genieten van het belangwekkende erfgoed. Die mag je dan toch geen goedkoop geïmporteerd massavoer voorzetten!

Deze maatregel, die in andere landen misschien niet zo snel genomen zal worden, typeert het belang dat de Italianen hechten aan voedsel van eigen bodem. Niet voor niets is hier de Slow Food beweging geboren. In 1986 richtte Carlo Petrini deze organisatie op in aansluiting na een demonstratie in Rome tegen de komst van een McDonalds in het historische centrum. Het doel is nog steeds: bescherming van regionale producten, de promotie van de eigen eetcultuur en een tegenwicht bieden tegen het snelle leven waarvan niemand meer goed kan genieten. Slow food is inmiddels een wereldwijde beweging met afdelingen in 160 landen. Op 16 april zal het 30-jarige bestaan van de organisatie groots worden gevierd.

Italianen zijn trots op hun keuken. Zo trots dat ze zich beledigd kunnen voelen als Italiaans klinkende producten elders worden verkocht onder merknamen waarmee ze zich liever niet associëren. Wat te denken van een kopje Mafiozzo-koffie, de kruidenmix Palermo Mafia Shooting -met een pistool op het etiket-, of een citroendrankje genoemd naar de mafia-baas Don Corleone uit de televisieserie The Godfather? Sara Paraluppi van de Italiaanse Boerenbond ziet het als een aantasting van de reputatie van de Italiaanse producenten. “Ze prijzen zogenaamde Italiaanse producten aan met het slechtste wat Italië te bieden heeft: georganiseerde misdaad.” Er zijn zelfs bedrijven die zich tooien met aan de mafia ontleende namen. Een groothandel in snoep noemt zich Candymafia en op veel plaatsen kun je eten in de Cosa Nostra Pizzeria. 

Er mag wat de Italianen betreft wel wat meer respect komen voor de waarde van het voedsel. Dat speelt ook mee bij een nieuwe wet die verspilling moet tegengaan. De wet wijzigt de afvalheffing zodat het voor winkels en restauranteigenaren makkelijker wordt restanten te doneren aan liefdadigheidsorganisaties. De wet relativeert ook de houdbaarheidsdatum die de producenten opgeven. In Italië wordt elk jaar voor 12 miljard euro aan voedsel weggegooid.  Italië is het tweede land dat maatregelen tegen voedselverspilling treft. In Frankrijk zijn grote supermarkten sinds vorig jaar verplicht producten die over de houdbaarheidsdatum zijn weg te geven aan liefdadigheidsorganisaties, als veevoer of voor compost.

Volgens een artikel in The Guardian wordt een derde van het geproduceerde voedsel weggegooid. Een gemiddeld Brits gezin verspilt per jaar 700 pond. Met alles wat in Europa wordt weggegooid zou je het deel van de wereldbevolking dat honger lijdt twee keer kunnen voeden, zeggen ze bij de Universiteit Wageningen. Een reductie van 40-50% van de verspilling is volgens experts haalbaar…. als iedereen meewerkt.

Daar zit waarschijnlijk het grootste probleem.

Reacties (14)

#1 Bolke

Wil je verspilling echt goed tegen gaan dan zal je een oplossing voor de claim cultuur moeten vinden.

Als iemand nu ziek wordt van bedorven voedsel dan krijgt de producent of horeca een rechtszaak aan de broek met schadeclaims, dat maakt die bedrijven doodsbenauwd (vooral de horeca) dus die zullen iets wat de houdbaarheid datum heeft overschreden (of rap nadert) direct weggooien om zich zelf in te dekken tegen zulke claims.

En dan hebben we het nog niet eens over het feit wat er gebeurt als er bij een horeca gelegenheid inspectie langskomt, die kijken puur naar de datum en niet of iets nog goed is om niet. (boetes en of sluiting)

  • Volgende discussie
#2 Dehnus

@1: Aaah, daar istie weer Bolleke Wol met zijn VVD draai in een Russische Fascisten wereld.

1. Er is geen claimcultuur in Nederland, hoe graag je ook wilde VVD verhalen wil geloven. Hij bestaat gewoon niet, vaak op zijn meest gaan mensen verhaal halen bij zo’n bedrijf, waar ze dan een gratis maaltijd of iets dergelijks aannemen niet veel anders.

2. Inspectie is hoog nodig! Zelfs meer inspectie gezien de gevallen bij ketens waar het mis gaat. De kleine restaurants hebben hier veel minder last van, en al helemaal niet de restaurants die niet zo veel weggooien (het is dus een mythe die je aandraagt om zo nog meer bij de overheid aan veiligheid weg te halen, de lobbies hebben je goed beïnvloed meneer Wol).

Wel is het vaak zo dat mensen VEEL voor weinig willen en dat daardoor sommige restaurants hier mee gaan concurreren. Ik weet dat net als het “PLASTIC ZAKJE RAAH!” je dat een “MENSENRECHT!!!” vind, maar juist daardoor word er veel weggegooid. Maar goed waarom probeer ik het nog, aangezien de VVD het plastic zakje als verkiezingsslogan gebruikt om zo de Bollekes Wol te misbruiken en Nederland nog verder uit te kleden. D:

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

@2:
mmmh:
Ik zie er toch wel wat in om de Fastfoodketens een enorme “obesitas-claim” aan te smeren ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bolke

@2:
1. Ik sprak over de westerse wereld in het algemeen, niet specifiek Nederland, verspilling is groter dan Nederland.
2. Ik heb ook niet gezegd minder inspectie, maar ANDERE inspectie, meer op hygiene en minder op datums.

Ik heb geen mening over het plastic zakje.

En wat hebben Russische fascisten met dit geheel te maken, mafkees.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Christian Jongeneel

@2 (eerste zin) en @4 (“mafkees”)

Dat is niet nodig voor de inhoudelijke discussie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Le Redoutable

Ik begrijp de koppeling tussen trots zijn op je eetcultuur en voedselverspilling niet helemaal, maar goed.

Ik geloof er ook niks van dat er 40-50 procent verspild wordt. In landen als Italië, wordt veel van wat er overblijft ook nog aan het vee gevoerd of gebruikt als compost, dat is materiaal wat anders ook geproduceerd zou moeten worden. Dat lijkt me ook beter dan alles wat verlept en over de datum is aan de “armen” te geven, tenzij je op die manier van ze af wilt komen.

@2 Ik zou Bolke als fervent Putin fan en anti kapitalist toch meer in de populistische PVV/SP hoek plaatsen dan bij de VVD.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Lutine

Pizza’s kun je overal ter wereld eten. In Florence worden de kebabs geweerd.

Eigen voedsel eerst!

http://nos.nl/artikel/2001380-friet-rukt-op-in-het-land-van-pizza-en-pasta.html

Gelukkig zijn er Nederlandse zendelingen om die barbaren beschaving bij te brengen…..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Lutine

Overigens zou ik als Italiaan maar uitkijken met trots zijn op je voedsel, de maffia is nooit ver weg….

http://www.ditisitalie.nl/grootschalige-fraude-met-italiaanse-buffelmozzarella/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 beugwant

@2: Meer inspectie? Als het maar niet meer van hetzelfde is. Nu worden kleine eenmansbedrijfjes voortdurend door NVWA-inspecteurs belaagd, terwijl de grote supermarktbevoorraders tonnen over de markt uitstorten tegen een hooguit symbolische controle.
@8: Ik heb wel eens een koeienmozzarella mogen eten die menige buffelmozzarella ver achter zich liet.

De discussie is natuurlijk ook terug te voeren op een verschil in eetcultuur. In Zuid-Europa trekt men graag wat meer tijd uit voor een fatsoenlijke maaltijd, en dat komt ook omdat er een fatsoenlijke maaltijd ìs.
De kwelling om het hongergevoel bestrijden door te prakken in tot snot gekookte groenten zoals we dat op ons doorsijperd stukske grond in dit land van mest en mist en koude vuile regen gewend zijn, zou ik ook zo zo kort mogelijk houden.
Maar het is wel een van de oorzaken die ertoe geleid hebben dat we in Nederland geen getrainde smaak meer hebben en ons laten volstoppen met als kant-en-klaar gepresenteerd industrievoer en we laten voorlichten door een voedingscentrum dat een regelrecht verlengstuk van de voedingsindustrie is. Een industrie die in essentie haar hele bestaansrecht ontleent aan het knoeien met eten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Lutine

@9

Ik eet ook liever Italiaans dan die stamppot-rommel die Nederlanders gewend zijn. Het schijnt nog gezonder te zijn ook.
Sowieso prefereer ik zelfgemaakt voedsel. Je moet het jezelf maar aan willen doen, zo’n magnetron maaltijd of McDonalds.

Maar erg veel vertrouwen in de productie methoden in Italie heb ik niet. Afval wordt gedumpt op akkers en buffelmozzarella dient nu eenmaal gemaakt te worden van buffelmelk. Voedselfraude vind ik een kwalijke zaak. Hollandse stamppot is een keuze. Voedselfraude niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 beugwant

@10: Treinliefhebbers kunnen vast ook wel een boekje opendoen over Italiaanse productiemethoden… En de EU-regels staan ook nogal wat gesjoemel toe.

Even een terzijde:
Het is jammer dat de tv-serie The Gravy Train / Der große Reibach (GB/D 1990, met een prachtige rol van Ian Richardson, die zich daarin lijkt op te warmen voor de originele serie House of Cards) indertijd op moeilijke uurtjes is uitgezonden en daarna nooit meer herhaald, want ze is nu actueler dan ooit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Jos van Dijk

@7: Dank voor de passende link

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 analist

@4: Ik sprak over de westerse wereld in het algemeen, niet specifiek Nederland,

Dan gaat het nog niet op. Alleen in de V.S. kan je over een claim-cultuur spreken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 McLovin

@8: En toch, goed zelf gemaakte patat is best wel lekker:
(Voor de frieten zie vanaf 2:34)

  • Vorige discussie