Islam in Space

Mecca we have a problem...Vijf maal daags bidden, hoe pak je dat aan als islamitisch astronaut? Hoe kan je je ooit tot Mekka richten als je ruimtevaartuig met 28.000 km/h rond de aarde vliegt? Sowieso duurt een dag dan maar 90 minuten. Dit zijn serieuze vragen voor het Malaysia National Space Agency dat vier van haar landgenoten opleidt tot astronaut. In de toekomst gaan twee van hen namelijk mee op een Russische ruimtemissie. Op het seminar “Islam and Life in Space” hoopt men volgende week antwoorden te krijgen op prangende vragen als: hoe reinig je voor het gebed je voeten met stromend water in een zwaartekrachtloze ruimte? About 150 scientists, astronauts, religious scholars and academics are expected to gather in Malaysia on 25 and 26 April for an “Islam and Life in Space” seminar. (NewScientist)

 1. 1

  Nog zo’n grappige vraag: Wanneer eet je als je tijdens de ramadan boven de poolcirkel bent en het 24 uur per dag licht is.

  Je gaat er maar vanuit dat religie niet bedoelt is als dwangbuis (jaja, laat die discussie maar losbarsten) en dat in dit soort extreme gevallen handelen naar eigen beste inzicht voldoet.

 2. 3

  @Marduk
  Wat die ramadan betreft. Tegenwoordig bepaald in elk land de plaatstelijke overkoepelende Moslimraad de uren waartussen mag gegeten worden tijdens de ramadan.

  Voor derest wel grappig hoe ze zich over zo’n hoop kleine regeltjes conferenties houden

  @Woef
  Das idd de beste oplossing

 3. 4

  Ik kan me niet voorstellen dat Allah (WSNP) dit o.k. vind…

  Alles behalve Hallal. Wie weet waarmee dat project gefinancierd is?

 4. 8

  Voeten wassen: ”sonic shower”. Bidden: kleedje uitrollen, bevestigen op een plank, die aan een speciaal ontwikkelde gyroscoop is gekoppeld, richten op Mekka en gaan met die banaan!

 5. 9

  Ground control to major Abdullah Achmid Rashid
  Ground control to major Abdullah Achmid Rashid
  Take your goat and put your helmet on

  Ground control to major Abdullah Achmid Rashid
  Commencing countdown, engines on
  Check ignition and may Allah’s love be with you

  Ten, nine, eight, seven, six, five,
  Four, three, two, one, liftoff

  This is ground control to major Abdullah Achmid Rashid
  You’ve really made the grade
  And the papers want to know whose burka you wear
  Now it’s time to leave the capsule if you dare

  “this is major Abdullah Achmid Rashid to ground control
  I’m stepping through the door
  And i’m floating in a most peculiar way
  And Mecca look very different today

  For here
  Am i sitting in a tin can
  Far above the world
  Planet earth is blue
  And there’s nothing i can do

  Though i’m past one hundred thousand miles
  I’m feeling very still
  And i think my spaceship knows which way to go
  Tell me wife i love her very much she knows”

  Ground control to major Abdullah Achmid Rashid
  Your goat is dead, there’s something wrong
  Can you hear me, major Abdullah Achmid Rashid?
  Can you hear me, major Abdullah Achmid Rashid?
  Can you hear me, major Abdullah Achmid Rashid?
  Can you….

  “here am i floating round my tin can
  Far above the moon
  Planet earth is blue
  And there’s nothing i can do.”

 6. 11

  Astronaut Sultan Salman Al-Saud vloog in 1985 reeds met de shuttle.
  [img]http://i8.photobucket.com/albums/a25/Webharlekijn/beanladen.jpg[/img]
  Had nergens last van.

 7. 12

  Nou, ik ben blij dat de bezoekers hier geen vooroordelen over Moslims hebben, zoals bij GeenStijl

  [quote]Christianity has had a long history in space. Of the 29 Apollo astronauts, 23 were Protestant and six were Catholic.
  Buzz Aldrin, a Presbyterian, gave himself Holy Communion once his lunar lander touched down on the Moon. And while circling the Moon during the Apollo 8 mission, Frank Borman apologised to his Episcopal congregation because he would not make it back to Earth in time to be a lay reader on Christmas Eve. Borman and his crew did read from the book of Genesis.]

  Ik snap gewoon niet dat je nog in een god kunt geloven die de Hemel en de Aarde geschapen heeft, als je de Aarde van buitenaf aan het bekijken bent. Alle monotheistische godsdiensten gaan toch uit van een platte Aarde met daarboven de Hemel en daaronder de Hel?

 8. 14

  @Tzombo: Til er niet te zwaar aan, doordeweeks is het bloedserieus alhier maar des vrijdags gaan de stropdassen uit, de buikriem los, benen omhoog, verstand wat op een lager pitje en de fles al snel in de hand, betekent niets slechts het aankomed weeken, U ziet niets beledigends op deze plek en als iemand dat wel doet komen er reacties die de rimpel gladtrekken.

  Vrijdag is ook de tijd voor de rebusschets (Als ik het zo mag uitdrukken) van de kunstenaar Crachàt die ons weer op aarde laat neerdalen..of niet soms :)

 9. 15

  Is het een idee om ergens een klein welkom-linkje met wat gegevens over Sargasso te zetten. Ik zie de laatste tijd een toename van onbekende reaguurders die ook onbekend zijn met wat er hier te doen is, een soort van welkom?

 10. 16

  ff serieus…

  De Islam is heel flexibel voor wat betreft de “Noordpool” en bidtijden, bidrichtingen, ramadan e.d..

  Gaat om de intentie, die is belangrijker dan de regels…

  …dus ‘no problem’, die dingen los je dan op door je gezond verstand/discussie.

 11. 18

  @Spuyt12:

  “…dus ‘no problem’, die dingen los je dan op door je gezond verstand/discussie. ”

  Voorbeeld om mijn standpunt duidelijk te maken:

  Bij de reiniging (voor het gebed) moet je water gebruiken, ben je in de woestijn en er is geen water voorhanden, dan gebruik je zand ipv water…. Voor heel veel zaken/rituelen geldt hetzelfde principe.

 12. 19

  Ik denk dat hier iets fundamenteels wordt blootgelegd. In het geschrift Bijbel wordt de twijfel al ingevoerd..vereer wat U heeft gekregen maar maak er wat van” zoiets. In de Koran staat, vrije interpretie hey “vereer wat U heeft gekregen en twijfel niet”. In situaties die ver van de bron af straan qua tijd en technologie komt dit subtiele veschil naar buiten. Verbaasd me niet dat zowat de halve Islamitische wereld van geschriftgeleerden hier aan tafel gaan zitten.

 13. 21

  @Spuyt12:

  Gezond verstand is gezond verstand…Wat een aantal ‘geleerden’ ‘besluit’ is een advies en is aan jezelf (lees: gezond verstand) om het aan te nemen of niet. Met andere woorden, dus niet bindend.

 14. 22

  Moslims in de ruimte?! De ongerepte schoonheid en zuiverheid van de ruimte (eigenlijk de hemel) wordt dus nu ook bezoedeld door de aanwezigheid van de aanbidders van de maanafgod. Heiligschennis!! Een schande is het! Verder ben ik van mening dat bij de toekomstige ruimtekolonisatie alle gekoloniseerde planeten Westers grondgebied moeten worden en dat moslims de toegang tot deze nieuwe werelden ontzegd moet worden. We hebben onze eigen prachtige westerse cultuur inmiddels te gronde gericht door de Islam hier toe te laten; laat dat een fout zijn die we in de toekomst niet weer maken!