Invasive species steeds groter

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een milieuprobleem dat globalisering met zich meebrengt zijn de zgn “invasive species”. Plant- en diersoorten die zich in nieuwe ecosystemen vestigen en daar flink tekeer gaan. Uit onderzoek op vissen en krabben blijkt nu dat deze invasive species ook nog eens zo’n 20 tot 40% groter worden dan in hun oorspronkelijke habitat.

The changes could be because the animals are no longer held back by predators or parasites. (UC Davis News).

Dat belooft nog wat voor de invasive great whites in de Middellandse Zee…
Mediterranean Shark Site / White Shark sightings

In Nederland hebben we bijvoorbeeld ‘last’ van chinese wolhandkrabben die ook in zoetwater goed gedijen. Waddenzee.nl / Visserslatijn.nl

0

Reacties (8)

#1 Lilith

Er is nog iets raars aan de hand: er komen steeds meer ‘griezelige’ insecten en ‘exotische’ vogels e.d. deze kant op (denk maar aan die giftige spin of de ibis bijvoorbeeld). Klimaatverandering ligt hieraan ten grondslag denk ik.

  • Volgende discussie
#2 Tuuur

“In China eet men graag wolhandkrab, maar in Nederland is deze soort niet van commerciële betekenis.”

Tijd voor een verandering in spijs?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Klimaatsverandering zou op den duur kunnen. Zo gaat het eindelijk weer goed met de koninginnepage (soort mooie vlinder)in NL omdat we een paar warme droge zomers en zachte winters hebben gehad, dan komen ze vanuit Zuid-Europa op eigen kracht NL weer binnen en overleven het winterseizoen.

Maar de meeste invasive species nemen echter gewoon de bus, het vliegtuig of de boot.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

@Tuuur: amsterdamse chinezen gaan soms vissen in het IJsselmeer achter de electriciteitscentrale van Diemen alwaar veel wolhandkrabben leven.

Uit mijn reis door Vietnam herinner ik me “steamed crab” als een van de grootste lekkernijen, dus ik doe mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Mischa

bijten die wolhandkrabben ook ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Lilith

@Carlos: maar invasive species nemen alleen de bus als ze weten dat zij een overlevingskans hebben …toch? Als ze het hier te koud krijgen, zullen zij eerst een winterjas moeten ontwikkelen, denk ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

Het is een trail & error strategie van die dieren. Het zijn keuzes die ze uiteraard niet bewust maken. Wegkruipen in een baal bananen of schuilen in de open wielkast van een vliegtuig (zo kreeg ooit een boer in Hoofddorp malaria van een mug die waarschijnlijk ontsnapt was uit de wielkast van landend vliegtuig).

Vorige week was er dat verhaal van giftige australische rood-rug-spinnetjes in Japan. Ze zouden met olietankers in Japan zijn gekomen. De zwakkeren overlijden door bijv. lagere temperaturen, maar de sterken overleven en geven weer sterke nakomelingen die bestand zij tegen de (soms) harde klimatologische omstandigheden.

Vroeger moest het klimaat ingrijpend veranderen voordat onneembare barrieres zoals bergketens en oceanen konden worden genomen. Nu is er zoveel transport van goederen en personen over de wereld dat er regelmatig beestjes meeglippen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Lilith

Ja, dat is inderdaad zo, ken ook een verhaal van een meegereist aapje in een baal bananen.
Over grote(r wordende) dieren gesproken: ken je deze grote jongens (http://thegreencommunity.org/giant_worms.html)? Ooit deze creaturen op tv gezien & wilde er in de toekomst over loggen, maar ach … het komt hier nu beter van pas ;)

  • Vorige discussie