Skippen Alg. Pol. Beschouwingen logisch: nieuw kabinet komt hoe dan ook met nwe plannen en/of bezuinigingen voor 2011. #regeringsverklaring
about 1 hour ago via Twitter for BlackBerry®
Demissionair Minister voor Jeugd en Gezin én Vice-premier andre_rouvoet vindt het logisch dat er dit jaar geen Algemene Beschouwingen zijn. Premier Balkenende, die op 9 juni zijn vertrek als politiek leider van het CDA aankondigde heeft er waarschijnlijk de kracht niet meer voor. In het parlement is er bovendien een meerderheid die zegt geen behoefte te hebben om zich over het beleid uit te spreken. Met het nieuwe (zeer) rechtse kabinet Wrok I wordt het toch allemaal anders. Maar in die Miljoenennota staan wel 3,2 miljard euro aan bezuinigingen? Bezuinigingen op de zorg, de ambtenarensalarissen, extra belasting op sigaretten én 15% verhoging van de verkeersboetes. Het verdedigen van deze maatregelen wordt nu overgelaten aan ministerieel boekhouder Jan Kees de Jager in de financiële beschouwingen. Zijn we technocratisch technisch gesproken nog wel een democratie, als het parlement zichzelf vrijwillig uitschakelt?
Reacties (19)
Die hele begroting nu houden is natuurlijk onzin.
@Carlos LOL @ Wrok I.
@KJ Eens. De hele situatie begint bespottelijk te worden.
Nederland is een bananenmonarchie.
Laten we het ‘Yoghurt 1′ noemen. Rechtsdraaiend, zuur, wit, en wat Mark iedere ochtend van z’n moeder krijgt voor het ontbijt. Met Roosvicee.
Het is voorstelbaar om geen APB te houden als er snel een kabinet komt dat met wijzigingen op de begroting komt. Het is efficiënt om het debat over de regeringsverklaring en de begroting te combineren.
Verder heeft de Kamer zelf inspraak gehad in wat wel en niet controversieel is. De begroting zal dan ook alleen niet-controversiële bezuinigingen bevatten.
Wel is vreemd dat het zittende kabinet er van uit gaat dat er snel een nieuw kabinet komt. Dat is nog helemaal niet zeker. HTW moet heden aantreden bij HM de Koningin. Dan moet er, zelfs als hij het inmiddels ver uitonderhandelde PVC aanbeveelt, verder onderhandeld worden. Als er een akkoord is, dan moet de CDA-fractie, inclusief twee dissidenten, akkoord gaan. Dan moet het CDA-congres nog goedkeuren. Er zijn vele mogelijkheden voor nieuw oponthoud. Maar misschien weet JPB meer dan wij.
@4: “Verder heeft de Kamer zelf inspraak gehad in wat wel en niet controversieel is.”
Dat ging over de lopende zaken destijds na de val van Balkenende IV. Over de bezuinigingen in deze begroting heeft de kamer zich niet kunnen uitspreken, omdat het nieuwe plannen betreft. En nieuwe plannen, daar mag een demissionaire regering helemaal niet mee komen.
Blij dat Bismarck er mee komt. Deze gang van zaken ademt de sfeer van autocratie en desinteresse. Het land is moe, het interesseert niemand nog ene sier, we gaan er toch wel aan. Maar zijn al die mensen alvast voedsel aan het inblikken en schuilkelders aan het bouwen? Nee dat ook weer niet. Einde van geschiendenis? I am puzzled…
Ik begrijp niet dat Rouvoet dit met droge ogen durft te zeggen… imho tekent dit det democratisch gehalte binnen de CU. Dat JP zich niet goed voelt is geen argument. Dan vallen de algemene beschouwingen gewoon op het bordje van de vice-premier, maar daar heeft Rouvoet dus geen zin an. Weglopen voor zijn verantwoordelijkheid… gatsie!
Rouvoet:
[ ] geschikt
[x] ongeschikt
@Carlos: de begroting gaat niet heel radicaal veranderd worden, denk ik; hoogstens dat er extra bezuinigingen aan toegevoegd worden, maar een veel logischere reden om de Algemene Beschouwingen niet te houden is dat de club die er nu zit, de plannen toch niet uit gaat voeren. Ook in lijn met #4.
Waar een schemergebiedje zit, is dat het CDA, dat nu feitelijk de boel runt, ook in het nieuwe kabinet komt. Het demissionaire kabinet zal dus nooit met plannen komen waarmee het het nieuwe kabinet in de wielen rijdt. Wat dat betreft, zou je het er wel over kunnen hebben, maar dan puur om bv Tiemen haar “voorts zijn we van mening…”-momentje te gunnen.
Zo onzinnig wordt het dus allemaal. Het parlement dat geen behoefte heeft aan debat? Ze moeten elkaar het kot uitvechten, juist nu.
Kamer, laat zien dat je het hoogste adres bent in dit land. Volgens mij deed Femke Halsema ongeveer die oproep.
@8: Maar in die “paar extra bezuinigingen” zit hem juist de crux. Dat betreft nieuw beleid (en welk, dat kun je lezen in het topic, het betreft toch wel ingrijpende en bij de kiezers ook zeker controversiële plannen). Dan lijkt me juist een goede legitimering bij het parlement (dat niet demissionair is) belangrijk. Als ze de begroting van vorig jaar hadden gekopieerd was het een ander verhaal geweest.
Dit is toch een regelrechte schoffering van de koningin. Heeft ze net een mooie troonrede af, wordt die niet besproken in de tweede kamer.
@Carlos, #6; Nee, JIJ bent ge-disinteresseerd geworden. Omdat jouw club niet gewonnen heeft. Als je daarentegen naar de comments op Geenstijl kijkt, dan spat het enthousiasme ervan af.
@KJ: Carlos bedoelt natuurlijk een *inhoudelijke* desinteresse. Ik bedoel: de A4 door Midden-Delfland en 200 miljoen aan steunmaatregelen voor 2000 banen in de bouw zijn enigszins verregaand (voor een demissionair kabinet) maar in de media afgedaan in de rubriek “Kort Nieuws”. Natuurlijk is de interesse in het formatiecircus en elke hersenscheet van Geert Wilders onverminderd groot.
@10 Die redenering kun je ook omdraaien: als het nieuwe parlement het prima vindt wat er gebeurt, dan zou je kunnen zeggen dat het blijkbaar niet meer controversieel is. Hetgeen dan juist wél weer reden zou zijn om er een debat over te houden, maar niet met de bewindslieden, maar tussen de kamerleden onderling. Maar dat heeft dan weer niks te maken met ‘geen zin om haar democratische rol te vervullen’, als in: ‘de regering controleren’.
@14: Een meerderheid van het parlement is niet het parlement. Bovendien weten we niet of het nieuwe parlement het allemaal wel goed vindt, want het wordt niet besproken.
Het nieuwe kabinet PVC, Bruin I of Wrok I zit er nog niet hoor. Er zijn meer CDA-ers die niet akkoord gaan. Wilders heeft grotere macht gekregen. De SGP moet ook gedogen en heeft dus ook wat te bespreken. Dus het meest ondemocratische kabinet sinds 1945, immers MINDERHEIDskabinet, kan nog maanden op zich laten wachten.
Dat stelletje ‘volksvertegenwoordigers’ moet niet zo lui zijn en zeker niet alweer op de zorg bezuinigen.
@15 “Een meerderheid van het parlement is niet het parlement.”
Mee eens, maar daarom zeg ik ook: dan moeten ze onderling maar debatteren – over controversie-verklaringen o.i.d. Maar debatteren met het huidige vak-K over plannen voor de toekomst is zinloos.
@2 Eens. Nederland is geen democratie maar een bananenmonarchie. De totaalpleuris gaat los wanneer die domme droplul WimLex tot koning wordt gekreaund. Traditie is nu eenmaal traditie. Ooit mensen, ooit zal dit land weer een trotse natie zijn.
@17: Zolang ze nieuwe plannetjes bedenken lijkt het me juist heel zinvol met ze te discussiëren. Iemand moet ze er toch aan herinneren dat ze demissionair zijn. Iets controversieel verklaren kan niet, dat geldt alleen voor de lopende zaken (op moment van demissionair). Nieuw beleid mag überhaupt niet ontwikkeld worden door de demissionaire regering. Er is staatsrechtelijk wat mis met de huidige gang van zaken.