De debatten met de partijleiders in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen kunnen we beter afschaffen. Ze zijn totaal oninteressant en hebben bovendien weinig tot niets van doen met de verkiezingen.
Gisteravond was het eerste tv-debat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het is mij nooit duidelijk geweest wat het precieze doel was van het laten opdraven van de landelijke kopstukken van de grote partijen voor dit soort debatten. Deze landelijke kopstukken vertegenwoordigen immers op geen enkele manier de lokale partijen. Wat weet Halsema van het programma van GroenLinks in Ermelo? En wat weet van Geel van het CDA in Franekeradeel?
En dat bleek ook wel tijdens het debat. Eigenlijk ging het nergens over lokale onderwerpen maar vooral over Uruzgan, de economische crisis en de aloude links-rechts tegenstellingen qua oplossingsrichting. Wel belastingverhoging, geen belastingverhoging maar alleen bezuinigen want belastingen verhogen is slecht voor de economie. Heel verfrissend allemaal. Daarnaast greep Wilders (waarom was hij hier überhaupt voor uitgenodigd?) deze buitenkans met beide handen aan om zijn Marokkaanse stokpaardje te berijden en en passant geheel verrassend te roepen dat de islam een kwaadaardige ideologie is. Waarop eveneens geheel verrassend hij alle anderen, links wat steviger dan rechts, over zich heen kreeg.
Het was een volstrekt verspild ruim uur van de dames en heren politici, van mij en alle andere kijkers. De volgende keer: laat maar zitten. Ik gebruik dat uur wel om de lokale programma’s eens door te lezen.
Reacties (27)
Hautain.
Het is van groot belang voor de democratie dat de gemeenteraadsverkiezingen ruim aandacht krijgen en dat genereer je met lijsttrekkersdebatten op tv. Partijprogramma’s van de lokale politiek weerspiegelen het partijprogramma van de landelijkse partij is dus heeft het grote toegevoegde waarde voor de kiezer om op hoofdlijnen hun keuze te bepalen. Geen kiezer die alle lokale partijprogramma’s gaat doorspitten.
Maar laten ze het dan de volgende keer ook alleen maar hebben over die terreinen waar de gemeente een rol speelt. Geen Afghanistan alsjeblieft.
De spelen hebben we al, nu het brood nog.
Ik pleit graag nogmaals voor het afschaffen van de landelijke datum voor gemeenteraadsverkiezingen. Gewoon iedere dag in een andere gemeente verkiezingen houden en dan dagelijks van 20.00-22.00 een lokalelijsttrekkers-debat op Politiek24.
Met het stukje ben ik het volledig eens. Ik heb niks aan Haagse politici voor landelijke verkiezingen. Dat geld van het debat kunnen we beter besteden. Laat de Haagse politici lekker thuisblijven bij hun familie.
Ik ben het dan ook niet eens met sjap in reactie 1. Iedereen krijgt een oproep voor de verkiezingen in de bus. Dat is voldoende om aandacht voor de verkiezingen te genereren.
Wel weer walgelijk is de vraag in het stukje van Hal waarom Wilders uitgenodigd was. Of mag de PVV soms niet meedoen? een soort cordon sanitaire.
Helemaal eens met Hockey.
Alleen wel dat de PVV zelf inderdaad niets te zoeken wou hebben bij de gemeenteraadverkiezingen. Dus Hal heeft daar volkomen gelijk in.
Spam, haast elke gemeente/regio heeft tegenwoordig toch wel een lokaal net waarop dergelijke debatten kunnen worden uitgezonden? Verder eens met je idee hoor. Elke gemeente moet zelf het tijdstip voor de eigen gemeenteraadsverkiezingen bepalen.
Overigens maak ik me wel eens zorgen over de kwaliteit van plaatselijke politici. Sommigen komen al op een lijst, of beginnen er zelfs één, omdat ze zo’n populaire Prins Carnaval waren.
Niet dat het in de Tweede Kamer nu zo heel veel beter is…
Provincies, doen we daar nog iets mee? Of toch maar afschaffen zoals Pechtold schijnt te willen?
@5, over de PVV, in welke gemeenten doet de PVV deze keer wel mee?
Dat zou de overweging kunnen zijn…
Wilders snapt er alleen niks van als hij zegt dat gemeentelijke lasten niet mogen stijgen.
Dat is namelijk niet aan het Rijk of Wilders.
@5 Hoe veel procent van de bevolking kan deze verkiezingen op de PVV stemmen denk je? Ik vraag het omdat ik weet dat de PVV maar in een beperkt aantal gemeentes mee doet. Die meningen van jou worden steeds clownesker als je het mij vraagt. Heb je al ingepakt voor je grote verhuizing?
edit: LOL! ik zie dat ik niet de enige ben.
de PVV mag wel meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen, maar doet dat niet (op twee gemeentes na). Dus inderdaad, Wilders heeft bij zo’n evenement als gisteren niets te zoeken.
De PVV heeft inderdaad qua gemeentes maar weinig bereik. Doch, doen de andere lijsttrekkers wel mee in alle gemeentes?
En, blijkbaar vergeten we dat de PVV wel meedoet in de gemeenteraadsverkiezingen, en een landelijke partij is. Bij hoeveel gemeentes wil je dan de drempel leggen? 5? 10? 25? 50? 100? Alle?
Idioot die ik ben vond ik het verkiezingsdebat wel interessant.
De reden hiervoor is dat ik de politieke partijen als eenheden zien. Van het CDA in Franekeradeel verwacht ik dat ze eenzelfde (in opzet zeer gelijkende) verhouding tot vraagstukken hebben als het landelijke CDA.
Daarom is wat van Geel te zeggen heeft over vraagstuk x wel degelijk interessant, los van het feit of hij het überhaupt over lokale politiek heeft, immers met wat geluk krijg ik hiermee een beeld van de verhouding die het CDA tot vraagstukken voorstaat.
De opmerking dat alleen de oproep voor de verkiezingen genoeg moet zijn om aandacht te generen is natuurlijk ridicuul. Stel je voor dat potentiële kiezers teveel informatie krijgen (de tv kan daarnaast ook uit) of gemotiveerd worden om te gaan stemmen… Ai, ai, ai…
@12
Wat denk je zelf Hockey?
VVD,SP, PVDA,CDA, D66, GL en CU
doen mee in alle gemeenten, zo ver ik weet
Wilders was niet op z’n plaats. PvdD was nog meer terecht geweest.
@13, jouw laatste opmerking zou hout snijden als mensen verder geen info konden krijgen, anders dan via de landelijke tv debatten. Maar mensen kunnen websites bezoeken van de partijen, in lokale kranten staan vaak partijprogramma´s etc.
Als je wil kan je zelf die info verzamelen. Een tv debat waarin men praat over Afghanistan geeft mij geen enkele info over wat men in mijn gemeente wil gaan doen.
@14, dan vraag ik het nogmaals maar, welke drempel wil je instellen? En waarom juist die drempel?
“Ze zijn totaal oninteressant en hebben bovendien weinig tot niets van doen met de verkiezingen.”
Waar, maar helaas zien veel mensen het niet zo. Ik zie ruimte voor de locale omroepen. Of hou overal in het land debatten en zend de high-lights uit in een “Avond van het Gemeenteraadsverkiezingendebat”
Of iets met regionale voorrondes en een jury die debatfragmenten beoordeelt en dat je dan mag stemmen wie er doorgaat naar de nationale finale waar jouw gemeente dan kan meedingen naar de titel ‘mooiste gemeenteraadsverkiezingsdebat’ van het jaar met als prijs een groepsvakantie voor fractievoorzitters naar een Nederlandse gemeente naar keuze (zal wel iets op de Antillen worden) en dan ook een deel van de SMS-opbrengsten overmaken naar Haïti of zo.
En natuurlijk nog een paar bekende Nederlanders erin verwerken. Anders ga ik niet kijken.
MarCk Buruma, alias mini-stiffie, ventileert zijn populistische haat weer jegens de “progressieven” op het non-nieuwseriger dan Hart v.N. stijlloze draadje.
Prittje…dit is toch echt ander nieuws: http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/video_wilders_sociale_samenhang_even_nadenken/
Gewoon puur, eerlijk, de beelden laten spreken. Geen beeldspraak.
Geen hypocriete haat- en angstventilerende zelfbedachte teksten….Dit is de man en zo denkt hij.
Feiten…niet jouw verwrongen uitleg van feiten.
@16: Welke drempel wil jij dan leggen? En waarom nodig je dan niet alle lijsttrekkers uit die in meer dan 1 gemeente meedoen? Het landelijk criterium (aantal zetels 2e Kamer) is in ieder geval irrelevanter dan een gemeenteraden criterium, als het gaat over gemeenteraadsverkiezingen. Er is geen logische grond om Geert Wilders wel uit te nodigen, maar bv. de NCPN niet (zoals nu gebeurd is).
@20, ik hoef geen drempel te leggen. Ik vind het überhaupt al belachelijk dat we een landelijk debat gaan voeren, terwijl het lokale verkiezingen zijn. Maar als we een PvdA gaan uitnodigen en een VVD dan ook een PVV. Immers alledrie zitten in de tweede kamer en doen mee aan de lokale verkiezingen.
@21: Eerste deel ben ik met je eens. Maar dat tweede deel is volledig onlogisch. Wat heeft de 2e Kamer met de lokale verkiezingen van doen? Waarom PVV wel en TON (die toch veel meer raadsleden gaat leveren) niet?
@23, naar ik begrijp was ToN ook uitgenodigd, maar heeft Rita Verdonk besloten om niet te komen.
Waarom was Wilders hier überhaupt voor uitgenodigd?
Inderdaad fideel van de linkse Ke…publieke omroep, made him an offer he couldn’t refuse: “die 2 gemeenten rekenen op je steun”…
Flapdrol.
Waarom allemaal fractievoorzitters en 1 minister/vice-premier? Omdat Hamer niet sterk is, nee, ze is qua uitstraling afstotelijk, ja, dan moet Bos maar weer opdraven.
Één berichtje zoals dit http://www.spitsnieuws.nl/archives/provinciaal/2010/02/patat_verboden_in_zwembad.html maakt dat hele kwebbelcircus overbodig.
@26: Briljante vondst! Ik ben wel benieuwd hoe zijn partijgenoten denken over zijn argument “De gemeente Zeist is een overheid en de overheid bemoeit zich overal mee”.
Voor de mensen die de link nog niet bekeken hebben: rara welke partij en klik en kijk of je goed gegokt had.