Het laatste downloaddebat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

klik hier om film te piraten!De bijdrage van Prof. Hugenholz op Het Grote Downloaddebat van vorige week was glashelder; wetten en verdragen die niet op korte termijn gewijzigd kunnen worden bepalen de juridische kaders van het download debat. De hoogleraar noemde het zelf een ‘juridische realitycheck’. Als ik het goed verstaan heb maakt het niet zo veel uit of iemand CDA of Piratenpartij stemt. De succesvolle lobby van de copyright industrie van de afgelopen 100 jaar heeft geleid tot een stelsel van wetten, verdragen en richtlijnen die het hele systeem internationaal volledig vastzetten. Behalve beweging de verkeerde kant op, want eindeloos verlening van auteursrecht en het verder privaat maken van opsporing lijken niet zo’n probleem te zijn leert ACTA.

Enerzijds staat onze democratie dus effectief buitenspel. Deze ontstane, kennelijk onveranderbare, situatie geeft de copyright industrie vrij spel om te proberen om heffing te innen iedere keer als u in de douche uw favoriete artiest eert met een imitatie.

Gelukkig maakt dat anderzijds allemaal niets meer uit want in de tweede helft van het debat bleek dat een overgrote meerderheid van de politieke partijen wel snapt dat serieuze handhaving van een downloadverbod helemaal niet haalbaar is. Zelfs crimefighter Fred Teeven wil niet langer met SWAT-teams achter meisjes van 14 aan die halsstarrig blijven torrenten. Zelfs al zou het dus technisch mogelijk zijn om alle Internet aansluitingen in Nederland te tappen dan mist men eenvoudigweg de politieke wil om dit te doen. De electorale consequenties zouden bijna net zo erg zijn als het promoten van rekeningrijden of afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Voor de meeste politici een no-win situatie waar je je vingers niet aan wil branden.

We staan als burgers dus volledig buitenspel als het gaat om de ontwikkeling van de wet maar aangezien niemand die wet serieus wil handhaven maakt dat in de praktijk weinig uit.

Tenslotte is er de technologie die – gelukkig – haar eigen wetmatigheden kent. Verdubbeling van reken- en opslagcapaciteit in een vaste periode bijvoorbeeld . Al vele decennia een vast gegeven en daarmee iets waar we met veel vertrouwen de toekomst mee kunnen voorspellen. De technologische mogelijkheden van vandaag en de zeer nabije toekomst bepalen dat diezelfde wetten en verdragen waar Hugenholz naar verwijst op geen enkel wijze duurzaam te handhaven zijn, zelfs al zou de politieke wil daarvoor toch ontstaan. In alle debatten wordt trouwens de bandbreedte van een rugzakje met harddisks ernstig onderschat. Opslag is zo goedkoop geworden dat je vrienden en familie voor hun verjaardag makkelijk een jaar muziek op harddisk of e-books op micro-SD kan geven. En over 14 maanden is dat dus weer verdubbeld (meer over sneakernet 2.0 komende zomer want downloaden is zoooo 2009).

In andere landen is het soms mogelijk om met draconische maatregelen de minder technisch onderlegde burger een maand of wat af te schrikken maar daarna is een volgende generatie technologie gebruikersvriendelijk genoeg gemaakt om breed toegepast te worden. En hoe draconischer de maatregel, hoe sneller nieuwe tegenmaatregelen ontwikkeld en toegepast worden. Veel van de nieuwere zaken zoals VPN-tunnels en andere privacy-enhancing technologieën zijn vandaag nog niet gebruikersvriendelijk genoeg voor de mainstream maar dat was met MP3’s downloaden ooit ook zo. Tegenwoordig kan mijn vader in minuten zelf een CD rippen, de resulterende files op zijn netwerkschijf zetten en ze dan afspelen via XBMC op allerlei apparaten in en rond het huis.

Het downloaddebat is over. De burger heeft gewonnen. Niet binnen de context van dat debat maar door evident onredelijke wetgeving gewoon te negeren en technische mogelijkheden op grote schaal toe te passen terwijl de overheid ze nog nauwelijks kon bevatten. Na bio-tech bij planten heeft ook op dit terrein de razendsnel voortschrijdende technologie het politieke debat en de ‘beleidsontwikkeling’ irrelevant gemaakt voordat ze überhaupt op gang kwam. En over dat laatste zou men zich in Den Haag misschien echt zorgen moeten maken. De praktijk kennende gaan we de hele discussie nog een keer overdoen de komende 15 jaar rond de opkomst van de 3D-printer. Gewoon negeren en lekker uitprinten die Kalashnikov!

Reacties (8)

#1 weerbarst

Laat ons dan in ieder geval tegen handhaving, en voor de zaak stagneren en tegenwerken stemmen.

  • Volgende discussie
#2 KB

door zo’n beetje de gehele internet industrie wordt grof geld verdiend aan downloaden, maar dat noem je met geen woord. file sharing webhosts, 100 mbit abonnementen, 2 TB harde schijven, ze zouden allemaal niet verkocht worden als er niet zoveel gedownload werd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Naveda

Je bent te optimistisch over de VVD. Zowel nationaal als in europese context dringen ze nog steeds aan op meer handhaving van auteursrechten. Teeven heeft niets teruggenomen, maar alleen wat damagecontrol gedaan, door te zeggen “dat het nu niet aan de orde is” etc. Toine Manders heeft in het EU parlement hard gewerkt aan een plan om weer flink tegen de downloadende burger ten strijde te trekken.
https://www.bof.nl/2010/06/04/mede-dankzij-vvd-repressief-europees-auteursrechtbeleid/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Arjen Kamphuis

@2: Door de teloorgang van de trekschuit werd door leveranciers van kolen en railbouw materialen ook veel geld verdiend. Dat laat dus zien dat er lang niet zo veel macro-economische schade is als BREIN en consorten ons wil doen geloven. Slechts een verplaatsing van waardecreatie en bestedingen.

Verder maakt het feit dat KPN wat kan verdienen aan ADSL abbo’s het nog steeds niet ok dat BREIN haar advocaten keihard laat liegen in de Volkskrant over de aard van Nederlands auteursrecht. Of dat de muziekindustrie onze democratische processen sloopt.

@3 wellicht maar hardere repressie zal alleen leiden tot bredere adoptie van geavanceerde tegenmaatregelen. Iedere zaak tegen een site of een burger is reclame voor de mogelijkheden van Internet. En zelfs als 99,9% van de burgers van Internet afgejaagd worden gaan we toch gewoon offline door.

Ongetwijfeld zal dit drama nog lange tijd door etteren, net als de ‘war on drugs’. Maar het is zinloos en het eindresultaat staat vast.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Spam

auteursrecht: JA
verbod op dowloaden beschermd materiaal: JA
deep packet inspection: NEE
gratis downloaden: alleen als de auteursrechthebbende het daarmee eens is

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 gbh

de muziekindustrie is half dood en terecht; ze hebben de bands en de consument lang genoeg uitgezogen

muziekgroepen moeten het downloaden zien als promotie en hun boterham gaan verdienen met het optreden zelf, de meeste winst gaat naar de grote platenbonzen en daarvan gaat nog geen 10 procent naar de artiest

bijkomend voordeel is dat het wereldje verlost wordt van de vriendjespolitiek waarmee bands gemaakt worden en zo krijgen alle artiesten een gelijke en eerlijke kans

http://www.youtube.com/watch?v=0oCPNMZuWwI

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Timo

Of, zoals iemand het pas verwoordde:

We delen al kennis op Wikipedia…gratis.
We draaien muziek op YouTube, gratis.
Straks lenen we elkaar geld, via Internet, zonder tussenkomst van banken. Tel uit je winst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie