Het is vandaag Earth Day, dus voor deze keer is wat positief nieuws over de planeet wel op z’n plaats. Zoals iedereen weet hangt het voortbestaan van de aarde af van China. Dit immense land kan met zijn dollarvoorraad de koers van de wereldeconomie bepalen, sterker nog: met al die duizenden fabrieken is het de wereldeconomie. Het consumentengedrag van de Chinese bevolking is cruciaal: als straks alle 1,2 miljard Chinezen een auto, koelkast en playstation nemen dan is het einde oefening voor het leven op aarde. Maar als Beijing kiest voor een duurzame groene koers zou dit wel eens zichzelf en de rest van de wereldbevolking kunnen redden van de ondergang.
Het nieuws dat de Chinese overheid overweegt om reductiedoelstellingen voor broeikasgassen vast te stellen is derhalve groot nieuws! Tot nu toe weigerde Beijing zich vast te leggen op CO2 reductie, maar twee belangrijke Chinezen geven nu aan dat China serieus mee wil doen in Kopenhagen. Su Wei, een belangrijk lid van het Chinese klimaatonderhandelingsteam, zegt dat het land bereid is vanaf 2011 haar energiebesparing om te vormen naar CO2-regelgeving (Guardian). Hu Angang, adviseur van de Chinese premier Wen Jiabao, heeft laten weten dat China vanaf 2020 zijn CO2-uitstoot zou moeten verminderen. Hu is een voorstander van een ‘groene revolutie’ die China een leidende rol geeft in de klimaatonderhandelingen. Met revoluties hebben ze in Beijing ervaring, laten we hopen dat deze zónder knechting en krenking van het individu zal plaatsvinden.
Reacties (6)
Dus vanaf nu gewoon “de gele verlosser”!
Earthday. En mooie dag om de Groene Omroep LLink op te heffen. Bedankt minister Plasterk.
Van mijn lerares heb ik begrepen dat China z’n/haar grote voorraad dollars rap aan het spenderen is door onvoorstelbaar grote voorraden van grondstoffen te kopen en op te slaan. Twee vliegen in een klap.
Klopt deze bewering @Carlos?
Schijnt in ieder geval voor koper te kloppen. Zie koperprijzen bij kitco.
Larie, grondstoffen kopen ze in rap tempo, ik weet niet of dit opwoog tegen de hoeveelheid dollars die ze uit de VS kregen voor de aankoop van hun goederen?
Als burgereconoom denk ik hardop: China koopt voor x dollars grondstoffen en verwerkt deze tot halffabrikaat en/of eindproducten die altijd meer waard zijn, dus x+y dollars?