Op Sargasso bieden we regelmatig ruimte aan gastbijdragen. Vandaag een bijdrage van Alper over het komende evenement “Hack de Overheid”.
Aanstaande zaterdag vindt in Amsterdam het evenement Hack de Overheid plaats naar voorbeeld van het Hack the Goverment Day van Rewired State dat pas in Londen plaatsvond. Het event is ervoor om iedereen die vindt dat overheidsdiensten online beter moeten bij elkaar te brengen en ervoor te zorgen dat die verbetering ook plaats gaat vinden.
In de massamedia (nrc.next, radio online) is er al genoeg aandacht besteed aan de term ‘hackers’, dus laat ik daar geen woorden meer vuil aan maken. Het event heeft twee tracks, een praat-track om kennis te delen en mensen te motiveren tot actie en een hack-track om tot concrete resultaten te komen binnen de beperkte tijd die er is.
Een vergelijkbaar event vond vorig jaar ook al plaats, maar er is in de tussentijd veel gebeurd en het lijkt er nu op dat de tijd rijp is om het nog een keer te doen en flink door te pakken.
Tussentijdse ontwikkelingen
Internationaal gezien is er met de verkiezing van Obama in Amerika een bijzondere impuls gegeven aan transparantie in de overheid zowel met slim gebruik van webmiddelen tijdens de campagne, als na zijn verkiezing met een serie websites voor bevolkingsconsultatie en om gegevens openbaar te maken (bijv. Data.gov). De Sunlight Foundation heeft tegelijkertijd stapels interessante projecten afgeleverd (in het lab) om transparantie te bevorderen.
Meest recent is de benoeming van Aneesh Chopra tot nationale CTO het opmerken waard. Chopra heeft bestuurlijke ervaring en heeft al bewezen goed te snappen hoe internet en technologie door overheden in kunnen worden gezet om kosten te besparen en waarde te creëren. Op Radar staat een inleidend bericht met een video die inspirerend is.
In Nederland is er een groot orgaan dat zich Ambtenaar 2.0 noemt waar zich internetbewustwording in de publieke sector afspeelt. Het ministerie van BZK heeft pas aan mij en anderen gevraagd om projecten te doen in deze ruimte om te laten zien wat er mogelijk is en te kijken waar je tegenaan loopt als je als overheid je gegevens wilt vrijgeven. Een resultaat daarvan is ter inzage en commentaar beschikbaar op: Vrije Data.
Gezien het aantal aanmeldingen dat er nu al is voor Hack de Overheid hebben al deze gebeurtenissen in Nederland een brede basis gevonden maar we kunnen altijd meer mensen gebruiken.
Waarom zou je de gegevens van de overheid openzetten?
Nu kost het vrijgeven van bestaande gegevens vaak moeite, tijd en expertise en vaak rijst de vraag waarom zou je die gegevens openzetten? Ik zou zeggen dat het van essentieel belang is om die gegevens vrij te geven.
Transparantie en verantwoording zijn de nogal abstracte basisredenen waarom deze gegevens beschikbaar moeten zijn. Er is al een Wet Openbaarheid Bestuur die zegt dat burgers mogen inzien hoe de overheid werkt en documenten op mogen vragen. Op diezelfde manier zouden de gegevens die overheid produceert ook voor ons allemaal open en op gelijke basis beschikbaar moeten zijn.
Als je het aan gewone mensen moet uitleggen zijn dat niet de handigste redenen om mee te beginnen, al zijn ze nog zo belangrijk. Transparantie zal journalisten en andere professionals aanspreken die zich nu ook in goede aantallen hebben aangemeld. Nederland kan best meer interesse in data- en internet gedreven journalisme gebruiken.
Het ligt directer en het gaat iedereen aan. Met deze gegevens kun je innoveren; websites en diensten maken die mensen helpen beter geïnformeerd te zijn en betere beslissingen te nemen. Mensen verwachten dat voor hen relevante gegevens snel en makkelijk beschikbaar zijn. Relevant zijn gegevens over alle zaken die dichtbij iemand staan; fysiek dichtbij (gegevens uit de buurt), sociaal dichtbij (informatie over mensen die ze kennen), of conceptueel dichtbij (informatie over dingen die ze interesseert).
Informatie over verkeer en openbaar vervoer, schoolkeuze, artsen en ziekenhuizen, vervuilingsgegevens, inspecties van de keuringsdienst van waren, bouwvergunningen in de buurt, raadsvergaderingen. Alles wat jou raakt en wat jou zou kunnen interesseren en helpen in je leven.
Als de overheid dat soort gegevens heeft en ze kunnen die vrijgeven, dan moeten ze dat vooral doen. Het is onwaarschijnlijk dat de overheid zelf kan voorzien in alle mogelijk gebruiksmogelijkheden. Laat dat vooral aan de markt over, maar laat die markt zijn tijd en geld steken in goede gebruikservaringen en niet in het verzamelen van gegevens die de overheid al heeft.
Aneesh zegt het het beste in zijn doelstellingen:
1. Kunnen we door dingen vrij te geven de doelen van de overheid sneller en beter bereiken?
2. Kunnen we bedrijven in staat stellen om door hieraan dingen toe te voegen waarde te creëren?
Op Hack de Overheid zullen we praten over dit thema en vooral ook kijken wie al wat doet en hoe we deze ontwikkelingen kunnen verbeteren en versnellen. Er zijn nog een paar plaatsen maar mensen uit de praktijk vanuit elk niveau zijn van harte welkom. Er zijn teveel kansen hier om te laten liggen.
Reacties (7)
Het is besteed, niet besteedt.
It listed Mr. Chopra’s four objectives, they were:
* Economic growth through innovation
* Addressing presidential priorities through innovation platforms
* Building the next-generation digital infrastructure
* Fostering a culture of open and innovative government
Ik zou zeggen dat het van essentieel belang is om die gegevens vrij te geven.
De uitleg van welke “die” en waarom dit essentieel is zou dit stukje naar een hoger niveau tillen, nu mis ik dat een beetje en eerlijk gezegd vind ik dat de auteur wat vaag blijft op dat punt.
Prima idee, maar die jongens hebben alleen geen kaas gegeten van de hackercultuur. Wie gaat er nou zaterdagsmorgens om 10 uur lopen hacken.
bepaalde gegevens zijn goed om te hebben, bepaalde gegevens vindt ik dat de overheid wel in mag sturen, om mensen te beschermen.
Denk aan het beeld wat over bepaalde buurten kan ontstaan door combinaties van misdaadcijfers. Buurten die op het randje zitten zullen sneller het randje over gaan de negatieve kant op, omdat mensen die buurten gaan ontlopen.
Hetzelfde geldt voor scholen; scholen die eenmaal een slechte beurt maken zullen veel moeite hebben op te krabbelen… soms is concurrentie op alle gebieden gewoon niet zo goed in mijn ogen
tegen
ik snap niet eens waar ze voor zijn … die chopra snap ik nog wel, maar die lijkt het over wat anders te hebben, gegevens, resultaat, kosten besparen en hacken, maar waar heb je het nu eigenlijk over … dat men men het rdw moet vereren met digitale huisvredebreuk of dat alles van de rdw openbaar wordt gemaakt wat bedoelt men nu, en alles openbaar? Ik doe thuis ook de wc deur dicht, dus nee dat zeker niet, maar staat er ook niet … informatica is te lang geleden, snap dit niet.
Goed idee. Waarom moet ik het plaatselijke suffertje lezen om te zien of er iemand historische panden wil slopen in mijn straat? Kan ik geen mail krijgen als er iets gebeurt dat ik wil weten?
Ik kan me een hele serie leuke mashups voorstellen die burgers in staat stellen op heel nieuwe wijzen deel te nemen in besluitvormingsprocessen en de distributie van informatie.
Zo is een site als verbeterdebuurt.nl een leuke eerste aanzet die laat zien wat er mogelijk zou kunnen zijn, maar stel je voor als overheden ook data online gaan zetten en burgers kunnen oplossingen gaan aandragen. Interessant idee.
Dat de gegevens van de AIVD en belastingdienst niet publiek worden is logisch, maar het op grond van ideologische redenen (want dat is het) niet melden van misdaadcijfers is niet meer van deze tijd.
Mensen weten heus wel wat een goede of niet goede buurt is, die cijfers zullen dat bevestigen of misschien ook wel ontkrachten.
Superleuk initiatief, ik ben alleen wel bang dat de plannen in een la op een ministerie zullen belanden.