GroenLinks: Zorgen om kloonvlees op de Nederlandse markt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GroenLinks: Zorgen om kloonvlees op de Nederlandse markt

GroenLinks wil van demissionair minister Verburg (Landbouw) weten of het mogelijk is dat producten van nakomelingen van gekloonde dieren op de Nederlandse markt komen. Dit naar aanleiding van de berichten in de Britse media dat vlees en melk van gekloonde koeien mogelijk in Britse winkels terecht zijn gekomen. GroenLinks- Kamerlid Arjan El Fassed (woordvoerder Landbouw en Dierenwelzijn) stelde hierover vandaag Kamervragen.

lees verder

Reacties (20)

#1 Jonas

Ik hoorde vanochten oud-sp-ep-lid Lyotard een sterke boodschap verkondigen over dit onderwerp. Zij wilde denk ik, of het kan natuurlijk helemaal waar zijn, dat zij een voorstel had gedaan wat door het europees parlement heen is gegaan en vele partijen wakker heeft gemaakt.

Wat ik wel hoorde en dat is bij al dit soort onderwerpen. Hoeveel geld zit niet in de vleesindustrie – en hoeveel lobby werk doen zij niet?

  • Volgende discussie
#2 Martijn

Vlees en melk van gekloonde dieren is op zich niet gevaarlijk. Het gebrek aan genetische variëteit brengt wel veel risico’s op ziekteuitbraken en daarmee gepaarde gezondheidsrisico’s met zich mee. Maar de genetische variëteit is toch al ontzettend laag vanwege de enorme inteelt die wordt toegepast.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jonas

Mijn excuses: Kartika Liotard – sterk verhaal op de radio over deze zaken, en vooral dat de wetgeving qua verbod ontzettend traag gaat. Dan denk ik wel te weten hoe dat komt en wie daar belang bij heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Erik

In Groot-Brittannië lijkt ’t te gaan om wat illegaal gedrag van een of enkele boeren, dat kun je in Nederland natuurlijk ook nooit helemaal uitsluiten, hoewel we wel een erg nauwkeurige registratie van vee hebben.
Daarmee lijkt een gedeelte van zijn vragen al beantwoord, verder heeft Martijn ’t wel al zo’n beetje gedaan, dus Verburg hoeft nu alleen nog maar eindelijk die uitgebreide ethische discussie op te starten.
Mag ook wel ‘s, is voor een land met een high-tech landbouwsektor toch al aan de late kant.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jonas

@4. Je vergeet Zwitserland en minder relevant de VS. En het gaat niet om deze enkele vragen, het gaat om ontwikkelingen die de toekomst van de vleesindustrie kunnen gaan bepalen.

Want het klonen van beesten brengt nog niet zoveel geld in het laadje, alleen wordt er wel doorgewerkt. Daar zijn nogmaals grote belangen bij gemoeit. Vinden jullie ‘intrinsieke waarde’ een mooie term?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Erik

@5: Die vergat ik niet, maar El Fassed vraagt:”Is het ook in Nederland mogelijk dat vlees (van nakomelingen) van klonen op de markt komt of al is gekomen?”
Antwoord is ja, want een gekloond dier bij een of andere eigenwijze boer kun je nooit helemaal uitsluiten.

En die toekomst en ontwikkelingen zijn precies waarom het hoog tijd wordt voor die diskussie.

Ik vind ’t een mooie term, maar misschien kun je ‘waarde’ vervangen door ‘waardigheid’?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jonas

@6. ‘intrensieke waardigheid’, dat klinkt nog beter, al hoewel een studente diermanagement al begon te blozen bij mijn variant. Ik dank u!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@6: De minister kan zelfs zeggen dat er met zekerheid gekloond vlees verkocht wordt. Eeneiige meerlingen zijn immers ook klonen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Martijn

@6: Antwoord is ja, want een gekloond dier bij een of andere eigenwijze boer kun je nooit helemaal uitsluiten.

Bovendien zijn er natuurlijke kloons: ééneiige meerlingen.

Vinden jullie ‘intrinsieke waarde’ een mooie term?

Ik denk niet dat je er ver meekomt. Er zijn hele diersoorten die zich vooral door kloneren voortplanten, hoewel dan weer net niet zoogdieren en vogels. Maar ik zou toch zeggen: liever een gekloonde scharrelkip dan een normale plofkip.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Erik

Eeneiïge meerlingen en diersoorten die zich door klonen voortplanten zijn wel een ander verhaal dan massale reproduktie van enkele topexemplaren.

En er zijn in de veehouderij -sowieso in de landbouw- inderdaad nog wel meer dingen die om diskussie (niet alleen ethisch) schreeuwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Rob

@2 Weet je zeker dat gekloond vlees niet schadelijk is? Gekloonde dieren zijn lang niet altijd succesvolle kopieën van het origineel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bismarck

@10: Hoe anders dan?

@11: Dat geldt net zozeer voor “normale” voortplanting.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Rob

@12 Mijn punt is dat klonen (to the best of my knowledge) een techniek is die nog in de kinderschoenen staat waarbij we mogelijk nog moeten vaststellen of het gekloonde vlees inderdaad niet schadelijk is.

Als je bedoelt dat normale voortplanting ook niet altijd even goed gaat, tja, daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Erik

@12: Ik neem maar even aan dat ik dat niet hoef uit te leggen voor soorten die zich ongeslachtelijk voortplanten.

Het verschil met eeneiïge meerlingen zit er onder andere in dat gekloonde dieren vaak allerlei afwijkingen vertonen. Het hangt wel af van de gebruikte techniek, als het gaat om embryo-splitsen (inderdaad vergelijkbaar met eeneiïge meerlingen), heb je ’t natuurlijk over iets heel anders dan als ’t gaat om celkern-transplantatie. In dat laatste geval is het mitochondriale DNA niet hetzelfde, en heb je dus geen exacte genetische kopie.

In de praktijk blijken gekloonde dieren vaak allerlei afwijkingen te vertonen, die in elk geval de kwaliteit van hun eigen leven verminderen, en waarvan de gezondheidseffekten voor consumenten nog omstreden zijn. Er zijn dus zowel ethische redenen (vanwege de dieren) als maatschappelijke (vanwege de consumenten) om voorlopig nog voorzichtig te zijn met klonen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Erik

@11: Afhankelijk van de gebruikte techniek kun je je zelfs afvragen of ’t zelfs wel kopieën zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Martijn

@13: In de praktijk blijken gekloonde dieren vaak allerlei afwijkingen te vertonen

Die vertonen de niet gekloonde, old school doorgefokte dieren ook. Je kan de vraag op twee manieren stellen: zitten er aan klonen ethische bezwaren vanwege onvolkomenheden in de techniek of gaat het om het klonen an sich? Het eerste probleem is volgens mij ethisch-filosofisch niet zo interessant, dat valt onder normale dierenwelzijnsproblemen. Het tweede probleem is veel boeiender, maar ook oneindig veel lastiger te beantwoorden.

het gekloonde vlees inderdaad niet schadelijk is.

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat zo is. Ik kan het tenminste niet verzinnen. Een gekloonde koe is ook gewoon een koe. Misschien met genetische defecten, maar ze is niet ineens giftiger of meer kankerverwekkend.

@14: Het hangt wel af van de gebruikte techniek, als het gaat om embryo-splitsen

Daar lijkt in het Engelse voorbeeld wel om te gaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Erik

@16:”Die vertonen de niet gekloonde, old school doorgefokte dieren ook.”
Klopt voor sommige doorgefokte produktie- en huisdierrassen zeker, maar bij klonen is het vooralsnog niet alleen maar aan doorgefokte ‘moeder’dieren te wijten, want de klonen doen het nog altijd duidelijk slechter dan de originelen; dit zou o.a. met telomeren te maken kunnen hebben, maar hier is nog veel onderzoek mogelijk.
Ik weet niet of dat een kwestie is van een techniek die nog niet ver genoeg is, of dat het inherent aan de techniek is, maar vind ’t dierenwelzijn voorlopig in elk geval een belangrijk ethisch argument.
Het vergelijken met een andere slechte situatie om deze goed te praten, is voor mij geen overtuigend argument.

De meer filosofische ethische kwestie is vooral interessant voor godsdienstige mensen, die kan ik niet voor ze oplossen. Maar ik vind wel dat ze de mogelijkheid moeten hebben deze produkten te mijden als dat tegen hun geweten ingaat, ben sowieso voor veel meer informatie op produktlabels (ook b.v. milieu- en mensenrechtengerelateerd).

Gezien de aard van de afwijkingen, lijken me gezondheidsrisiko’s niet waarschijnlijk, maar zeker ook niet uitgesloten.

In het britse geval had ik ook begrepen dat ’t om embryo-splitsing gaat, maar dan blijft dat ’t illegaal is en dat sommige mensen er gewetensbezwaar tegen kunnen hebben vlees of melk van zo’n koe te nuttigen (voorzover ik weet is ’t wel kosher, ik weet niet hoe de islam ertegenover staat -verdeeld schat ik zo in- en ook een grote groep christenen is er op religieuze gronden tegen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Rob

@16 De ethiek van kloneren van dieren vind ik niet bijzonder lastig of interessant. Misschien over honderd jaar of zo, maar in de huidige zeitgeist is dit een non-issue.

Over de risico’s. Ik ben het met je eens, al beredenerend, dat een gekloonde koe evenzogoed ook een koe is. Maar ja, we hebben het hier over eten. Over biefstuk, melk, kaas, gehaktballen, en met eten zijn we nu eenmaal voorzichtig.

Ik zie liever dat die koeien uitgebreid worden getest zodat empirisch wordt vastgesteld dat het eten van een lekkere kloon-tournedos even ongezond is als het eten van een 100% original tournedos. That’s all.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 wout

Ik dacht dat dit ook satire was, maar blijkbaar is het nu wel weer serieus. Zorgen om kloonvlees, alsjeblieft zeg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Mark

Oei, onze wout heeft wel een pesthumeur de laatste dagen. Iets verkeerds gegeten?

  • Vorige discussie