Groeiende ergernis over Nederlandse blokkade

Foto: bobbsled (cc)

Al elf jaar lang blokkeert Nederland de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengenbied, het Europa zonder grenzen. Woensdag presenteerde de Europese Commissie een rapport dat beide landen, evenals Kroatië, op alle punten voldoen om toegelaten te worden tot ‘Schengen’. Inmiddels telt de zone 26 landen, waarvan 22 EU-leden plus Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein. Buiten de drie Balkanlanden ontbreken in de EU alleen nog Ierland en Cyprus. Eurocommissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) liet woensdag haar ergernis over de voortdurende Nederlandse blokkade duidelijk blijken. ‘Het wachten heeft te lang geduurd,’ zei ze. ‘Het is de hoogste tijd’. Ook Roemenen en Bulgaren willen nu eindelijk wel eens zonder paspoortcontroles kunnen reizen in de EU.

De bezwaren van Nederland zijn in oktober nog eens aan bod gekomen in het debat ter voorbereiding van de Europese Raad. Volgens een door de meerderheid aangenomen motie van VVD-Kamerlid Van Wijngaarden is er in zowel Roemenië als Bulgarije nog steeds sprake van corruptie en zijn er problemen met de georganiseerde misdaad die een veiligheidsrisico vormen ‘voor Nederland en het hele Schengengebied’. Premier Rutte onderschreef namens de regering dit standpunt. De missies die nu plaatsvinden onder het Schengenevaluatie- en monitoringsmechanisme zijn volgens hem niet compleet. Het Roemeense G4 berichtte bijvoorbeeld dat de haven van Constanta en de niet-EU-grenzen met Oekraïne en de Republiek Moldavië ontbraken in de doelen die door Europese experts in de Schengen-missie worden gecontroleerd. Overigens heeft Nederland niet deelgenomen aan de gezamenlijke EU-missie. Nederland heeft nu nog wel een aparte missie gestuurd naar Roemenië om een en ander te controleren. Volgens G4 kijkt deze missie naar de manier waarop visa worden verleend, gegevensbescherming en informatie-uitwisseling tussen de Roemeense autoriteiten en die van de overige EU-lidstaten. Begin december komt het Commissierapport op tafel in een vergadering van alle EU-ministers van Binnenlandse Zaken. Als die er niet uitkomen (ook de nieuwe Zweedse regering zou bezwaren hebben) dan komt het onderwerp op de agenda van de vergadering van regeringsleiders enkele weken later. 

Binnenlandse politiek domineert

Volgens de Bulgaarse president Rumen Radev zijn Bulgarije en Roemenië ‘gijzelaar geworden van de interne Nederlandse politiek.’ Sophie in ’t Veld, Nederlands Europarlementariër voor D66 beaamde dit deze week op de Bulgaarse televisie. Gezien de moeite die de VVD heeft om, uit vrees voor populistisch rechts, inzake migratie ook maar enige soepelheid te tonen lijkt de inschatting van Radev niet ver bezijden de waarheid. Maar de Bulgaarse president vergeet dat de binnenlandse politieke verhoudingen ook in zijn eigen land nogal eens een belangrijke rol spelen als het om Europa gaat.  Noord-Macedonië weet er alles van. De Bulgaarse regering lag nog niet zo lang geleden dwars bij een besluit over de toetreding van het buurland tot de EU om de Bulgaarse nationalisten de wind uit de zeilen te nemen. Zo gaat het wel vaker in Europa: de binnenlandspolitieke verhoudingen winnen het niet zelden van gezamenlijke Europese belangen. Als de VVD moeilijk blijft doen is het mogelijk dat Rutte volgende maand met nieuwe smoezen de deur dichtgooit voor de uitbreiding van Schengen waar Roemenen en Bulgaren nu al zo lang op wachten. Voor zijn Roemeense geestverwanten, de regerende liberale partij PNL is de toegang tot het Schengen-verdrag ‘een recht en een verplichting van de EU tegenover ons als lidstaat’, zei de voorzitter van de Roemeense Senaat Alina Gorghiu. Zij benadrukte de voordelen voor haar land: ‘een groot pluspunt voor de nationale economie, eliminatie van grenswachtrijen voor burgers en voor vervoerders, waardoor nieuwe investeringen worden aangetrokken.’ Hoe kan de VVD daar tegen zijn?

Meer controles aan EU-binnengrenzen

Dat alleen Nederland moeilijk doet over ‘Schengen’ wil nog niet zeggen dat in andere landen alle controles zijn afgeschaft. Integendeel. Aan de binnengrenzen van verschillende EU-landen zijn politie en douane weer als vanouds actief. Sinds 2015 vinden er in Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden weer grenscontrole plaats. Deze landen doen daarvoor een beroep op de regel dat de controles tijdelijk heringevoerd kunnen worden. Als reden daarvoor wordt gewezen op migratiestromen, terrorisme (Frankrijk), en de coronapandemie. Het Europese Hof heeft in april dat beroep afgewezen omdat er geen sprake is van ‘een laatste redmiddel als reactie op ernstige bedreigingen voor de binnenlandse veiligheid’. De periode van de controles zou ook niet langer dan zes maanden mogen duren. Maar de betrokken landen dienen na elk halfjaar weer een nieuw aanvraag voor de uitzonderingsbepaling in.

De Europese Commissie durft de lidstaten niet tot de orde te roepen. De kwestie ligt kennelijk te gevoelig. Er wordt wel gesproken over aanpassing van de regels. Ook wordt gedacht aan de inzet van technologie die de controle onzichtbaar maakt voor de grote massa van reizigers, maar die een risico vormen voor ‘racial profiling’. Juan Fernando Lopez Aguilar, de voorzitter van de commissie voor Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken van het Europese parlement, zei tegen Deutsche Welle: ‘Alle technologische ontwikkelingen moeten in overeenstemming zijn met het Handvest van de grondrechten en de EU-normen voor gegevens en privacy.’ Het Europees Parlement heeft in het verleden kritiek geuit op de lopende grenscontroles en heeft in het algemeen het vrije verkeer gesteund in plaats van de verhoogde nationale veiligheid.

 

+8

Reacties (4)

#1 Bolke

De wachttijden voor deze landen zijn net zolang als de wachttijden voor Zwitserland. (ong een uur, de wachttijden tussen deze 2 niet schengen leden zijn zelfs aanzienelijk langer 4 uur)

https://live.sixfold.com/

Zij benadrukte de voordelen voor haar land: ‘een groot pluspunt voor de nationale economie, eliminatie van grenswachtrijen voor burgers en voor vervoerders, waardoor nieuwe investeringen worden aangetrokken.’

Een uur minder wachttijd zal een verwaarloosbaar effect op de economie hebben en als een investering niet doorgaat omdat er een uur wachttijd is dan is het zowiezo al een behoorlijke dubieuze investering.

  • Volgende discussie
#1.1 Jasper - Reactie op #1

De vergelijking tussen Zwitzerland en Romanië of Bulgarije is nutteloos. Zwitzerland zit niet in de eu en heeft zelf gekozen om een schengen lidstaat te woorden sinds 2005. Terwijl Romanië en Bulgarije al 15 jaar in de wachtrei zitten en waren sinds 2011 al klaar voor de europeese comisie. Alleen interne politiek houdde ze tegen.
17 eu landen deden mee aan het voorkeuring van deze twee lidstaten in 2022 en met goede resultaten. Beide landen hebben alles berijkt die ze moesten berijken om schengen lidstaten te worden en Nederland mag niet haar eige interne politic aan mee te laten bemoeien.
Er is nu eindelijk genoeg politische steun voor de twee landen en wat nederland doet zonder bewijs is discriminerend.
De inwoners van de twee landen verdienen vrije grenzen en als het te lang zou duren dan gaat eurosceptisme de landen domineren.
Ja, de inwoners van Bulgarije en Romanië hebben zelf gekozen om in de Unie te zijn maar worden steeds als 2de klas landen behandeld.

#2 beugwant

Een beetje georganiseerde misdadiger laat zich echt niet door grenzen tegenhouden. Die zijn hier al lang en breed gesetteld. Zoveel voor het onderbuikgevoel.

En klagen over corruptie terwijl in eigen land onderzoeksjournalisten de ene na de andere vriendenclub blootleggen, of sterker: als je eigen partijleider zelf ronduit toegeeft dat de bazen van Shell en Unilever tot zijn intimi behoren, is ook niet erg overtuigend.

Na de Val van de Muur had de uitbreiding van de EU misschien wat minder hals over kop gemogen. Maar zoiets alsnog toegeven is gezichtsverlies en dat is in de politiek blijkbaar erger dan een aanklacht wegens pedofilie aan je broek krijgen. Maar nu die landen er eenmaal in zitten moet je geen onnodige koudwatervrees hebben. De bonafide Bulgaar verdient ook een kans.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jasper

17 eu landen deden mee aan het voorkeuring van deze twee lidstaten in 2022 en met goede resultaten. Beide landen hebben alles berijkt die ze moesten berijken om schengen lidstaten te worden en Nederland mag niet haar eige interne politic aan mee te laten bemoeien. Misschien kunnen druks handelaars gewonden worden in het hart van Constanta of Sofia als ze heel specifiek voor gezocht worden maar Nederland is niet beter met de talloze incidenten in Rotterdam. Geen land is perfect en Nederlandse mag geen perfectie eisen.
Na 11 jaar is er eindelijk genoeg politische steun voor de twee landen en wat nederland doet zonder bewijs is discriminerend.
De inwoners van de twee landen verdienen vrije grenzen en als het te lang zou duren dan gaat eurosceptisme de landen domineren.
Ja, de inwoners van Bulgarije en Romanië hebben zelf gekozen om in de unie te zijn maar worden steeds als 2de klas landen behandeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie