GeenStijl logger afgetuigd ? – GeenStijl stopt

Het weblog GeenStijl is rond half twee vannacht op zwart gegaan.

“Zojuist bereikte ons het verschrikkelijke bericht dat onbekenden GS-logger De Chileen thuis hebben opgezocht en zwaar hebben mishandeld.
Drie mannen, getooid met bivakmutsen, belden even na 23.00 uur bij hem aan en sloegen hem met onder meer een honkbalknuppel buiten westen.

De Chileen, logger van GeenStijl maar vooral ook een goede vriend, werd net als andere redactieleden van GeenStijl al geruime tijd bedreigd.

Tevens is het voor ons reden met onmiddellijke ingang te stoppen met GeenStijl.
We zijn op, we zijn kapot en we hebben er als het zo moet geen zin meer in.”
GeenStijl


Is dit een grap of is dit bloedserieus ? In het rijtje van ‘vijanden’ die GeenStijl de afgelopen maanden maakte lijkt mij crimineel Martin K. de gevaarlijkste. Achter de schermen gaan de comments overigens nog gewoon door.

Update via Retecool: De Chileen gaat het naar omstandigheden redelijk en waarschijnlijk kan hij vandaag weer naar huis. Tijdens de aanval hebben de daders “GeenStijl” genoemd.

 1. 1

  Als het nou geen hoax is, kun je categorie misschien beter omdopen tot “maatschappij”. Ben wel benieuwd uit welke hoek dit komt. Het lullige met GeenStijl is dat ze een breed scala aan vijanden hebben.

 2. 2

  Je kon van ver zien aankomen dat ze een keer mot met ‘de verkeerde’ zochten. Conflicten worden nu eenmaal niet altijd netjes via de rechter uitgevochten.

  Evengoed, treurig.

 3. 3

  mja, carlos noemt martin k. al en zo zijn er natuurlijk nog wel een paar te noemen. we hebben allemaal zo onze vermoedens, denk ik. maar maakt dat zoveel uit, wie het gedaan heeft?

  ik bedoel, dat mensen zich laten meeslepen door het internet, dat weet ik ook wel. maar het gaat ghoddverdomme maar om een weblogje hoor, hoe belangrijk is dat nou helemaal?

 4. 4

  ehm, waarmee ik maar wil zeggen dat de hufters die dit op hun geweten hebben van mij de bewuste huonkbalknuppel rectaal toegediend mogen krijgen. met daarbij de aantekening dat de oude grieken het ook prima lukte *zonder* vaseline.

 5. 5

  Dan maar de hamvraag:
  Had ‘intensievere’ beteugeling van de ongenuanceerde comments die velen bezigden in hun reageerpanelen iets kunnen voorkomen? Ik denk het niet.

  Bijzonder naar voor allen die persoonlijk betrokken zijn.

 6. 6

  De Chileen in het ziekenhuis? Normvervaging in het kwadraat.. De heer “Kenjemijnog” schiet vanaf zijn paard in de lucht.Martin K. krijgt teveel krediet.. Het is die Nazi- Spammer !! Knuppels zijn voor voetbal +vastgoedhooligans , nachtclubbouncers en kampers.Links gebruikt pistolen en auto’s.Zo zijn de wapenen toch verdeeld?

 7. 7

  @Il: het lijkt me geen hoax (voorlopig) dus de categorie gaat van ‘linkdump’ naar ‘Maatschappij.
  @hexx: over MartinK. je moet toch wat zeggen? Maar het kunnen heel goed ook andere types geweest zijn, bedreigingen dmv fysiek geweld als deze zijn niets nieuws onder de zon en worden door uiteenlopende groepen gebruikt.

 8. 11

  Het tweeslachtige is natuurlijk dat roepen ‘het is maar een weblog’ niet opgaat, die gasten zijn natuurlijk niet voor niets anoniem, ze hebben een jaar lang doelbewust relletjes getrapt en ruzie geschop en helaas stuurt niet iedereen een mailtje of doet aangifte bij district 6, maar nemen het recht in eigen hand. Triest maar waar.

  Wel uitermate klote natuurlijk dat de bedreigingen ook worden uitgevoerd, en ik hoop dat de Chileen er niets aan overhoudt.

 9. 14

  grobbo: daar is niks tweeslachtigs aan. want als je je nu even niet blindstaart op pageviews, hoeveel mensen reageren er nou regelmatig? en om hoeveel promille van de mensen met een internetverbinding zou het dan gaan?

  dreadloki heeft gelijk: webloggen is amusement. en voor virtuele gemeenschap hebben we breedster.

 10. 16

  Ik heb wel eens uit de losse pols wat geschat:
  GeenStijl heeft op een normale dag 40 a 50 duizend hits.
  Laten dat 10 duizend unieke bezoekers zijn.
  Als daarvan 1 promille gestoord is, dan heb je het nog steeds over 10 gekken.
  En 10 gekken kunnen je het leven knap zuur maken.

  Maar ik denk eerder dat dit gezocht moet worden in de richting van de mensen die GS aanpakte: MartinK., kaalkopjes, militante moslimjongeren, NedStatmedewerkers.

 11. 18

  @carlos: één gek kan dat al. en de ellende is, dat daar geen beveiliging tegen bestand is want dat soort volk glipt gewoon overal doorheen.

  en hee, natuurlijk heeft de redactie van -edit- geen beveiliging. zo belangrijk zijn ze helemaal niet.

 12. 19

  Hoezo zouden het bezoekers zijn geweest? Iemand die zij door de mangel hebben gehaald lijkt meer voor de hand te liggen. Stonden er laatst ook geen bivakmutsen voor een deur van een journalist (die GS wist te ‘ontmaskeren’)?

 13. 20

  Waar is de aangifte van het geweldsdelict door de voltallige GS Redactie te lezen?Waarom staat die niet geanonimiseerd op het weblog?
  Gaat het wel om het GS Weblog?
  Heeft de Chileen obscure vriendjes en deze persoonlijk tegen de schenen geschopt? De boel(en zichzelf) belazerd en verraden? Ik weet het niet..er is toch des-informatie? De actie ,zo het waar mocht zijn, riekt naar gangsta- code..een soort anti-kraak optreden, een strafactie als waarschuwing uit een crimineel (drugs) miljeu..net als in de film.

 14. 21

  ik denk dat je het aantal bezoekers grof overschat carlos. bij geenstijl moet je iedere keer f5 gebruiken om de comments te refreshen, anders kan de de discussie niet volgen. voor een beetje discussie met een paar honderd comments is dat een hoop keer f5. het aantal unieke bezoekers van gs per dag is aanzienlijk lager dan 10.000. maar goed, die info geven onze ridders van het vrije woord liever niet.

 15. 23

  Lilith: een vergelijkbaar ‘incident’ trof laatst de persfotograaf http://www.schlijper.nl uit Amsterdam. Overige incidenten zijn te melden in de context van anti-propaganda tegen het militair-industrieel complex (War on Drugs, War on Terror) Het ‘Kaltstellen’ van journalisten i.s.m. veiligheidsdiensten(ook letterlijk aanslagen en vergiftigingen, sexuele chantage ,etc.)die onwelgevallige berichtgeving naar buiten brengen is een gekende tactiek van de burgerlijke media.Lees het maar op bvb. http://www.indymedia.nl en soms ook op http://www.villamedia.nl

 16. 24

  @Hexx: Zeggen dat het ‘maar een weblog’ is gaat niet op aangezien de acties van GS hun weerslag in de echte wereld hebben gehad: Trudy Prins bedreigd onder andere, en ook al hebben de GS mannen dat niet zélf gedaan, ze hebben het wel in de hand gewerkt.

  En dus is het niet ‘zo maar een weblog’, waarmee ik overigens niet wil zeggen dat ik dit een logische consequentie vind van het GS beleid.

 17. 25

  @grobbo: -edit- ‘maar een weblog’ noemen, is mijn onhandige manier om te proberen de zaak in zijn proporties te blijven zien. zowel de reageerders bij -edit-, als de redactie zelf, als die neanderthalers met hun honkbalknuppel, hebben daar blijkbaar erg veel moeite mee.

 18. 30

  “Verklaarde tegenstrevers” ??!!
  We hebben wel eens wat kritiek op GS gehad, maar hebben ze verder rechts laten liggen. Zij het Songfestival, wij Uzbeekse wandkleden.

  Het lijkt me niet zo’n handige zet van het Volkskrantlog om nu ook nog eens de log-wereld te gaan onderverdelen in ‘voor’ en ‘tegen’ GS. Sargasso is altijd tegen zulk soort geweld/bedreigingen geweest.

 19. 35

  Inderdaad is de gepolariseerde mening van de Volkskrant wat scherp. Ik ben ook geen “tegenstander” van GeenStijl, zoals ze schrijven. Ik heb slechts wat kritiek over de manier waarop. En kritiek betekent natuurlijk niet dat je iemand met een honkbalknuppel in elkaar wilt rossen. Helaas zijn er debielen die dat kennelijk niet uit elkaar weten te houden.

  Ik hoop dat GS gewoon doorgaat. Al kan ik me voorstellen dat ze er even niet veel zin in hebben.

 20. 45

  @rode zora
  Speciaal voor jou even een samenvatting van de serverstats van maart:

  Gemiddeld per dag
  bezoekers: 27.086
  pagina’s: 242.013
  hits: 2.632.304
  data: 23.25 GB

  Totaal maart:
  unieke bezoekers: 212.731
  aantal bezoeken: 839.688
  pagina’s: 7.502.406
  hits: 81.601.425
  data: 720.84 GB

 21. 46

  @hexx
  Omdat je altijd en overal vooraan staat om GeenStijl te bekritiseren, maar we de discussie natuurlijk wel zuiver willen houden, lijkt het me goed dat je nog wel even vermeldt dat je enige tijd als Evil Kitty op GeenStijl gelogd hebt.

 22. 47

  @hexx
  Omdat je altijd en overal vooraan staat om GeenStijl te bekritiseren, maar we de discussie natuurlijk wel zuiver willen houden, lijkt het me goed dat je nog wel even vermeldt dat je enige tijd als Evil Kitty op GeenStijl gelogd hebt.