Sargasso CoalitieChecker uitleg

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De Sargasso CoalitieChecker (voorheen GeenCommentaar CoalitieChecker) is een tool die berekent welke coalities er mogelijk zijn op basis van de peilingen van Interview/NSS. Hieronder een uitleg van de verschillende schermen.

Openingsscherm
In het standaard overzichtsscherm, waarop je binnenkomt, zie je de berekeningen op basis van de laatste peiling. Deze pagina toont coalities van maximaal 6 partijen, en van minimaal 76 zetels.

De tabel met berekende coalities toont het aantal zetels dat de coalitie heeft, het percentage van het aantal zetels in de Kamer en uit hoeveel en welke partijen de coalitie bestaat.

Het coalitie-taartdiagram

voorbeeld taartpunt-diagram coalitiechecker

Bovenstaande taartdiagram laat zien hoe het systeem een coalitie weergeeft. De gehele cirkel staat voor de totale kamer van 150 zetels, en de verschillende taartpunten corresponderen met de partijen en hun aantal zetels. De grijze, overblijvende taartpunt stelt de overige partijen voor, die niet deelnemen aan de coalitie.

Stemmen

Stemmen door middel van sterren

Of u het een goede dan wel slechte coalitie vindt kunt u aangeven door middel van de 5 sterren aan de rechterkant naast het coalitie-taartdiagram. 1 ster geeft aan dat u het een slechte coalitie vindt, 5 sterren betekent dat het de perfecte coalitie is voor u. 3 sterren betekent dat u neutraal ten opzichte van de coalitie staat. U stemt door met uw muis over de sterren heen te gaan en te klikken als het gewenste aantal oplicht. U kunt per computer één keer stemmen op elke coalitie per peiling.

Zelf zoeken naar coalities
U kunt zelf bepalen waaraan uw favoriete coalities moeten voldoen door op de link “>> Open zoekscherm” te klikken. Een zoekscherm schuift dan uit en u kunt hier specifiek op coalities zoeken:
Datum peiling: zoek op coalities op basis van deze peiling
Minimum aantal zetels: Het aantal zetels dat de coalitie minimaal moet hebben.
Maximaal aantal partijen: Het maximale aantal partijen dat in een coalitie mag zitten.
Partijen minimaal in coalitie: Als u wilt dat één of meer partijen minimaal in de berekende coalities moet zitten, dan kunt u dat hier aangeven.
Sluit partijen uit: Als u één of meer partijen wilt uitsluiten van de coalities, kunt u dat hier aangeven.
Als u uw keuze heeft gemaakt, klik dan op “ZOEKEN” om alle coalities te vinden die voldoen aan uw eisen. Het systeem onthoudt uw instellingen, dus als u weer op “Open zoekscherm” klikt, dan staan uw vorige keuzes nog steeds geselecteerd.

Coalitiegeschiedenis
Links naast het taartpuntdiagram staat er naast elke coalitie op de openingspagina een knop met de tekst “geschiedenis”.
Als u op deze knop klikt, dan kunt u de geschiedenis van het aantal zetels in de peilingen van de door u geselecteerde coalitie bekijken. Daarnaast kunt u zien hoe de bezoekers van deze site deze coalitie gedurende dezelfde periode beoordeelden.

Vergelijk Coalities
Als u op de coalitiegeschiedenispagina klikt op “Vergelijk met andere coalities”, dan kunt u de huidige coalitie vergelijken met zelf opgegeven coalities. U kunt uit het lijstje door middel van de control toets een aantal partijen selecteren en deze als coalitie toevoegen. Het systeem zal het aantal zetels dat deze coalitie heeft en had in de peilingen gedurende de laatste maanden vergelijken met de al geselecteerde coalitie, waardoor u trends inzichtelijk kunt maken. U kunt maximaal 12 coalities toevoegen aan de lijst.

Beoordelingen
Deze pagina is te bereiken door op “beoordelingen” te klikken in het hoofdmenu bovenaan de pagina. Hier vindt u de door de onze bezoekers gegeven beoordelingen van coalities, opgesplitst in de populairste coalities en de populairste partijen in coalities.

Naar de Coalitiechecker!

Reacties zijn uitgeschakeld