GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Hieronder een column van Micha, die het via de mail inzond.
Op dit moment is er een grote hype gaande voor wat betreft CO2. Een eens zo onschuldig molecuul wordt nu gezien al de basis van al het kwaad. Of eigenlijk de uitstoot van CO2 door menselijke activiteiten. De recente opwarming van de aarde zou direct gerelateerd zijn aan die uitstoot. Sinds halverwege de vorige eeuw is er een opwarming van de aarde geconstateerd. In de film van Al gore en ook ander materiaal worden de aardtemperatuur en de CO2-concentratie met elkaar vergeleken en men komt tot de conclusie dat CO2-uitstoot de motor is achter de opwarming. Met dit materiaal wordt een PR-oorlog gevoerd om er voor te zorgen dat iedereen milieubewuster omgaat met zijn energieverbruik. CO2-compenstatie voor je verbruik is het motto. Het gaat nu zelfs zover dat men kijkt naar het opslaan van CO2 als compensatie voor de uitstoot. Door een paar honderd euro per persoon per jaar te betalen lossen we het probleem op. Prachtig! ?of toch niet?
Een bron van CO2 is de verbranding van koolwaterstoffen zoals fossiele brandstoffen. Even een simpel voorbeeld van suiker geeft de verbranding van een koolwaterstof aan:
C6H12 + 9O2 = 6CO2 + 6H2O (algemeen: CnH2n + 1,5nO2 = nCO2 + nH2O)
De verbranding levert dus inderdaad CO2. Dit gaat ten koste van zuurstof en levert daarnaast ook water.
CO2-uitstoot door verbruik de grootste boosdoener?
De opwarming van de aarde lijkt direct verklaard te worden door de CO2-concentratie. CO2 is een bekend broeikasgas. De concentratie neemt sinds halverwege de vorige eeuw toe volgens de grafieken, dus dat is de boosdoener. Toch? Als we iets beter naar de grafiek kijken zien we dat de CO2-concentratie in evenwicht was tot 1800. Vanaf 1800 stijgt de concentratie en in de tussentijd hebben we niet alleen opwarming gezien maar ook koudere periodes. Niet zo vreemd als je bedenkt dat CO2 eigenlijk niets meer is dan een deken. Onze deken wordt steeds dikker. Dat wil echter nog niet zeggen dat je het ook warm hebt. Om het lekker warm te hebben als je slaapt gaat het niet alleen om de deken maar meer nog om de buitentemperatuur. Zo ook met CO2. De activiteit van de zon komt op dit moment nog het beste overeen met de gemeten opwarming van de aarde. Als de zon minder actief wordt zal ook de temperatuur weer dalen. Dus waarom het blindstaren op de CO2-uitstoot door gebruik?
Hebben we dan geen probleem? Oh jawel. Zoals al gezegd stijgt de CO2 concentratie vanaf 1800. Voor die tijd was er evenwicht. Een biologisch evenwicht om iets preciezer te zijn. Dieren zijn in essentie eigenlijk motoren die lopen op fossiele brandstof. Ze verbranden koolwaterstoffen en zetten deze om in CO2 en H2O. Zo stoot een mens 600kg aan CO2 per jaar uit. Je zou dus kunnen stellen dat het dierlijk leven is toegenomen met de komst van de verbrandingsmotor. Aan de andere kant van het evenwicht staan planten die m.b.v. chlorofiel CO2 en H2O onder invloed van licht weer omzetten in koolwaterstoffen en zuurstof. Eigenlijk lopen we dus allemaal op zonne-energie. Je kan dus stellen dat de aarde sinds 1800 meer energie uitgeeft dan dat er wordt aangemaakt. Komt dit dan door de verbranding van fossiele brandstoffen? Dat is een simpele visie. Zonder fossiele brandstoffen hadden we nu al het hout op de aarde al gekapt en verbrand. Dan was het probleem dus groter geweest. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het niet zo zeer gaat om de uitstoot van fossiele brandstoffen maar om het aantal mensen op aarde. De overeenkomst met het aantal mensen op aarde komt ook beter overeen dan de uitstoot van fossiele brandstoffen met de CO2 concentratie in de lucht. Zoals al gezegd stoot een mens zelf ook CO2 uit. Sinds 1800 zijn er 6 miljard mensen bijgekomen. Reken maar uit hoeveel miljard ton aan CO2 dat per jaar is. Maar dat is echter alleen de directe uitstoot. Daarnaast moeten deze mensen ook eten. In de link met de uitstootgrafieken is te zien dat naast CO2 ook methaan en stikstofoxide toenemen vanaf 1800. Een fenomeen van landbouw is nu juist dat er meer methaan en stikstofoxide in de lucht zit t.o.v. bossen die voor landbouw, veeteelt en woonruimte worden gekapt.
Wat is er tegen het verminderen van de verbranding van fossiele brandstof? Helemaal niets. Maar denk niet dat je er dan bent. Het evenwicht is nog steeds verstoord en de CO2-concentratie zal nog steeds toenemen. En als we vervolgens bossen gaan kappen om producten te telen voor biodiesel dan maken we het alleen nog maar erger. Ook de opslag van CO2 is geen echt alternatief nog afgezien van de energiekosten. Je zal immers het overschot wat we vanaf 1800 hebben moeten opslaan en dit jaarlijks bijhouden. Behalve dat je daarmee gelijktijdig ook O2 uit de lucht haalt verlaag je het herstellend vermogen van het evenwicht. Door de toegenomen CO2-druk zullen bomen het immers beter doen. Zolang er meer energie wordt uitgegeven dan dat fotosynthese aanmaakt hebben we een probleem. Het begint gewoon een beetje krap te worden op deze planeet en we staren ons blind op het kopen van een aflaat. Tijd om een boompje op te zetten?
Reacties (15)
Wat wil je nou eigenlijk?
“Even een simpel voorbeeld van suiker geeft de verbranding van een koolwaterstof aan: C6H12 + 9O2 = 6CO2 + 6H2O (algemeen: CnH2n + 1,5nO2 = nCO2 + nH2O)” Op mijn middelbare school was suiker (en de verbranding ervan) anders simpel: C6H1206 ( C6H1206+6O2 =6H2O+6CO2 )
“Sinds 1800 zijn er 6 miljard mensen bijgekomen. Reken maar uit hoeveel miljard ton aan CO2 dat per jaar is. Maar dat is echter alleen de directe uitstoot. Daarnaast moeten deze mensen ook eten.” Waar halen ze de ‘directe uitstoot’ vandaan? Niet uit eten?
Maar ik ben het vooral eens met Kalief: wat wil je ons hiermee leren?
Eigenlijk is de oplossing heel simpel. Als we alle O2 uit de atmosfeer verwijderen zal er ook geen CO2 meer bijkomen.
Dus iedereen even diep inademen…
Mooi verhaal en er zit zeker een kern van waarheid in. Eén ding alleen: het gaat hem niet zozeer om dat de balans verstoord is, maar hoe erg en met welke snelheid. Er schijnt een soort “kantelpunt” te zijn waarboven we echt diep in de stront zitten omdat ook de permafrost gaat ontdooien, etc.
Tot slot: wat een mens verbrandt staat in verhouding tot fossiele brandstoffen tot niets. Benzine levert ongeveer 46MJ/kg, of ongeveer 33MJ/L. Een volwassen mens 8.4MJ per dag. Op wat ik als westerling eet, kan een auto dus ongeveer 5km rijden als hij 1-op-20 rijdt. En dan hebben we het nog niet over fabrieken, electriciteitscentrales en huishoudelijk gebruik.
@5
Ja, maar om dat eten bij jou te krijgen rijden er vrachtwagens, draaien er fabrieken etc. etc. Dat kost ook weer brandstoffen.
Persoonlijk vind ik dit niet zo’n verkeerde hype. Hoe zuiniger we doen, hoe beter.
@6 bijna mee eens. Ik zou meer kiezen voor hoe duurzamer hoe beter.
Iets meer nadruk op t slimmer doen en minder risico dat de freaks ermee aan de haal gaan en verwachten dat we een levensstijl van uit de stenentijdperk aan gaan nemen.
@7
Klopt, ze moeten niet doordraaien.
Maar sommige dingen simpele dingen vind ik af en toe vervelend. Van die elektrische apparaten die niet meer uit kunnen. Ik heb een nieuwe tv die alleen maar echt uit kan door de stekker eruit te trekken. Wat is er mis met een ouderwetse mechanische aan/uit knop.
Dat mag van mij wel weer terug komen.
@8 tsjah, aan/uit knop daar kan je op selecteren bij aankoop. I.g.v. nood kan je altijd nog een schakelaar in de snoer aanbrengen alleen moet zo’n kreng dan niet de programmering kwijt raken.
@2: Zie dat er bij een wijziging van een butaan naar suiker inderdaad een foutje in is geslopen. Thanks.
Wat ik er overigens mee wil aangeven is dat we ons voor de gek houden met de gedachte dat door alleen naar de uitstoot van machines (in de ruimste zin van het woord) te compenseren we er gaan komen. We vergeten dan de plant en dierlijke kant van het verhaal.
@2: zowat vergeten. Voor het verbouwen van eten is naast de zaken PS6 al aangaf ruimte nodig. Hiervoor kappen we bossen wat direct al CO2 vrijmaakt. Daarnaast verstoort het evenwicht verder doordat er dan minder CO2 uit de lucht wordt gehaald.
Voor het verbouwen van eten is naast de zaken PS6 al aangaf ruimte nodig. Hiervoor kappen we bossen
Nope, niet nodig. Voedselgewassen zijn ook te enten op bestaande bomen.
@5: Tot 1800 was de CO2 concentratie in evenwicht. Ergens rond dat jaartal is er een kantelpunt bereikt er een CO2 overschot was. Tot die tijd werd de bevolkingsgroei en de industriele revolutie (vanaf 1750) gecompenseerd door de natuur. Dit CO2 overschot is in de tussentijd alleen maar gegroeid.
Als het al het plantenleven rond 1800 niet lukte de toenmalige uitstoot te verwerken. Waarom verwachten we dat we met het kijken naar de CO2 uitstoot van machines dit gaan oplossen?
We ademen inmiddels al 3 miljard ton CO2 per jaar uit en in 2030 zal dat 4,8 miljard ton zijn. De nummer 1 vervuiler amerika verstookt 7,6 miljard ton.
Let wel ik ben het er totaal mee eens dat er naar de uitstoot moet worden gekeken maar dat is korte termijn denken. Zonder het uitbreiden van bossen (of industiele “fotosynthes”)en remmen van de bevolkingsgroei kom je er niet. Wat dat laatste betreft mogen we china dankbaar zijn.
@7: inderdaad. Juist door de combinatie van duurzame enegie, bevolkingsrem en meer bossen kan de levenstijl behouden blijven. Anders zie ik dat niet gebeuren.
@12: Daar zie ik nog geen velden van vol staan. Op dit moment is het voornamelijk weiland en akkerbouw.