Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aangezien ik er verder niet veel over lees op de weblogs (niks eigenlijk), moet ik er zelf maar wat over zeggen: het boekenweekgeschenk geschreven door Ronald Giphart, getiteld Gala. Ik mag toch wel aannemen dat de bezoekers van Sargasso dat boekje hebben gelezen? Of zitten jullie je tijd te verdoen met het surfen op het internet?! Laat ik het niet merken, hoor!

In alle vraaggesprekken met Giphart wordt hem voor de voeten geworpen dat hij alleen maar voor scholieren schrijft. Dat is natuurlijk niet bepaald een compliment, want het gros van de leerlingen is er alleen maar op uit om zijn of haar literatuurlijst vol te krijgen, teneinde een voldoende te halen voor dat vreselijke vak Nederlands. Een boek moet dus zo dun mogelijk zijn, of het moet zijn verfilmd, of het moet een echte klassieker zijn waarvan je op het internet heel makkelijk een uittreksel kan vinden. Als je het in elk geval maar niet zelf helemaal hoeft te lezen. Er staat namelijk heel veel ‘content’ in zo’n boek. Allemaal tekst, achterelkaar en niet eens plaatjes, of links om op te klikken, of kleine kadertjes in leuke kleurtjes met korte brokjes tekst en kreetjes zoals in de Webber of de Viva.

Toch heb ik wel eens gedacht, die Giphart, het is maar een fase waar hij inzit, daar komt misschien ooit nog wel eens een zinnig boek uit. Inmiddels is hij al weer wat oudere man, kalend, begin veertig, dat kan hij zelfs met dat eeuwige zwarte pak (zelfde kleermaker als Jules Deelder) en die ouderwetse dus hippe bril niet meer verbergen. Een dezer dagen gaat hij eens een volwassen boek schrijven, dacht ik, een tijdloos werk dat niet binnen vijf jaar veroudert door alle modieuze termen en dat ook voor de serieuze lezer te pruimen is.

Helaas! Ook het boekje Gala is weer meer van hetzelfde. Het oude
Giphart-liedje. Dit boekje zal de komende tijd weer op talloze
literatuurlijsten prijken.

Je zou kunnen denken dat het een gemiste kans is voor Ronald Giphart. Voor zo’n opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek krijg je van tevoren een leuk contract, dus om oplagecijfers en inkomsten hoef je je even geen zorgen te maken. Giphart had eens één keertje niet met zijn puisterige doelgroep in het achterhoofd kunnen schrijven. Dit was dé kans om eens een niet-commercieel meesterwerkje af te leveren. Maar nee.

(morgen deel 2)

0

Reacties (13)

#1 Laurens L.

Dat is toch ook nix die Giphart, heer Nimo. Dat had u vantevoren moeten weten! Ik verdoe mijn tijd met surfen (,,when i can kill time, when cant i kill myself?“), u verdoet uw tijd met het lezen van slechte boeken. Mijn advies: lees eens een goed boek. Iets van Reve, da’s pas leven! Desnoods leg ik voor u een goed boek in het wild weg. Dan knoop ik gratis voor u een verhaal vast aan een verhaal. Des te inspirerender. Kunt u 2 stukjes schrijven in plaats van 1!

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Om dat boekenweekgeschenk te bemachtigen heb je een ander boek moeten kopen, neem ik aan?
Welk boek was dat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 vdW

http://www.sudsandsoda.com/notebook/archives/000349.html

Verfilming van het slechtste boek wat ik de afgelopen 20 jaar gelezen heb.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 nimo

Mmmm… dat lijkt me spannend, Laurens!

Welk boek heb ik gekocht? Twee keer kreeg ik het boekenweekgeschenk. De eerste keer kocht ik de Divina Commedia van Dante in een Nederlandse vertaling, maar dat was een cadeau. De tweede keer dat ik het boekenweekgeschenk meekreeg, was toen ik het boek Hoofdstukken vermogensrecht van J.H. Nieuwenhuis kocht.

Momenteel lees ik De gebroeders Karamazow van Dostojewski. Deze Rainbow Pocket is net zo dik als breed (1178 bladzijden) maar het leest lekker weg.

En jullie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 nimo

Een historische dag: vdW en ik zijn het met elkaar eens! En het is ook nog eens van dat prachtige weder. Geen weer van alle mensen, maar wel lekker zonnig met wolken. Je vraagt je wel eens af: ‘Waar hebben wij het aan verdiend?’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Remco

Ben al een tijd bezig met ‘Het rood en het zwart’ van Stendal. Ik kom er alleen niet doorheen (600 pag. met piepkleine letters), verdoe mijn tijd te veel op Inet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 TbosS

ik heb tijdens de boekenweek Arthur Japin, De zwarte met het witte hart, en Giles Foden, de laatste koning van Schotland, gekocht. Daar kreeg ik dus ook Gala bij, maar die staat net als mijn aankopen nog ongelezen in de kast. Ik moet zeggen dat ik na dit stukje van nimo in Gala niet zoveel zin meer heb.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 mark

Leuke linktip, vdW. Ik vond Phileine overigens nog wel een ’te pruimen’ boek van Giphart (maar kweet dan ook niet welke andere boeken u de afgelopen 20 jaar las).

Zit al een tijdje in Ulysses, maar da’s nog een heule inspanning (en intussen stapelt de wachtrij ‘nog te lezen-boeken’ zich op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 vdW

Het is geen linktip maar de rauwe werkelijkheid, 4 dagen 30 mannen en vrouwen over de vloer in je eigen huis is niet misselijk…dat ik Kim van Kooten naakt heb gezien maakte verders alles goed. Ook de catering was niet te versmaden om over de verdiensten maar te zwijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Arno

Ik lees momenteel GTI Tuning & Design.. Mag dat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

Sinds enkele weken lees ik enkel nog maar de ogen van mijn dochter.

Maar als u het echt wilt weten, op mijn nachtkastje ligt dat godvergeten boek van Samuel Huntington: the clash of civilizations, vijf jaar na verschijning in de ramsj gekocht. Helaas is het hele boek een grote deja-vu ervaring want het is imiddels zo uitgekauwd in kranten- en tijdschriftartikelen dat ik het eigenlijk al helemaal ken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 nimo

“Sinds enkele weken lees ik enkel nog maar de ogen van mijn dochter.”

Everybody: aaaaaaaaaaaaaaaaaaawwwwwww!!

;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Carlos

Mission accomplished.

  • Vorige discussie