Europese energie data in beeld

Gisteren was het Eurostat Hackday: een dag waarop data experts en designers (virtueel) samenkomen om interessante informatie te creëren met Eurostat data. Deze keer was energie het onderwerp. Hoeveel energie wordt er in Europa verbruikt? Wat is het aandeel van de industrie, huishoudens, transport, landbouw en services? Hoeveel van die energie wordt al duurzaam geproduceerd? Hieronder ziet u het aandeel hernieuwbare energie per land voor de periode 1997-2008. Oostenrijk en Portugal hebben ‘makkelijk praten’ met hun waterkracht uit de bergen. IJsland daar spuit het kokende water vanzelf uit de grond. Maar de flatline van Nederland is wel erg gênant. Klik en scroll voor alles wat u altijd al had willen weten over energie in Europa.

 1. 1

  Hoe doen Cyprus, Letland en Luxemburg dat? Die hebben toch geen extreem hoge bergen voor waterkracht?

  En waarom gebruikt het VK veel meer energie dan Duitsland, terwijl het minder inwoners en een kleinere economie heeft?

 2. 3

  Nee excuus AntonB, ik had vermeld dat het de groei was maar het is het aandeel hernieuwbaar op het totaal over een periode. Ook per ongeluk duurzaam met hernieuwbaar verward, vergeef me ik had gisteren mijn kerstborrel…

  Van Portugal weet ik dat ze al een tijdje volledig renewable zijn vanwege waterkracht, de situatie in Cyprus is mij niet bekend.

 3. 5

  ik ben 18 jaar geleden in cyprus geweest en op ieder huis had men een ketel op t dak staan om water te verwarmen (zon) en een windmolentje(voor stroom denk).men maakt daar allang gebruik van goedkope,schone energievormen, omdat t kan.